≫ 

Pitali smo bolnicu u Kruševcu da li bi primili teško bolesnu baku, ostavljenu, samu i gladnu: Ovo je odgovor

Obaveštavamo vas da prilikom ambulatnog pregleda lekar specijalista procenjuje da li postoji potreba za hospitalnim lečenjem, kažu u bolnici

  • 27
Živadija Jovanović, teško bolesna baka iz Toljevca kod Varvarina Foto: Privatna arhiva

Teška sudbina bake Živadije Jovanović (79) iz Toljevca kod Varvarina, koja je ostavljena da sasvim sama, u oronuloj kući, prolazi kroz agoniju poslednjeg stadijuma zloćudnog tumora dojke, potresla je svakoga ko je za nju čuo.

Slika bake sa otvorenom ranom, koja skrušeno sedi u obrušenoj staroj kući, bez osnovnih uslova za život, prizor je na koji niko ne bi trebalo da žmuri.

Zato smo juče pitali bolnicu u Kruševcu da li bi hospitalizovali baku Živadiju. Međutim, procene lekara bile su da se ona pusti na kućno lečenje.

- Obaveštavamo vas da prilikom ambulatnog pregleda lekar specijalista procenjuje da li postoji potreba za hospitalnim lečenjem, i u zavisnosti od opšteg stanja i medicinskih indikacija, pacijent se hospitalizuje, odnosno upućuje na kućno lečenje, što je i u konkretnom slučaju sprovedeno - odgovaraju za Telegraf u Opštoj bolnici u Kruševcu.

Jedina pomoć baki trenutno je komšinica Milanka Andrejić, koja se našoj redakciji i obratila za pomoć.

- Baka je bolesna i nema nikoga. Tražili smo pomoć od Centra za socijalni rad i predsednika mesne zajednice, ali oni ne reaguju. Kao ni doktori opšte bolnice u Kruševcu. Ambulanta u Varvarinu nije htela ni Hitnu pomoć da pošalje, rekli su da nemaju. Baka živi u užasnim uslovima - priča komšinica Milanka.

Jedina rodbina koja je Živadiji ostala su sestre njenog pokojnog supruga.

- Mi smo ih zvali, ali one su rekle da ne žele ništa da slušaju o njoj. Samo da im javimo kad umre - kaže Milanka.

Baka živi od minimalne poljoprivredne penzije i često nema ni šta da pojede.

- Rekla mi je da se hrani suvim hlebom. Trenutno ima jako velike bolove u kičmi i nogama. U poslednjem stadijumu je raka. Ne znam više kako da joj pomognem, osim da je smestim u bolnicu, a Hitna neće da dođe da je odveze - žali se komšinica.

U Domu zdravlja "Dr Vlastimir Godić" u Varvarinu javila nam se lekarka Hitne pomoći i navela da oni nikada ne odbijaju da prevezu pacijenta.

- Možda se dogodilo da u tom trenutku nismo imali raspoloživa vozila. Proveriću o čemu se radi - poručila je doktoka i uzela podatke o baki.

Baki trenutno znači svaka pomoć, a oni koji su u mogućnosti, mogu se javiti njenim komšijama na brojeve 063/75-86-766 i 063/179-08-57.

Video: Baka Stanka sa sinom živi sama na planini: Teško su bolesni i svaki dan gladuju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    26. jul 2022 | 21:45

    Šta je ovo ljudi moji? O čemu se ovde radi!?! Ovo je moja, tvoja, naša baka. Ova žena vapi za pomoći ali glas ne pušta to čini jedna, jedina žena. Čekamo da umre. Ko je taj ko se njenoj smrti nada i jos čeka poziv?Ovo me je porazilo, ogorčilo, zabolelo.

  • Dasa

    26. jul 2022 | 21:49

    Zar Centar za socijalni rad nije sramota da ljudski odreaguju na ovako tesku zivotnu pricu...pa zasto onda postoje! Neka zakljucaju vrata i odu...bolje bi bilo jer ionako ovaj narod pomaze u svemu!

  • Mira

    26. jul 2022 | 21:17

    Svi imaju pravo na lecenje!!!Uvek treba pokušati!!!Jadna zena!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA