≫ 

Tropski talas pržiće Srbiju narednih dana: Temperatura i do 40 stepeni, evo kad nas očekuje zahlađenje

U nedelju se tek lokalno očekuje redak pljusak sa grmljavinom

  • 3
Leto temperatura vrućina Foto: Tanjug/Miloš Milivojević, Pixabay

Meteorolog Đorđe Đurić najavljue povratak izuzetno toplih dana sa temperaturama značajno iznad proseka. Kako navodi za Telegraf.rs, već ove nedelje imaćemo dostizanje 40. podeoka na skali termometra.

Prema njegovoj najavi, u okvirima toplog talasa desiće se i jedno "zahlađenje", sa temperaturama nešto iznad 30 stepeni.

- Toplotni talas obara temperaturne rekorde na zapadu i severozapadu Evrope, ali u Srbiji preovladavaju veoma ugodne i prijatne letnje temperature. Ipak, narednih dana toplotni talas će zahvatiti i Srbiju, ali u nešto blažem obliku nego zapad Evrope, tako da se i pored veoma visokih temperatura, ne očekuju obaranja temperaturnih rekorda - navodi meteorolog.

Međutim, od srede će Srbiju zahvatiti veoma topla vazdušna masa sa zapada, pa se već sutra očekuju temperature od 32 do 36 stepeni, u Beogradu do 34.

Još vrelije biće u Srbiji od četvrtka, uz maksimalne temperature preko 35 stepeni, a u subotu ponegde i do 40.

- Usled delovanja anticklona biće vedro i bez oblaka. U subotu krajem dana do severozapadnih, a u nedelju i preko ostalih predela Srbije preći će veoma oslabljeni hladni front, koji će se svojom glavnom kretati dosta severnije. On u Srbiji neće biti izražen u viodu padavina, jer se tek lokalno očekuje redak pljusak sa grmljavinom, već u vidu toga što će jugoistočni vetar biti u skretanju na severozapadni, po prodor hladnog fronta biće i veoma jak i po tome što će temperatura biti u padu za oko 5 stepeni, pa se u nedelju očekuju vrednosti od 32 na severu do 37 stepeni na jugu i istoku Srbije, a u ponedeljak od 31 do 35°C. Dakle, osveženje ako se može tako nazvati, biće neznatno i uglavnom u vidu pojačanog severozapadnog vetra - ističe Đurić.

Ipak, već od utorka nastavlja se toplotni talas, kada će maksimalne temperature ponovo biti iznad 35 stepeni. Prema trenutnim prognozama, uticaj anticklona očekuje se u Srbiji sve do kraja jula, pa i početkom avgusta, što će uslovljavati uglavnom vedro i stabilno vreme, a blaga osveženja očekuju se tek uz prodore veoma oslabljenih hladnih frontova, koji bi nešto izraženiji kratkotrajno mogao biti oko 28. jula.

- Ušli smo u za sada najtopliji i najstabilniji deo leta, koji će se odlikovati veoma toplim i veoma sušnim vremenom. Kako je prosek maksimalnih temperatura za ovo doba godine od 27 do 30 stepeni, one će u narednom periodu neretko biti i za 7 do 10 stepeni više od proseka. Ovakvo vreme veoma nepovoljno će uticati po poljoprivredne i ratarske kulture, naročito u onim predelima gde već preovladava katastrofalna suša, a to su delovi Vojvodine. Kada je reč o temperaturama, očekuju se vrednosti koje su se dešavale i u prošlosti, tako da ne treba paničiti, već se prilagoditi datim vremenskim uslovima i smanjiti aktivnosti na otvorenom na minimum u najtoplijem delu dana. Kako se očekuju i veoma visoke vrednosti UV zračenja, ne treba se izlagati suncu duže bez adekvatne zaštite.

Iako će temperature u narednom periodu u Srbiji biti vrlo visoke, za sada ne postoji opasnsot od temperaturnih rekoda, koji su zabeleženi 2007. godine kada je u Smerevskoj Palanci mereno 44,9°C, a u Beogradu rekordnih 43,6°C - navodi Đurić.

Video: Čarape u frižider pa na noge tokom tropske noći: Jedan je od trikova da se preživi leto

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA