≫ 

Probala sam novu aplikaciju "Uvek za tebe": Test daje 3 odgovora o mentalnom stanju, sadrži i važan kontakt

Aplikacija je kreirana u cilju pružanja podrške i psihološke pomoći svakome, na svakom mestu i u svakom trenutku

  • 5
Aplikacija depresija Laza Lazarević test upitnik fičer Foto-montaža: Shutterstock, Printskrin: Aplikacija Uvek uz tebe

Klinka za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" kreirala je mobilnu aplikaciju pod nazivom "Uvek uz tebe" , a u cilju pružanja podrške i psihološke pomoći svakome, na svakom mestu i u svakom trenutku.

Aplikacija se vrlo lako instalira, za svega nekoliko sekundi, a kada je otvorite, pred vama će se naći četiri opcije sa različitim sadržajima.

Svakako, meni najzanimljivija, i ona zbog koje sam prvobitno htela da isprobam aplikaciju, odnosi se na brzi test za samoprocenu depresivnosti. U okviru upitnika, nalazi se 21 stavka, a za svaku od njih ponuđena su četiri odgovora tj. stanja u kojima se nalazite.

Prilično jasno su definisani i možete kliknuti samo na jedan. Na osnovu odgovora, procenjuje se vaše psihološko stanje - nemate uopšte, imate umerenu ili tešku depresiju.

Pre izrade upitnika, važno je pročitati i kratak uvod, sa napomenom da odaberete grupe stanja koje opisuju kako ste se osećali prošle nedelje, uključujući i trenutak kada popunjavate upitnik.

Prvi put sam odgovore birala iskreno, zaista uzimajući opise stanja u kojima se nalazim. Moj rezultat je glasio, kratko i jasno - nema depresije.

Ipak, interesovalo me je kako izgleda opis stanja u slučajevima da sam birala druge odgovore, te sam još dva puta radila pomenuti test. Najpre, birala sam opise koji su bili druga krajnost tj. koji upućuju na depresiju. Očekivano, rezultat je bio - teška depresija. Ono što me je prijatno iznenadilo da nije stajala samo ova konstatacija, već i dodatnim savetima.

"Na osnovu Vaših odgovora verovatno je da imate izražene simptome depresivnosti i da sa teškoćom obavljate svakodnevne obaveze u različitim životinim poljima. Ovaj rezultat svakako nije konačna dijagnoza, ali je potrebno da se obratite psihijatru, posebno, ukoliko Vas teškoće koje osećate ograničavaju u svakodnevnom, uobičajenom funkcionisanju".

Birajući nešto umerenije opise, poput "Apetit mi više nije kao pre", "Lakše se zamaram nego ranije", "Plačem više nego ranije", "Razočaran/a sam samim/samom sobom", rezultat bi glasio  - umerena depresija. Takođe, uz dodatni savet.

"Simptomi o kojima izveštavate su izraženii ukoliko imate teškoće u obavljanju svakodnevnih poslovnih, društvenihili porodičnih aktivnosti preporučujemo Vam da se obratite za pomoć psihijatru. Na ovom portalu možete saznati nešto više o depresiji ukoliko Vas interesuje".

Važne informacije i SOS linija

Pored upitnika, aplikacija sadrži edukativni materijal, kao i kontakt SOS linije za prevenciju samoubistva.

Edukativni materijal bogat je sadržajem koji se odnosi na mentalno zdravlje adolescenata, ali i pojmove kao što su anksioznost, demencija, depresija, stres. Takođe, ponuđen je i sadržaj koji odgovara na pitanje zašto samoubistvo nije rešenje?

"Budite - svoji, saosećajni, saslušajte, ponudite nadu, shvatite samoubilačku osobu ozbiljno. Nemojte - da se ubeđujete sa samoubičakom osobom, da reagujete iznenađeno, šokirano ili ubređeno, da obećavate poverljivost ", stoji u savetima upućenim osobama koji imaju kontakt sa osobom u depresiji.

Dakle, još jedna pozitivna stavka - sadržaj aplikacije obraća se ne samo osobama koji imaju neku psihološku poteškoću, već i onima koji su u intreakciji sa njima.

Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubsitava je dostupna 24 sata i dobija se pozivom na broj 0800 309 309, koji je besplatan.

Obraćanje psihoterapeutu ili psihijatru nije slabost

Odlazak kod psihijatra ili psihoterapeuta je slabost, sramota i nešto o čemu se ne govori - vladajući su narativi u našem društvu, po svemu opasni i pogrešni.

Dobra vest je da je dekonstrukcija ovih narativa ipak počela, naročito među mladim ljudima koji preko različitih platformi i društvenih mreža pokreću teme o mentalnom zdravlju. Ova aplikacija, takođe je jedan korak ka tome.

Odabirom opcije "Da li ste znali", dobićete par korisnih savet o smanjenju osećaja anksioznosti, kako muzika i društvene mreže utiču na naša osećanja, ali i da se najbolji golman sveta borio sa depresijom.

"Kapacitet čoveka da uvidi da ima problem, kao i da na vreme potraži profesionalnu pomoć, pokazatelj je ne samo zdravstvne prosvećenosti, već fleksibilnosti ličnosti, potrebe da sebe bolje razumemo, sposobnosti da učimo iz novih iskustava i hrabrog suprotstvaljanja pogrešnim kulturološkim uverenjima", navode u aplikaciji.

Na kraju, zaključak o aplikaciji je - potrebno i korisno.

Bilo da se osećate mentalno stabilnom osobom ili ne, aplikacija vam nudi razne mogućnosti - pomoć sebi ili nekom drugom. Pozitivna strana, pred same edukacije, jeste i što je sama inicijativa jedan od koraka da se društvo oslobodi pogrešnih narativa i stereotipa i da se o depresiji i samoubistvu priča bez tabua.

Video: „Lekari su mi pomogli da ponovo vidim lepšu stranu života“: Zorana je pobedila depresiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koliki

    21. jul 2022 | 22:39

    Je procenat izlecenosti? Rezultat je tuzan zato sto se bolest duse ne leci tabletama, a oni za drugo ne znaju i u Boga ne veruju, a vecina slavi Slavu, krstava decu, vencava se u crkvi i popovi ih sahranjuju. Licemeri

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA