Unija sindikata prosvetara Srbije: Direktori da se jave Ministarstvu, inače nastavnici tehnološki višak

"Roditelji će svoje đake ispisivati iz malih škola i tako će one vrlo brzo nestati"

  • 1
deca, škola, osamljenost ucionica, druženje, depresija dečja Foto: Shutterstock

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković pozvala je danas direktore osnovnih škola da budu, kako kaže, hrabri i obrate se Ministarstvu prosvete povodom uputstva za narednu školsku godinu o spajanju odeljenja od 5. do 8. razreda u manjim sredinama a čija bi primena, kako USPRS tvrdi, zatvorila male škole.

Školama je dat rok da do 8. avgusta nadležnoj školskoj upravi dostave predlog za formiranje odeljenja za narednu školsku godinu, a Janković ističe da direktori osuđuju nastavnike na tehnološke viškove, ukoliko se do tog roka ne obrate resornom Ministarstvu.

- Ako imate nastavnika koji predaje u 5, 6, 7. i 8. razredu svakome, a onda istog nastavnika koji je sve to spojio u jedan čas, onda vi automatski ostajete bez velikog procenta onih koji ulaze u odeljenja - rekla je Janković za Tanjug i dodala da očekuje da Ministarstvo još jednom razmisli o tome šta će se dogoditi prilikom spajanja učenika od 5. do 8. razreda, jer je, kaže, vrlo upitan kvalitet i spajanjem od 1. do 4.

Janković je pozvala javnost da stavi na papir šta će uštedeti, a koliko izgubiti ako se u perspektivi dovede do toga da, kako kaže, u manjim mestima nema škola.

- Odgovor Ministarstva nismo dobili još od promene Zakona u decembru, iako smo se uporno trudili da stupimo u komunikaciju sa onima koji su zakon promenili na gore, a u junu kada je stiglo uputstvo, bilo je jasno da sve ono što je u zakonu stajalo, a to je kombinacija odeljenja od 5. do 8. razreda, ostaje za narednu školsku godinu - navela je Janković.

Ministar Branko Ružić poručio je u utorak da je potpuna besmislica da Ministarstvo prosvete nastoji da zatvori seoske škole.

Međutim, Janković poručuje da će sama kombinacija od 5. do 8. razreda dovesti do nekvalitetnijeg obrazovanja.

- Roditelji će svoje đake ispisivati iz malih škola i tako će one vrlo brzo nestati. Sve škole su dobile dopis o spajanju učenika od 5. do 8. razreda ukoliko nemaju dovoljan broj đaka i nema tu mogućnosti, to je obaveza - rekla je Janković povodom tvrdnji Ministarstva da je upravo na predlog direktora, zbog bolje organizacije i kvaliteta nastave, data mogućnost za spajanje, a ne obaveza.

- U tom uputstvu takođe stoji fusnota u kojoj direktori mogu da traže do 8. avgusta da se u njihovim školama ne vrši spajanje, i da će Ministarstvo onda to odobravati. Dakle, to jeste obavezno, ali u nekim slučajevima će biti odobreno da ne bude obavezno -  dodala je Janković.

Ona navodi da će USPRS nakon 20. avgusta pozvati sve sredine u kojima se dešavaju problemi i spajanja, a 1. septembra, kaže, biće održan štrajk i protesti u celoj Srbiji.

- Moramo da upoznamo širu javnost šta se u obrazovanju trenutno dešava. Ovo nema veze sa platama zaposlenih, koje su izuzetno male i nema veze sa položajem u društvu, koji je gori iz godinu u godinu, ovo je pitanje opstanka obrazovanja - poručila je Janković.

Ministar Ružić poručio je da Ministarstvo ne zatvara škole, niti čini išta na štetu učenika i dodao da spajanje učenika različitih razreda nije novina u sistemu obrazovanja i vaspitanja, već se takav vid nastave primenjuje godinama u pojedinim manjim mestima u školama sa malim brojem učenika od 1. do 4. razreda.

Ružić je naveo da danas postoje mesta u Srbiji u kojima školu pohađa samo šest učenika od 1. do 8. razreda, kao i da je trenutno 69 osnovnih škola sa manje od 50 učenika, a ne 350 kako se navodi u medijima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ивана

    16. januar 2023 | 17:43

    Није ово питање опстанка образовања, ово је питање чувања радних места. Нема деце, те је наставник једина професија у којој, технолошки вишак не може да добије отказ. Држе децу као таоце до своје пуне норме. Све вештачке творевине упошљавања технолошких вишкова су истрошене. Маса одељења је лажна, са мање од 25 ђака. Села и центри градова су пусти. Само на ободима градова има по 30 ђака у одељењу. Наставника има више од полицајаца. Полицајаца има 100 хиљада на 7 милиона људи. А, наставника има 148 хиљада на 500 хиљада деце. 93 000 наставника свих профила је технолошки вишак. Погледајте на сајту Министарства просвете, Листе технолошких вишкова и Листе са делимично попуњеном нормом. Технолошки вишкова ви неће да узму отпремнине, неће ни да раде док им се не угоди распоредом. Зато је деци или све у рупама или све натрпано. Ђаци немају нормалан распоред, а камоли шта друго.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA