≫ 

"Nosite maske u čekaonicama i gradskom prevozu": Epidemiolog savetuje da se čuvamo narednih nedelja

Šaponjić kaže da je teško davati dugoročne prognoze, ali da očekuje da će se u narednih nekoliko nedelja nastaviti tendencija rasta

  • 4

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Batut" Vladan Šaponjić kaže da se broj novoobolelih od korona virusa povećava zbog pojave novih podvarijanti omikron soja, koje karakteriše veća prenosivost, ali i blaža klinička slika.

Šaponjić za Tanjug kaže da su trenutno aktuelne podvarijante BA.4 i BA.5 omikrona, te da se one razlikuju od prethodnih sojeva, jer najveći broj obolelih ima blagu kliničku sliku.

- Pozivamo građane, naročito one koje imaju povećan rizik od težih formi bolesti i hospitalizacije, da nose maske u zatvorenom prostoru kada se nalaze u većoj gužvi, u čekaonicama i gradskom prevozu - naveo je Šaponjić.

Šaponjić je apelovao na građane da prime treću dozu vakcine kako bi se zaštitili od virusa i naveo da bi stariji od 60 godina trebalo da prime četvrtu dozu, ukoliko je od prethodne vakcine prošlo najmanje pet meseci.

Kaže i da se simptomi novih podvarijanti ne razlikuju u odnosu na prethodne sojeve, te da se kod obolelog javlja povišena temperatura, kašalj i malaksalost.

Ističe da kod virusa korona posebno zabrinjava pojava postkovid sindroma, odnosno različitih bolesti koje se javljaju nakon akutne bolesti i traju više nedelja i meseci.

- Važno je da građani znaju da primljene tri doze vakcine u visokom procentu štite ne samo od komplikacija akutne bolesti već i od postkovid sindroma i to se odnosi na sve varijatne virusa pa i na omikron - kazao je Šaponjić.

Na pitanje šta možemo da očekujemo u narednom periodu, da li će broj obolelih nastaviti da raste, Šaponjić kaže da je teško davati dugoročne prognoze, ali da očekuje da će se u narednih nekoliko nedelja nastaviti tendencija rasta.

- Narednih nekoliko nedelja je racionalno čuvati se - kazao je Šaponjić.

Komentarišući pojavu virusa Zapadnog Nila u našoj zemlje, Šaponjić ističe da je on prisutan u Srbiji već nekoliko godina.

Kako je rekao, nadzor se sprovodi u skladu sa stručno-metodološkim upustvima i programima i kod životinja i kod ljudi, te nema razloga za zabrinutost.

- Za sada nema signala bitnog poremećaja epidemiološke situacije, tako da se ne dešava ništa neuobičajeno - kazao je Šaponjić.

Video: Stelt se ne razlikuje od omikrona: Šekler za paniku krivi novinare i daje objašnjenje za novi soj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Super Brundo

    5. jul 2022 | 14:07

    Bla bla bla.Gotovo je sa tim.

  • Boža zemunac

    5. jul 2022 | 18:11

    Bravo Šaponjiću, maske na plus 40 . I nositi ih dok spavate, i to sami nikako sa bračnim drugom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA