Velika Morava na istorijskom minimumu: Vodostaj u Beogradu već danima oko metar i po, ugrožen život u rekama

Otežana je i plovidba zbog niskog vodostaja

  • 2
Novi Sad Dunav vodostaj plaža sprudovi leto

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Nivo reka u Srbiji opada duži vremenski period što utiče na plovnost Save i Dunava, rekla je danas šef odseka za hidrološke prognoze Jelena Jerinić i navela da je vodostaj u Beogradu već danima oko 160, dok je u Zemunu oko 200 centimetara.

Jerenić je za Tanjug kazala da zbog niskog vodostaja naših reka, koji su izazvale velike suše, barže i teretni brodovi otežano prolaze, kao i da nadležne institucije preduzimaju sve mere, kako bi se plovilima obezbedio plovni put. Dodala je da se nizak nivo vode trenutno najviše odražava na transport energenata, koji je sada neophodan zbog svetske energetske krize.

- Na rekama su napravljeni sprudovi i stručnjaci izlaze na teren određuju i mere plovni put za barže i plovila, i prokopavaju ga - objasnila je Jerinićeva.

Kada su u pitanju male reke, Jerinićeva je istakla da veliki broj njih imaju nivo vode na istorijskom minimumu. Upozorila je da nizak nivo vode, ne samo da otežava plovidbu po velikim rekama, već i preti da ugrozi biljni i životinjski svet u malim.

- Mnoge reke su na istorijskom minimumu kao što je Velika Morava sve do Ljubičanskog mosta, Lugomir, Sava gornji tok uzvodno od Beograda, Drina, kao i Južna Morava sa svojim pritokama - navela je hidrološkinja.

Ona je najavila da se za vikend očekuje ciklon koji će doneti padavine - od 30 do 70 milimetara kiše i da će to doneti benefite poljoprivredi, ali neće doprineti poboljšanju hidrološke situacije u zemlji. Prema njenim rečima, padavinama će biti zahvaćen veliki broj malih slivova, koji će se nakon kiše, sa prvim sušama posle vikenda, vratitu u svoj položaj.

- Ovaj ciklon ide iz Jadrana, pa će bosanske pritoke Save dobiti vodu ali nedovoljno - ocenila je Jerenić.

Podsetila je da je 1983. godine vodostaj u Zemunu bio niži dva metra nego sada, ali da je sada situacija "alarmantna" i da se radi na pravljenju plovnih puteva zbog transporta energenata. Na pitanje kada se može očekivati da se plovnost reka i hidrološka situacija popravi, Jerenićeva je katzala da prema prognozam nema jačeg ciklona u gornjem toku Dunava i Save koji bi mogao da popravi situaciju, te da se stabilizacija očekuje na jesen, kada će biti više padavina.

Kada je u piatnju temperatura vode u Srbiji, rekla je da su temperature u rekama ove godine ujednačene i kreću se između 28 do 29,8 stepeni.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za Tanjug su rekli da trenutna hidrološka situacija ne otežava značajno plovidbe srpskim delom Dunava i Save, te da nema obustave plovidbe niti značajnijih ograničenja.

Naveli su da su od celog toka Dunava kroz Srbiju, ograničenja uvedena samo na dva mesta i to kod Čortanovaca i Aranke ade, gde je gaz brodova ograničen na 2,2 metra.

Kod Futoga i na sektoru Mohovo sužena je širina plovnog puta sa 180 na 120 metara, ali je i dalje dozvoljena dvosmerna plovidba, rekli su iz MGSI-a.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA