Nikola, Dušan i Željan biciklima od Zrenjanina do Soluna: Prešli više od 1.000 km za decu iz Svratišta

Najavili su da će prevaliti put dugačak 800 kilometara, ali je, na kraju, bio i duži

  • 1

Posle šesnaest dana, tročlana grupa Zrenjaninaca završila je avanturu koja je imala humanitarni karakter. Nikola Pešić, Dušan Mudrić i Željan Popov prethodno su se zaputili biciklima na put od Zrenjanina do Soluna. Oni su pozvali sve koji ih podržavaju da uplate sredstva Svratištu za decu u Beogradu, po principu - jedan njihov pređeni kilometar - jedan dinar.

Najavili su da će prevaliti put dugačak 800 kilometara, ali je, na kraju, bio i duži.

- Došlo je vreme da zatvorimo korice i ove knjige zvane "Avantura Solun", koja se sastoji od 1.100 pređenih kilometara preko tri zemlje – Srbije, Severne Makedonije i Grčke. Pratilo nas je 16 pretoplih dana sa nekoliko izuzetno jakih nevremena u toku noći. Iza nas su hiljade, ma milioni litara prolivenog znoja, oljuštena koža od opekotina, probušene gume i puknuti lanci na biciklima - kaže Nikola Pešić za Zrenjaninski portal.

Prema rečima Pešića, ono što je njega i njegove prijatelje na ovoj avanturi zaista dirnulo jeste volja ljudi da pomognu drugima u nevolji.

- Nebrojeno puta smo dobili pomoć na putu. Takve stvari se ne zaboravljaju i zaista vraćaju veru i nadu da na ovom svetu i dalje postoji dobro u ljudima - ističe Pešić.

Nikola, Dušan i Željan su preksinoć u Solunu sačekali autobus i u gepek ubacili tri bicikla, sa svim stvarima, a onda se zaputili ka Novom Sadu, odakle su juče ujutru biciklima prevalili poslednjih 60 kilometara.

- Bez ikakve želje da nas uzdižem, mogu da zaključim da ovakve avanture nisu za svakoga. U pitanju je izuzetan napor, ne toliko fizički, koliko psihički. Zamislite samo da spavate u svom dvorištu dve nedelje sa osnovnim životnim potrepštinama, pritom sedeći na vrelom suncu. Nije lako ni pomisliti, zar ne? Naravno, nije ovo nikakvo kukanje. Ovo je ono što smo želeli. Ovo je ono što vam daje pravi osećaj življenja. Ovo je ono što ću pričati svojim unucima jednog dana - poručio je Pešić.

Što se tiče same humanitarne akcije, mnogi ih pitaju koliko novca je uplaćeno. Njihov odgovor je da ne znaju.

- Zaista se nadam da nije mala cifra, jer bi i ceo ovaj naš trud bio uzaludan. Sve u svemu, najveće hvala svima koji su uplatili sredstva, jer smo svi zajedno vratili veru u humanost. Mislim da smo uspeli i zato dugujemo zahvalnost svima koji su bili deo ove priče - zaključio je Nikola Pešić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ika.rs

    8. avgust 2022 | 19:59

    Što bi neko uplaćivao za decu iz svratišta jer deca imaju žive roditelje koji treba da o njima brinu,jel neko razume moral roditelja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA