≫ 

Napad na Crkvu Svetog Spasa u Prizrenu: Albanci je zapalili i teško oštetili tokom martovskih nemira 2004.

Ovo je 13. napad na objekte Srpske pravoslavne crkve od početka godine i zahteva brzu reakciju policije i najoštrije sankcije za izvršioce tog zlodela

  • 3
Razvaljena gvozdena kapija Crkva Svetog Spasa Prizren Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

U naselju Potkaljaja u Prizrenu razvaljena je gvozdena kapija na ulazu ispred crkve Svetog Spasa, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi da je to 13. napad na objekte Srpske pravoslavne crkve od početka godine i zahteva brzu reakciju policije i najoštrije sankcije za izvršioce tog zlodela.

Kancelarija za KiM u saopštenju navodi da uprkos upornim apelima zvaničnog Beograda na smirivanje tenzija i zaustavljanje napada na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve.

- Najnoviji u nizu incidenata, otkrila je grupa hodočasnika koja je otišla u obilazak Crkve Svetog Spasa u Prizrenu, u naselju Potkaljaja i tamo zatekla razvaljenu gvozdenu kapiju na ulasku u crkveni posed. Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva brzu reakciju policije, kojoj je prijavljen slučaj i najoštrije sankcije za izvršioce ovog zlodela - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje da ta crkva je više puta bila na meti vandala, ranije je otkinut krst, a pre toga su i ukradena vrata sa kapije.

- Taj spomenik kulture od izuzetnog značaja albanski ekstremisti su zapalili i teško oštetili tokom martovskih nemira 2004. godine. Od početka godine ovo je 13. napad na objekte Srpske pravoslavne crkve, što nedvosmisleno pokazuje stepen verske i nacionalne netolerancije Albanaca prema Srbima na Kosovu i Metohiji. Pritisci na srpski narod i ugroženost verskih objekata rastu iz dana u dan, a albanski političari dodatno pojačavaju međuetnički raskol pokušajima da optuže Beograd za svu svoju nesposobnost da na prostoru Kosova i Metohije obezbede miran suživot za ljude svih nacionalnosti - navodi Kancelarija za KiM.

Video: Jevtić: Upad u školu, srpsku televiziju je poruka da te insititucije nisu dobro došle

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA