≫ 

Vreme ne sluša Svetog Iliju: Kiša i pljuskovi uz željeno osveženje tek od nedelje, sutra se spremite za pakao

U Srbiji će i u subotu biti sunčano i vrelo, a maksimalna temperatura biće od 34 do 38°C, u Beogradu do 36°C

  • 4
Sunce vrućina kiša pljusak Foto: Tanjug/Jadranka Ilić, Marko Todorović

Danas i sutra Srbiju će pratiti veoma toplo vreme, a temperatura će ići preko 35 stepeni, lokalno i do 38, najavio je meteorolog Đorđe Đurić. Kako kaže, od nedelje sledi prijatnije i ugodnije vreme, a sledeće sedmice lokalna pojava pljuskova, uz temperature ispod 30 stepeni.

- U Srbiji će i u subotu biti sunčano i vrelo, a maksimalna temperatura biće od 34 do 38°C, u Beogradu do 36°C. Zbog visokih dnevnih temperatura, sve aktivnosti na otvorenom u najtoplijem delu dana treba svesti na minimum. Vrednosti UV zračenja biće i dalje veoma visoke, pa u periodu od 10 do 16 časova ne treba se duže izlagati suncu bez adekvatne zaštite. Od nedelje se očekuje postepena destiblizacija atmosfere - navodi Đurić.

Sa severa i severoistoka uslediće prodor malo svežije i prijatnije vazdušne mase, piše on, ali će biti i dalje toplo, uz maskimalne temperature od 31°C na severu i zapadu do 35°C na jugu i istoku Srbije, u Beogradu do 32°C.

Vremenska Printskrin: RHMZ

- Ugodnije vreme doprineće i pojačan severoistični vetar. Inače, pre podne će biti sunčano, a posle podne prvo u istočnim, a tokom večeri i noći i u centralnim i zapadnim predelima Srbije očekuje se povećanje oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Na području Srbije od ponedeljak do četvrtka očekuje se promenljivo oblačno i još malo svežije vreme, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Biće uslova da ponegde bude i grmljavinskih oluja sa gradom i olujnim vetrom - najavljuje Đurić.

Iako se u ovom periodu očekuju pljuskovi, oni će ponovo biti neravnomereno raspoređeni, a postojaće predeli u kojima neće biti ni kapi kiše, što će samo pogoršati situaciju sa sušom.

- Situacija sa sušom u mnogim predelima Srbije je vrlo arlamantna, pa čak i u predelima gde je tokom juna i jula palo više kiše od proseka, ali je ta količina padavina pala samo u jednom danu za nekoliko sati, dok je tokom ostalih dana bilo suvo i vrelo. Dakle, padavine koje se očekuju u narednom periodu, uveliko su zakasnele za oporavak kukuruza, koji trpi katastrofalne posledice suše, a ne očekuje se ni poboljšnje nivoa veoma niskih vodostaja, tako da će situacija na rekama biti vrlo kritična i dalje, sve dok ne va velikom prostranstvu našeg područja, regiona i centralne Evrope ne bude bilo obilnijih padavina, a situacija sa sušom potrajala bi čak do jeseni - upozorava Đurić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 77

    5. avgust 2022 | 13:32

    Luciferova rerna !

  • Megido

    5. avgust 2022 | 14:45

    Vreme je zaista 'slušalo' proroka Iliju dok je hodao ovom planetom. Ali ne zato što je on bio neki nadčovek ili supermen. Već zato što je Ilija služio živom i jedinom pravom Bogu Jehovi. Da bi dokazao da je on pravi Bog, za razliku od lažnog izmišljenog boga Vala koga su neverni Izraelci takođe obožavali i tražili od njega kišu za svoje useve, Jehova je poslao kišu nakon 3 i po god. Ilija je zatim pobio sve Valove proroke. Pošto je Ilija danas nemoćni mrtvac, dakle nije svetac na nebu, on ne može da donese željenu kišu i zahlađenje. Ilija će uskrsnuti na rajskoj Zemlji i živeti u svetu u kome će Bog kontrolisati vremenske prilike i nikad više neće dozvoliti čoveku da uništava planetu i njenu atmosferu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA