≫ 

Otvoreni novi programi za finansiranje naučnoistraživačkih projekata Fonda za nauku Republike Srbije

Dva nova programa su "Zeleni program saradnje nauke i privrede" i "Program Prizma"

  • 0
Fond za nauku, Botanička bašta Foto: Nikola Tomić

Fond za nauku Republike Srbije otvorio je danas u Botaničkoj bašti "Jevremovac" dva nova programa za finansiranje naučnoistraživačkih projekata u Srbiji.

Naši naučnici pronalaze rešenja koja će da unapredeživote svih nas. Stoga je za svaku zemlju važno ulaganje u nauku i razvoj. Fond za nauku najavljuje otvaranje javnih poziva za dva nova programa.

"Zeleni program saradnje nauke i privrede" će pružati podršku naučnicima da realizuju primenjena istraživanja koja će imati značaj za privredu i uticati na smanjenje zagađenja životne sredine. Za taj program je iz budžeta Republike Srbije izdvojeno 3,5 miliona evra.

Drugi program jeste "Program Prizma", koji će se realizovati kroz šest potprograma u okviru kojih istraživaći mogu da predlažu teme iz svih oblasti nauke. Njegov ukupan budžet je 25 miliona evra iz budžeta Republike Srbije i međunarodnih izvora.

Fond za nauku će, kroz nove programe, obezbediti dodatna sredstva naučnicima kako bi pomerali granice saznanja i razvijali nova rešenja. Sredstva su namenjen za ulaganje u rad istraživača, opremu i potrošni materijal, mešunarodnu saradnju, objavljivanje i promociju rezultata, kao i druge aktivnosti koje su neophodne za razvoj nauke i istraživanja.

Kao domaćin događaja, prisutnima se obratila dr Milica Đurić Jovičić, v.d. Fonda za nauku Republike Srbije.

- Imamo dva nova programa. "Program Prizma" realizuje se u okvitu šest potprograma. Namenjen je za prirodne nauke i matematiku, za tehničko-tehnološke nauke, medicinske nauke, posebne oblasti koje su prepoznate kao nacionalni prioriteti, a to su biotehnologija i veštačka inteligencija i poseban program za društvene i humanističke nauke. U okviru ovog programa ne postoje zadate teme. Naučnici imaju slobodu da predlažu probleme kojima će se baviti, istraživanja koja ih motivišu i da predlažu ono što će biti rezultati tih projekata - rekla je dr Đurić Jovićić.

Kako je objasnila, drugi program će imati zadate teme koje su usklađene da strategijom nultog zagađenja.

- Ovaj program će da pomogne naučnicima da, kroz podršku njihovom radu, nađu rešenja koja će imati značajan uticaj na smanjenje zagađenja, ali koja će, takođe, imati i doprinos u privredi. Ovaj program će se realizovati kroz dve faze. Prva će biti do 24 meseca i namenjena je istraživanjima i razvoju intelektualne svojine. Očekuje se da rezultati budu patenti i tehnička rešenja i drugi vidovi rezultata koji će doprineti kasnijoj saradnji sa privredom. Nakon toga, predviđen je poseban javni poziv za drugu fazu evaluacije koja može da bude do 12 meseci i koja će služiti za komercijalizaciju tih rešenja, gde će naše naučne organizacije sa svojim partnerima iz privrede raditi na komercijalizaciji i transferu iz nauke u privredu - dodala je.

U pitanju su sedmi i osmi program koji otvara Fond za nauku, a ukupno je za sve programe izdvojeno 72,5 miliona evra.

- Trenutno pratim 282 projekta, a očekuje se još 120 novih. Trenutno podržavamo 1.737 istraživača i sarađujemo sa više od 1.500 recenzenata iz 60 zemalja sveta. Sve to realizuje tim od 38 ljudi zaposlednih u Fondu za nauku - istakla je dr Đurić Jovičić.

U ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obratila se državna sekretarka prof. dr Marijana Dukić Mijatović, koja je istakla da dva projekta obuhvataju biotehnologiju, proizvodnju hrane, ekologiju, zaštitu životne sredine, ali i veštaku inteligenciju, savremene informaciono-komunikacione tehnologije, kao i društveno-humanističke nauke, našu tradiciju i kulturu.

- Cilj Republike Srbije je da obezbedi ono što nam je svima neoohodno, a to je izvrsnost naučnih rezultata. Takođe i istraživanja za dalji razvoj društva, povezivanje nauke i privrede, ali i jačanje profesionalnih kapaciteta naučnoistraživačkih ustanova i timova. Poslednjih 10 godina značajno su pšovećana ulaganja u nauku i privredu. Takože se ulaže i u razvijanje i izgradnju naučno-tehnoloških parkova. Duboko verujem da nam jedino nauka može dati odgovore i rešenja za izazove koji su ne samo pred Srbijom, nego pred celim čovečanstvom. Zato težimo da ojačamo naučno-istraživački sistem, stvorimo uslove za naučni rad i da imamo naučne rezultate kakve su imali Tesla i Pupin, koji će celom svetu doneti boljitak - istakla je dr Dukić Mijatović.

Prvi program "Promis", započet pre dve godine bliži se kraju. U okviru njega podržano je 59 projekata mladih doktora nauka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA