Mađarica osvojila 3. mesto na republičkom takmičenju iz srpskog: Ide u 7. razred, nekad ispravlja i nastavnike

Roditelji je podsticali da savlada oba jezika, iako joj je mađarski maternji, a Luce tečno govori i engleski

  • 3
Osnovna škola, mađarska zastava Foto: Shutterstock, Pixabay

U kući Luce Četvai, učenice sedmog razreda OŠ "Hunjadi Janoš" u Čantaviru, govori se samo mađarski jezik, kao i u večini domova tog subotičkog naselja. Ipak, ona nastavu pohađa na srpskom jeziku koji obožava i iz kog je nedavno u Tršiću osvojila treće mesto na republičkom takmičenju.

Iako zadovoljna rezultatom, Luca kaže da je mogla da bude i bolja samo da je pravilno akcentovala reč "otirač". Kaže bio je to trenutak kada joj je popustila koncentracija, pa je umesto na drugi slog, kako je pravilno u srpskom jeziku, akcenat stavila onako kako to Mađari rade - na prvi. To ju je i "koštalo" boljeg plasmana na republičkom takmičenju, pišu Novosti.

- U mađarskom jeziku, koji mi je maternji i kojim govorim sa porodicom i svima u okruženju, akcenat je na prvom slogu i tu sam napravila grešku. Ali nema veze, ponosna sam na sebe i uspeh koji sam postigla, a verujem da ću dogodine biti još bolja. Ovaj plasman mi je nekako još veći jer se zbog korone prethodne dve godine nismo takmičili i nisam mogla da proverim koliko zaista znam.

Na republičko takmičenje me je odvelo treće mesto na opštinskom i, potom, prvo na okružnom takmičenju. Nisam, možda, dovoljno verovala u sebe, pa me je ovaj uspeh iznenadio. Još ne mogu da verujem da sam od mogućih 20 imala 18 bodova - priča nam Luca, ponosno pokazujući dobijenu diplomu.

Da upišu dete u srpsko odeljenje Lucini roditelji Laslo i Katalin odlučili su se jer veruju da će joj se u budućnosti otvoriti više vrata ukoliko bude tečno znala i srpski jezik.

- Srbija je moja zemlja i za mene je normalno da znam srpski jezik. Moji roditelji pričaju mađarski, ali su me upisali u srpsko odeljenje, jer im je bilo žao što oni u detinjstvu nisu dobro naučili srpski. Tata ga je bolje naučio dok je bio u vojsci. Sada su mnogo ponosni na mene - iskrena je Luca.

- Ako znam više jezika, imaću više mogućnosti za druženje, a kasnije i za zaposlenje i rad. Zato sam uz drugare iz razreda naučila jezik, a potom smo počeli da se pripremamo za takmičenje. Na početku mi je bilo teško da učim na srpskom, mama mi je puno pomagala, ali sada mi više ništa nije teško. Srpska gramatika je vrlo zahtevna, ali mi problem ne stvaraju ni glasovne promene, ni padeži, ni rodovi, već samo akcenti.

Iako ima još vremena, Luca bi želela da se u budućnosti bavi jezicima. Jer, kako kaže, koliko jezika znaš - toliko vrediš.

- Sada tečno govorim mađarski, srpski i engleski, a volela bih da naučim i španski jezik. Iako imam sve petice, privlače me društvene nauke, pišem pesme, pa ćemo videti kuda će me to odvesti prilikom izbora fakulteta i budućeg zanimanja - kaže ova vredna devojčica.

- Svima bih preporučila da uče oba jezika, i srpski i mađarski, jer to može da nam bude samo plus u daljem životu i radu.

Ponekad ispravlja i nastavnike

Od petog razreda Luca dolazi dva puta nedeljno na dodatnu nastavu iz srpskog jezika kod nastavnice Katarine Faćol.

- Mnogo je posvećena učenju, naročito srpskom jeziku, a kod kuće je radila testove. Sve joj zaista dobro ide, čak, ponekad, i nastavnike zna da ispravi ukoliko nešto pogreše.

Naša škola je dvojezična, neguje toleranciju i multikulturalnost. Ponosni smo na sve uspehe naših đaka, a Luca je pravi biser među njima - ističe nastavnica Faćol.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    3. jul 2022 | 18:31

    e dao bog vise takve dece..... bravoooo

  • bojan

    3. jul 2022 | 19:44

    Bravo dete 💪❤️

  • Marijana

    3. jul 2022 | 21:37

    E ovo se zove patriotizam i ljubav prema svojoj zemlji.Mala Luce ja kao Srpkinja sam bas ponosna na tebe i na tvoje roditelje.Doduse svi nasi Madjari su dobri i posteni l lojalni ljudi.Sve pohvale i puno srece u daljem skolovanju.Mozda jednog dana nasa Luce bude profesor srpskog jezika na nekom fakultetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA