≫ 

Zvezda petokraka usred guste šume krije tajne srpske istorije: Misteriozno brdo danas je sablasno prazno

Ovo mesto i dalje očarava svojom lepotom, a brdo Ravana bogato istorijom i nestvarnim pejzažima čeka Ianjičane da joj se vrate

  • 0
Ivanjica, zvezda petokraka

Foto: RINA

Nekada popularno izletište i centralno mesto svih dešavanja, a danas obraslo gustom šumom u koju retko ko zalazi. Brdo Ravana smešteno na samo nekoliko stotina metara od centra Ivanjice veoma je značajan istorijski lokalitet. Ako bi vas put tu naveo ništa ne bi ukazivalo na njegovu specifičnost, ali kad se gleda iz vazduha potpuno drugačija priča. Jasno se iz ptičije perspektive vidi zvezda petokraka koja je zapravo spomenik borcima palim u Drugom svetskom ratu.

- Na ovom mestu nekada je postojao ugostiteljski objekat u koji je dolazila sama elita Ivanjice, to je bilo glavno mesto za okupljanje i druženje. Nakon završenog Drugog svetskog rata, taj objekat je demontiran i prenet na drugu lokaciju, a zemljište na poklon dobija Udruženje boraca. Tu je sahranjeno nekoliko vojnika koji su izgubili život u ratu i zato je i izgrađen sam kompleks u obliku petokrake, gde se na spomen ploči nalaze imena nastradalih - rekao je za RINU poznati hroničar opštine na Moravici, Raško Nešovanović.

Od kako je na tom mestu izgrađen spomenik, tu su se održavali kulturno-umetnički-programi i polaganje cveća sve do sedmadesetih godina prošlog veka. Svoj zenit slave brdo Ravana imalo je tokom pedesetih i šezdesetih godina, kada je skoro svaki Ivanjičanin nakon radnog vremana upravo tu dolazio da uživa u prirodi.

- Svi su tu išli u šetnju, priroda je netaknuta i prelepa. Uveče je bila idealno romantično mesto za zaljubljene parove. Onda je sve prestalo, tamo sada retko ko da zalazi. Valjda su se pojavila neka nova mesta, modernija i urbanija. Ravana je gotovo zaboravljena i neuslovna, jer se sada kraj pešačke staze nazire nakon jednog kilometra - prisećaju se meštani koji su svoje, kako kažu, najlepše godine proveli na tom brdu.

Ovo mesto i dalje očarava svojom lepotom, a brdo Ravana bogato istorijom i nestvarnim pejzažima čeka Ianjičane da joj se vrate.

Video: Vodimo vas u prvu diskoteku na Balkanu: Evo koje su svetske face noći provodile ovde

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA