≫ 

Bračni par Dušnoki ostao bez doma kod Subotice: Srušio im se krov kuće, noći provode u dvorištu i komšiluku

Iako su komšije ponudile da oboje prespavaju u njihovom domu, Stipan je ipak odlučio da ostane u dvorištu kuće, prespava na svom kauču

  • 0

Vremešni bračni par Dušnoki iz zadesila je nevolja kada im se porodični dom urušio, a samo pukom srećom izbegli su mogućnost da budu i sami zatrpani među dotrajalom građom nabijenice. Nedelju dana kasnije u toku je rašćišćavanje, da se trošni objekat koliko-toliko dovede u uslove da se u njega mogu vratiti, da imaju krov nad glavom, da se dobro pripreme pred hladnije dane.

Dočekao, sa vidnim bolovima u kolenima, jedva stoji, a danima već, uz pomoć dobrih ljudi, raščišćava šut od urušenog krova koji im se u momentu stvorio u sred doma. Iako su komšije ponudile da oboje prespavaju u njihovom domu, Stipan je ipak odlučio da ostane u dvorištu kuće, prespava na svom kauču, piše portal Subotica.

- To se desilo u utorak, preko dana, kada smo žena i ja krenuli da ispraćamo bratovljevog sina koji nas je posetio i prava je sreća što u tom trenutku nije nikoga bilo u kući - priseća se Stipan Dušnoki, domaćin.

- Zabat se celom dužinom urušio, sve se sručilo, u momentu se podigla prašina, uspeli smo da se sklonimo.

Među prvima priskočile su komšije koje i danas pomažu da Dušnoki imaju toplu posteljinu i obroke. Odmah za njima za problem su se zainteresovali iz rukovodstva MZ "Aleksandrovo".

- Za njihov slučaj saznali smo sutradan, odmah smo uključili Crveni krst, a u narednim danima smo kontaktirali sve nadležne gradske institucije, sa nekima smo nešto rešili, neke odgovore čekamo, a u međuvremenu apelujemo na sve građane dobre volje, koji su u mogućnosti da pomognu sa građevinskim mateirjalom ili mehanizacijom koja bi pomogla u raščišćavanju, da pomognemo porodici Dušnoki da spremno dočekaju zimu - rekao je Bojan Nikolić, predsednik Saveta MZ "Aleksandrovo".

- Neophodna je krovna građa, odnosno grede, daske, noseći stubovi, ali pozivamo i ljude koji se iole razumeju u građevinske radove da pokušaju da pomognu.

Da u nevolji nema bližeg roda od komšije pokazalo se i u ovom slučaju. Prva do njih, Verunka Šefčić, je komšijama odmah priskočila, shodno svojim mogućnostima pomogla, pre svega otvorila vrata svog doma.

- Nisam bila kući baš kada im se desila ta nesreća. Potresla sam se kada sam videla šta se desilo i najmanje što sam moglada im ponudim je da se smeste kod mene dok se ne srede. Komšinica je pristala, komšija je odlučio da će spavati u svom dvorištu - objašnjava Verunka.

A kako je to izgledalo kroz njene oči opisala nam je Stipanova supruga, Eržebet, koja je pukom srećom izbegla zatrpavanje, samo zato što joj nije bilo teško da prošeta i sprati rođaka.

- Zabat je bio od dasaka, a i zid do njega je bio malo nakrivljen. Odjednom se sve srušilo. Sad je sve puno prašine i dok to ne raščistimo, dok ne pobrišemo prašinu ne možemo da se vratimo unutra. Da nas ne iznenadi kiša za prvu ruku smo pokrili najlonom, pa posle polako, kako stignemo - dodaje Eržebet Dušnoki, prva dama urušene kuće.

Dušnoki u kući koja broji vek starosti već nedelju dana pokušavaju da stvore elementarne uslove za život - nemaju ni struje, ni vode, na sve to bez krova, Korisnici su pomoći Crvenog krsta kao socijalno ugrožena porodica, tako da značajnu podršku dobijaju i od ove gradske humanitarne organizacije u vidu osnovnih potrepština, prehrambenih i higijenskih.

Ono što bi im za prvu ruku mnogo značilo je građa, odnosno konkretno materijal za krovnu konstrukciju, ali pre toga i fizička pomoć da se objekat raščiti i dovede u sledeću fazu rekonstrukcije. Ukoliko ste u prilici da pomognete, pre svega u građevinskom materijalu, možete doći lično na adresu Ulica generala Kutuzova 6a (Aleksandrovo) ili pozvati 064-366-00-61 (Stipan)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA