≫ 

Pazi šta želiš, Kanjon Vratne ti možda ostvari: Ova lepota oduzima dah, veruju da miri zavađene i vraća ljubav

Kruže priče da su neke žene molitvama pred kapijama vratile mir u svoje skoro rasturene porodice i domove.

  • 2

Za Đerdapsku klisuru važi da pruža neke od najneverovatnijih prizora u celoj Evropi, a malo ko zna da se nedaleko od nje, samo duboko skriveno od glavnih puteva, krije neverovatna prirodna lepota. Kanjon Vratne.

Još manje poznata je i legenda koja se za ovo mesto vezuje, ali u koju oni koji su posetili Vratnu, čvrsto veruju.

Put smo, sa članovima Planinarskog društva "Orfej", započeli preko Donjeg Milanovca. Nismo ni slutili da ćemo na kraju sela Vratna, do kog smo stigli uskim asfaltnim putem preko Jabukovca, otkriti i ovako zadiviljujuć prizor.

Od Manastira na kraju sela kreće impozantni kanjon reke Vratne. Duž kanjona postoje tri prerasta, odnosno iznad reke se nadvijaju tri kamena luka koje geolozi nazivaju Vratnjanske kapije. Samo onaj ko je pred njih stao zna da je to prizor koji u životu ne treba propustiti.

Legenda kaže da sve želje koje se pred Vratnjanskim kapijama izgovore, uskoro bivaju ostvarene. U negotinskom kraju veruju i da su one jedna od najvećih misterija u celoj zemlji, pa i šire.

Često ih ljudi nazivaju i Molitvene kapije, jer se veruje da, ako prođete kroz njih ili ih bar vidite svojim očima i pomolite se, želja će vam se ispuniti.

Narod ovog kraja priča da, kada se voda u reci Vratni malo umiri, devojke u njoj mogu da se ogledaju, pa ako pored svog lika vide i beli veo, to znači da će se uskoro udati. Kruže i priče da su neke žene molitvama pred kapijama vratile mir u svoje skoro rasturene porodice i domove.

Prirasti su inače prirodni fenomeni. Nekada su to bile pećine kroz koje je prolazila voda, a onda su se zidovi pećina obrušili, da bi ostali samo kameni mostovi ili prerasti.

Kanjon je lak za šetnju,  a rečica veoma plitka.

Ušli smo i u jednu pećinu. Ona je niska, a koliko je duga nismo imali hrabrosti da otkrivamo, sevale su samo baterijske lampe kad smo glavom već dodirivali vrh. Ima i slepih miševa, mada ih nismo videli, a tlo je mekano i rastresito.

Ipak, ima stenovitih delova na kojima je potrebno više pažnje, ali postoje klinovi za koje je moguće zakaliti užad i drugu opremu.

Rečica Vratna je mirna, čista, mada samo na retkim delovima možete da se okupate. Nadmorska visina nije velika, lako je izvući se iz kanjona i popeti se na seoski put kojim smo se vratili. Poneseni utiskom o divnom prizoru koji zaista ne treba propustiti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorča 🦔

    30. jul 2022 | 20:31

    Kod nas sve je lekovito kao i hleb koji je lek za glad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA