≫ 

Pobeda vatrogasaca, svi požari u Srbiji lokalizovani: Ako vatra bukne u zgradi, ovo obavezno prvo uradite

Zbog požara su protekle nedelje preminule dve osobe

  • 0
Požar, IMT, Blok 64 Foto: Nikola Tomić

Svi požari u Srbiji su lokalizovani i trenutno nema nijednog na otvorenom, izjavio je danas Davor Vidović iz Sektora za vanredne situacije.

- Malo je ovo osveženje vremena doprinelo da rešimo situaciju, ali sa jedne strane imamo šumske požare, a sa druge moramo da otklanjamo posledice nevremena - rekao je Vidović za Tanjug i dodao da je za vatrogasce i spasioce u poslednje vreme Preševska dolina bila veliki problem.

On je naveo da su se javljali požari i oko Novog Pazara, prema Sjenici, kao i na Vršačkom bregu, gde je izgorelo oko 40 hektara šume.

- Imamo 3.500 obučenih vatrogasaca koji su spremni da reaguju za svaki požar - rekao je Vidović. Na pitanje koliko su u Srbiji zastupljeni dobrovoljni vatrogasci, odgovara da ih je najviše u Vojvodini.

- Vojvodina je potpuno pokrivena sa dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Isto tako u poslednje vreme Sektor za vanredne situacije razvija sistem dobrovoljnog vatrogasca za celu teritoriju, naročito za manje sredine. Oni nisu spasioci, jer je spasilački deo kompleksniji, ali su angažovani na gašenju požara - poručio je Vidović.

On je naveo da su zbog požara protekle nedelje preminule dve osobe i dodao da je najvažnije, ukoliko požar izbije u stambenom objektu, da se zatvore vrata od tog stana.

- Tada se smanjuje protok kiseonika, jer što je više kiseonika, brže se požar razvija - pojasnio je Vidović, ističući da je gašenje šumskih požara dosta komplikovanije, jer se, kaže, vrlo često odvija na zabačenim lokacijama, gde su nepristupačni putevi.

Vidović je pozvao građane da budu oprezni i u prirodi ne ostavljaju opuške i ne pale travu, jer, naglasio je, ne može da se utiče na vetar, a i suša ponekad može predstavljati rizik jer nema dovoljno vode za gašenje požara.

Prema podacima MUP-a, od 1. jula u Srbiji zabeleženo je 3.797 požara na otvorenom, a od početka godine ukupno 18.335 požara, u kojima je 70 osoba stradalo, uglavnom u stambenim objektima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA