≫ 

Nova opasna dečja igra na čačanskim ulicama: "Sakriju se u dvorištu, urade izazov pa se daju u beg"

Policija u Čačku je navela da je sud u Subotici gađanje jajima izrekao osobi od 18 godina kaznu zatvora od 10 dana na koju je upućena i pre pravosnažnosti presude

  • 10
Deca dečak devojčica pretrčavaju ulicu, dete, ulica, auto, pežo

Foto-ilustracija: Shutterstock

Nakon zimskog gađanja automobila u pokretu grudvama, pojedina deca smislila su novu opasnu igru - gađanje jajima. To se događa već nekoliko dana u večernjim satima u Bulevaru Vuka Karadžića u Čačku.

Kako navode vozači na društvenim mrežama, deca su sakrivena u nekom od obližnjih dvorišta odakle gađaju automobile, a potom se daju u beg. To se dogodilo i sinoć po svedočenju jedne žene na Fejsbuk grupi Čačanke, prenosi Ozon press.

- Sada, u 23.53 h u Bulevaru na skretanju ka Radničkoj ulici deca se iživljavaju i gađaju aute jajima. Ja sam stala i pozvala policiju i u čekanju dok stigne patrola pet automobila je stalo sa istim problemom. Ovo što deca rade to je vaspitanje iz kuće, a vaspitanje je nula (čast izuzecima) - napisala je Jelena Nešić Čajetinac.

U komentarima koji su usledili vidi se da to nije izolovan slučaj, i da se deca na čudam način igraju u Topličkoj ulici kao i na železničkoj stanici.

- Kod nas u Topličkoj deca otvore vrata zgrade i gađaju stanarima u vrata, i to klinci 13, 14 godina i odvaljuju fasadu - napisao je sugrađanin iz ove ulice.

U policiji su rekli da su imali prijave i da rade na otkrivanju počinilaca apleujući na roditelje da to spreče jer ova igra može biti opasna, navodeći da je sud u Subotici za slično delo, gađanje jajima, izrekao licu od 18 godina kaznu zatvora od 10 dana na koju je upućen i pre pravosnažnosti presude.

- Pri većoj brzini i udaru jajeta vozač može nesvesno reagovati, naglo zakočiti ili skrenuti sa puta, izgubiti kontrolu nad vozilom, a posledice biti tragične po vozača ili po druge učesnike u saobraćaju. Slično igru smo imali u zimskim mesecima kada su gađani automobili ledenicama. Sve je sada na roditeljima - kažu u policiji.

Dečaci u Zemunu rade sklekove na raskrsnici, pa se smeju

Vozači u Srbiji poslednjih godinu dana imaju poseban strah - da ne nalete na decu koja upravo na najprometnijim i najrizičnijim raskrsnicama rade "izazove" za društvene mreže.

Izazovi su, inače, takmičenja koja deca snimaju i kače na društvene mreže da se hvale, a po pravilu je to nešto opasno po život što ih, kako oni misle, može učiniti popularnima.

Jedan takav izazov nedavno je snimljen na raskrsnici kod stadiona u Zemunu.

- Danas u Zemunu, na raskrsnici kod Stadiona, kada se upalilo zeleno svetlo za pešake, tri klinca (max 10-11 godina), su se zatrčali i na pola pešačkog legli da urade dva skleka i pretrčali smejući se! U pitanju je raskrsnica i oni koji skreću mogli su da udare ludu decu i da robijaju ni krivi ni dužni. Razgovarajte sa decom i vodite računa kakav sadržaj gledaju na telefonima - napisao je jedan čovek, a objavila Instagram stranica serbialive_beograd.

Isti izazov nedavno su radila i deca tog uzrasta u Novom Sadu.

- Deca stara između 10 i 12 su u veoma prometnoj ulici Narodnog Fronta radila sklekove nasred puta, gde inače prolazi veliki broj vozila svakog dana - upozorila je tada jedna Novosađanka, uplašena prizorom.

Sociološkinja Jelena Radović smatra da roditelj na prvom mestu treba da isprati sve što dete radi na društvenim mrežama i da bi roditelj morao da zna šta su Tik Tok, Jutjub, Instagram. Ona upozorava da mladi stalno pomeraju granice kad je reč o opasnim izazovima na društvenim mrežama.

Video: Klinci osmislili još jedan sulud i opasan izazov

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darija

    2. avgust 2022 | 08:35

    Danas decu ne vaspitavaju roditelji nego društvene mreže. Najviše vremena oni provode na netu ali gledaju samo gluposti, prate izazove na tik-toku. Penjanje na vagone, ležanje na raskrsnicama, sad sklekovi, sve je to sa tik-toka.

  • Lord

    2. avgust 2022 | 08:32

    A sta radi tolika komunalna policija,sede po kaficima,obavezno vratiti pozornike,ps kad klinci dobiju par lepih zauski,nece vise...

  • JACA 🍀

    2. avgust 2022 | 09:03

    Zgrožena sam! Deca koja ovo rade, ne samo da su nevaspitana i bezobrazna, nego i glupa, jer, očigledno nemaju mozga da shvate posledice! Volim decu, ali, za ovo nema opravdanja! Većina dece je odgovorna i vaslitana i sigurna sam da ne bi ovo radili! A može se sve sprečiti tako što bi se roditeljima naplatile drakonske kazne za ugrožavanje bezbednosti! Mislim da bi se onda posvetili svom primarnom zadatku - VASPITANJU DECE!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA