≫ 

Miomirov golub pismonoša preleteo 1.800 kilometara da se vrati kući u Tabanoviće: "Čekao sam ga u dvorištu"

Koliko je on dnevno leteo, kako je izbegao sve opasnosti na ovom dugom letu, gde se i čime hranio, kako se snalazio za vodu, to niko ne zna

  • 3
golubovi, Šabac, golub pismonoša

Foto: D. Grujić

Penzionisani pilot i strastveni golubar Miomir Novaković (70) iz Tabanovića kod Šapca ponosan je na svog goluba pismonošu koji je u internacionalnoj trci preleteo 1.800 kilometara od Španije do kuće. Na veliko oduševljenje, 21. dana od puštanja trke u San Sebastijanu, golub maratonac je zdrav i nepovređen sleteo u svoje gnezdo u kojem se izlegao pre četiri godine.

- Računa se da je minimalna udaljenost 1.800 kilometara ako se leti pravolinijski od San Sebastijana do Tabanovića, tako je obeleženo koordinatama. Koliko je on dnevno leteo, kako je izbegao sve opasnosti na ovom dugom letu, gde se i čime hranio, kako se snalazio za vodu, to niko ne zna - priča Miomir.

Od 139 golubova iz Srbije i ukupno 803 goluba iz 8 država, koliko je učestvovalo u ovoj trci koju je organizovao Golubarski savez Rumunije, uz Miomirovog kući se vratilo još samo 7 golubova. Tako je pismonoša iz Šapca uspeo da napravi veliki podvig i obraduje i usreći svog vlasnika.

- Čim sam ga spakovao u kamion za Španiju odakle je trka sutradan krenula, gledao sam po dvorištu i čekao ga da li se vratio - kroz šalu objašnjava Miomir osećaj neizvesnosti, iako je verovao da će njegov ljubimac uspešno savladati trku u predviđenom vremenu od 22 dana.

Za neupućene kojima je fascinantno kako golub pismonoša uspeva da se sa dalekog nepoznatog puta vrati kući, Miomir objašnjava da je odlika ove rase golubova da se vraćaju tamo gde su se izlegli, gde imaju svoj kutak i kako je osim genetike za ovako vredan pažnje poduhvat važno da je ptica zdrava i da bude u kondiciji.

- To se postiže treningom. Golubovi se odvoze na određenu destinaciju i vežbaju povratak. Sa treningom se počinje kada su stari 2 do 3 meseca. Prvo poleću oko kuće, a kada se proceni da su sigurni da mogu da lete u jatu odvoze se prvo 5, pa onda 10 i više kilometara daleko i sve dalje - objašnjava Miomir.

Iz svake njegove reči izvire ogromna ljubav prema golubovima koja se razvila u detinjstvu i sa godinama je postajala još veća. Plemenite ptice su mu oduvek bile najbolje društvo, a danas mu je jato koje broji preko 200 sportskih golubova najverniji prijatelj, zabava i reklasacija kojom oplemenjuje penzionerske dane.

- Svaki hobi uz zadovoljstvo ima i svoju cenu, ali meni cifre nisu važne, pa ni kada me pitaju koliko golub košta. O tome ne razmišljam, ja se ne bavim golubarstvom profesionalno i nikada nisam prodao goluba. Svakome ko je poželeo da bude golubar ja sam ih poklanjao - dodaje Miomir.

Dok maratonac uživa kada ga Miomir nežno mazi, saznajemo da bi uskoro trebalo da bude i kršten, a kumovaće unuk Jakov (7) kada se za nekoliko dana vrati sa mora.

- Veliki je zaljubljenik, obožava golubove i ne odvaja se od mene i ne izlazi iz golubarnika. Roditeljima je pred put na more rekao da ne želi da ide već bi radije da ostane kod kuće i da nas dvojica čekamo goluba da se vrati iz Španije - ispričao je Miomir.

Video: Ljubav dečaka i njegovih pasa kao dokaz istinske sreće: Oborili ga na pod i pokazali kako se voli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA