≫ 

Milevi migranti zauzeli kuću dok je bila kod obolelog oca, sad je tu i žena: Krali i uništili, a nisu krivi?

Uložena žalba na presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu, postupak se vodi pred Apelacionim sudom

  • 17
Šid, migranti Foto: Privatna arhiva

Mileva Jovanović od oca je dobila kuću na poklon - da u njoj stasavaju njegovi unuci, da ćerka i zet imaju krov nad glavom. Život je u toj kući u Šidu u ulici Đure Jakšića tekao sve do njegove bolesti. Mileva i njena porodica nakratko su se uputili u Staru Pazovu, gde je posao ranije doveo teško obolelog oca Marinka. Želeli su da mu budu pri ruci. Nedugo potom ostali su bez svog doma u Šidu.

U februaru 2018. godine u Šidu, kroz koji je u proteklih nekoliko godina prošlo 1,1 milion migranata, u kuću uz železničku stanicu provalili su upravo izbegli pojedinci. U njoj su, kako kaže, boravili, vršili nuždu, iz nje iznosili nameštaj i aparate, za sobom ostavljajući veliku materijalnu štetu i đubrište. U oktobru naredne godine kuća je zapaljena u ranim jutarnjim satima. Požar su, kako se sumnja, podmetnuli migranti. Za slučaj niko nije optužen, a šteta nije nadomeštena.

Prvi osnovni sud u Beogradu presudio je protiv zahteva oštećenih, te odlučio da se odbije zahtev da država nadomesti nastalu štetu. Žalba je uložena, a postupak se vodi pred Apelacionim sudom. Tužba protiv opštine Šid je povučena, a iz policije i Komesarijata za izbegla i raseljena lica nisu odgovorili na pitanja Telegrafa o ovom slučaju.

Nakon što je tekst objavljen, a u životu porodice Jovanović sve ostalo isto, Mileva se sa suprugom i decom ponovo uputila na staru adresu. To je bilo 26. juna. Prizor ju je ponovo prenerazio. U kući je zatekla migrante i jednu ovdašnju ženu.

- Pitala sam je kako sme da ih uvodi - prepričava nam.

U razgovoru za Telegraf Mileva dodaje i kako su se deca rasplakala. Prenosi i kako je iz zida izvađen bakar, te da je kuća opustošena.

Sa pitanjima o ovom slučaju obratili smo se i policijskoj upravi u Sremskoj Mitrovici, nadležnoj za opštinu Šid, odakle su nam kazali da je slučaj prijavljen, te da je sa zatečenom ženom obavljen razgovor.

- Dana 26. juna 2022. godine u Policijsku stanicu u Šidu pristupila je građanka sa prebivalištem u Staroj Pazovi i prijavila da je prilikom obilaska njene kuće u Šidu, ulica Đure Jakšića, u kući zatekla migrante i nepoznatu žensku osobu.

Po prijavi je postupila policijska patrola koja je izašla na lice mesta, obišla kuću i ustanovila da kuća nije obezbeđena, da su uslovi za boravak nedakvatni i da u kući povremeno borave migranti, pošto u kući niko ne živi, a nalazi se u blizini železničke stanice i Prihvatnog centra u Šidu - navode o nekad potpuno opremljenom domu Jovanovića, iz kog su, kako smo pisali, odneti TV, TA peć, trosed, dvosed, fotelja, regal, ugaona garnitura, stočić, plazma TV, šporet na drva, električni šporet, frižider, zamrzivač, veš mašina, francuski ležaj, kompjuter...

Kako dodaju, o slučaju se izjasnilo i nadležno tužilaštvo, navodeći da nema elemenata krivičnog dela ili prekršaja.

- Policija je u kući zatekla žensku osobu sa kojom je obavljen razgovor i koja je izjavila da nekoliko dana boravi u toj kući jer je ostala bez stana. O svemu je obavešteno nadležno tužilaštvo koje se izjasnilo da u događaju nema elemenata krivičnog dela ili prekršaja - stoji u saopštenju.

Godine prolaze, problem nerešen

Mileva, suprug i dvoje dece, sa njenim majkom i ocem, onkološkim pacijentom, žive kao podstanari u Staroj Pazovi. Njihov dom su koristili drugi i opustošili ga. Postupak se vodi pred nadležnim organima, ali se njihovo pitanje ne rešava.

- Više nemam odakle da plaćam stan sa dvoje dece. Treba mi moj mir, krov nad glavom, da ne može sutra neko da me istera - rekla nam je ranije Mileva, izlažući svoj problem.

Ona nije bila neobezbeđena, ali joj je pričinjena velika nepravda.

- Jedina institucija je policija. Kod ovog događaja znam da je policiji više puta prijavljivan u periodu 2018. i 2019. godine. Dozvoljeno je da nekažnjeno prođu - rekao nam je ranije predsednik opštine Šid Zoran Semenović dodajući svoj stav da je i reakcija oštećenih mogla da bude drugačija: - Sa druge strane, sam vlasnik kuće snosi odgovornost. Ja živim u Šidu. Meni da je neko upao u kuću, ja bih zvao policiju. Ako policija ne reaguje, onda bih otišao u stanicu, pa insistirao da dođu sa mnom i da im kažem: 'Ovi ljudi žive ovde nelegalno'.

Video: Lekari se bore za život devojčice (16) povređene u sukobu migranata u Subotici: Jedna osoba stradala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leone

    3. jul 2022 | 20:19

    Prvo tuziti one iz Vlade koji su sa kojekakvim organizacijama potpisali da primaju bliskoistocne kriminalce. Onda tuziti one koji dozvoljavaju da taj naoruzani olos slobodno hoda gradom bez dokumenata. Kako to niko nije video da se provaljuje u tudju kucu. Pa dom je svetinja i to je uvreda za ovu drzavu koja dozvoljava da arapski divljaci koji mentalno i intelektualno nisu maknuli iz 17 stoljeca namerno vrse nuzdu u nasim kucama zna se zbog cega. Ko za njih uzima pare da budu 'parkirani' u Srbiji. Jos ih treba skolovati, dati im posao, stan, i malo pomalo, pustise korenje. To treba pod hitno vracati odakle je doslo a ne stvarati anarhiju.

  • Super Brundo

    3. jul 2022 | 18:57

    Sta kaze predsednik opstine Sid, ocekuje pomoc policije?Haha.Ocekuje pomoc od njih a oni su pustili da nepoznate i naoruzane osobe udju u Srbiju?!

  • 1234

    3. jul 2022 | 18:56

    Sržava svu štetu da nadoknadi do poslednjeg dinara

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA