≫ 

Samo dva dana ove nedelje neće padati kiša: Ovo je najnovija prognoza za sedmicu pred nama

Od danas, pa sve do kraja ove sedmice Srbija i naše područje biće pod uticajem visinskog ciklona

  • 0
Sombor, nevreme, munje, grmljavina Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U sedmici pred nama očekuje nas svežije vreme, uz lokalne pljuskove, ponegde i uz grmljavinske oluje. A kakva nas vremenska situacija očekuje do 20. avgusta?

Nakon što je u subotu maksimalna temperatura u Srbiji dostigla 38 stepena, oslabljeni hladni front u vidu pojačanog severnog vetra doneo je drugog dana vikenda malo prijatnije i ugodnije vreme i niže maksimalne temperature za oko pet stepeni, objavio je meteorolog Đorđe Đurić.

Od danas, pa sve do kraja ove sedmice Srbija i naše područje biće pod uticajem visinskog ciklona. Njegov cenatar danas i sutra nalaziće se iznad Egejskog mora, a potom u nastavku sedmice iznad našeg područja. Njegov uticaj na Srbiju biće takav da nas tokom cele sedmice očekuje promenljivo i nestabilno, ali i svežije vreme i bez vrućina, povremeno sa pljuskovima.

U Srbiji će do kraja dana biti promenljivo oblačno, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, naročito u severnim i severozapadnim predelima. Biće uslova i za grmljavinske oluje. Samo će na jugu i jugoistoku biti sunčano. Maksimalna temperatura biće danas od 30 stepena na severu i severozapadu do 35 stepena na istoku i jugoistoku Srbije, a biće povećan i osećaj sparine.

U utorak u svim predelima Srbije biće promenljivo oblačno, sparno, ali i svežije, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Biće uslova za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Maksimalna temperatura biće od 26 stepena na zapadu i severozapadu do 32°C na istoku i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 27 stepena.

U sredu veoma slično vreme, samo će na severu Srbije biti uglavnom suvo i to uglavnom u Vojvodini.

U četvrtak i u petak u većem delu Srbije biće suvo i pretežno sunčano, povremeno uz oblačnost, a tek ponegde se očekuje veoma retka pojava lokalnog pljuska sa grmljavinom. Maksimalna temperatura u četvrtak od 25 do 30 stepena, u Beogradu do 26 stepena, a u petak će biti toplije, temperatura u većini predela biće oko 30 stepena.

Za vikend ponovo promenljivo oblačno, u većini predela uz lokalne pljuskove sa grmljavinom, ponegde i uz grmljavinske oluje. Maksimalna temperatura u subotu oko 30°C, a u nedelju u manjem padu.

Nakon dugotrajnih vrućina, ove sedmice konačno ćemo uživati u temperaturama koje će biti uglavnom oko prosečnih vrednosti, tako da se velike vrućine ne očekuju. U prilog tome ići će povremeno i pojačan severni i severozapadni vetar. Iza nas je i veoma sušni period, pa su posledice u poljoprivredi veoma velike, naročito u Vojvodini gde su posledice skoro pa katastrofalne, naročito u centralnim predelima Vojvodine. Veoma su česti i požari na otovrenom, a vodostoji velikih reka poput Save i Dunava su na istorijskom minimumu, što veoma otežava rečni saobraćaj, ali i ugrožava živi svet u rekama.

U sedmice pred nama u večem delu Srbije palo bi od 10 do 30 milimetara kiše po kvadratnom metru, lokalno u zonama grmljavinskih oluja i nepogoda i preko 50 milimeatar, ali će i ovog puta padavine biti veoma neravnormerno raspoređene. Na pojedinim lokacijama očekivane padavine koliko-toliko ublažiće sušu, ali na mnogim lokacijama padavine će biti nedovoljne da se situacija popravi. Inače i pored očekivanih padavina, situacija na rekama biće i dalje veoma alarmatna i u narednim mesecima, minimum bar do jeseni, jer da bi se situacija vratila na normalu na Savi i Dunavi, neophodno je da naredni meseci budu veoma kišovito ne samo na našem području, već i širom centralne Evrope, a za sada dugoročne prognoze da će sušna situacija nastavititi minimum do kraja leta.

Nakon prijatnije sedmice pred nama, uz povremene pljuskove, prema trenutnim prognozama sledeće sedmice ponovo bi bilo veoma toplo, uz temperature preko 30 stepena, oko 17-18. avgusta i oko 35 stepena, da bi potom ponovo došlo do manjeg osveženja sa pljuskovima, uz povratak temperatura na prosečne vrednosti.

Video: Pljusak po celom Beogradu: Ko se našao na ulici, neće se lepo provesti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA