Crveni alarm u Institutu za transfuziju krvi: Hitno potrebni davaoci dve krvne grupe

Davanje krvi je moguće od 9 časova.

  • 8
dobrovoljno davanje krvi, nova varoš

Foto: RINA

Iako je situacija nešto bolja nego prethodne nedelje, i dalje su hitno potrebni davaoci A+ i O+ i sve negativne krvne grupe, prenosi Tanjug.

Prethodne nedelje krv je dalo 1.500 davalaca, ali je potrebno nekoliko nedelja sa većim brojem davalaca da bi se situacija stabilizovala, rekla je za RTS Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi.

Ona je navela da su trenutno na jednodnevnim rezervama i upozorila da je ovo period godine kada se beleži veći broj saobraćajnih nesreća koje mogu zahtevati veći broj jedinica krvi.

Krv je moguće dati u Institutu za transfuziju (7-19 časova) ili kod neke od četiri mobilne ekipe na terenu u Crvenom krstu u Požarevcu, na gradskom trgu u Smederevu, u Kulturnom centru u Sopotu i ispred Gradske opštine Zvezdara.

Davanje krvi je moguće od 9 časova.

Ivana Rodić podseća da je u toku letnja kampanja kojom se gradovi i opštine takmiče u humanosti, odnosno broju davalaca.

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18 do 65 godina, kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila.

Interval izmedu davanja krvi je tri meseca, odnosno 12 nedelja za muškarce i četiri meseca, odnosno 16 nedelja za žene. Davalac mora da ima više od 50 kilograma.

Institut za transfuziju ima i svoju vajber grupu preko koje komunicira sa davaocima, a informacije se mogu potražiti na sajtu Instituta, kao i Instagram profilu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    8. avgust 2022 | 09:29

    Nemoj da prodajete privatnim klinikama, pa ce imati za sve... Kod njih nema dobrovoljnog davanja krvi, a uvek imaju...

  • ĆU 035

    8. avgust 2022 | 09:46

    Dajte neki motiv ljudima jer bez ne očekujte mnogo,meni kada je trebalo morao sam da angažujem rodbinu.

  • Војник

    8. avgust 2022 | 09:54

    Стицајем околности О+ сам крвна група а обзиром на учесталост ангажовања на теренима и бројним дежурствима нисам увек у могућности да дам крв . Од могућа 4 давања крви у години ја можда дам једном или два пута. Да би сте додатно мотивисали људе да дају крв било би добро да се особама које су дале крв омогући бесплатан паркинг у трајању од три месеца у месту становања то јест месту које давалац назначи. Мало кошта а одзив би био огроман!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA