Kome poveravamo decu na čuvanje? Slučaj kruševačke dadilje koja je otela bebu uznemirio roditelje širom Srbije

J. J. je priznala da je odvela bebu kod bivšeg i da mu je rekla da je to njihovo dete

  • 7
Kruševac otmica bebe Foto: Shutterstock, Google maps

Slučaj dadilje iz Kruševca koja je ukrala bebu, odnela je svom bivšem partneru i rekla da je to njihovo dete, otvorio je mnoga pitanja. Kada angažujemo bebisiterku preko državnih ustanova, znamo i prava i obaveze. Kada ih tražimo privatno, čini se da prihvatamo sve rizike koje taj izbor donosi.

Baka i deka, eventualno tetka servis - najsigurniji. Za sve druge osobe kojima biste da poverite dete, obavezna je preporuka i provera, prenosi RTS.

- Definitivno bi gledala da je to neko koga poznajem ili neka ozbiljna preporuka od osobe koju poznajem, ne bih mogla da ostavim dete čak ni da je profesionalno ta uloga, da ima reference profesionalne, a da nemam osobu koju znam kao posrednika imala bih problem da ostavim dete u tom slučaju - navela je jedna mama.

Jedan tata kaže da bi trebalo obratiti pažnju na neku pozadinu osobe kojoj prepuštate dete, tako da sigurno da gledate ko je ta osoba, šta želi da postigne ako je mlađa, ako je starija opet neko iskustvo neki dodir ljudski odnos, neke relacije, nema neke unapred predodređene stvari.

Javnost je uznemirio slučaj dadilje iz Kruševca koja je otela bebu od 40 dana. Pamtimo i da je bebi u Beogradu dadilja davala sedative kako bi je smirila. Roditelji biraju dadilje i daju konačni sud.

Oglasi u kojima se nudi čuvanje dece sve češći su na društvenim mrežama, a mogu se naći i na oglasnim tablama, pa čak i banderama. Bebisiterke se mogu angažovati i preko agencija. Bebi servis je osnovao Grad Beograd i to pre 34 godine. Imaju 115 bebisiterki koje su zaposlene preko Nacionalne službe za zapošljavanje, gde su polagale niz testova.

- Samo oni kandidati koji prođu te testove idu dalje u proceduru, pripremaju lekarski i sanitarni pregled, donose uverenje da nisu osuđivane, a pre svega toga dolaze i na dodatnu procenu sa stručnim timom Bebi servisa. Samo oni kandidati koji zadovolje sve te kriterijume idu dačlje u proceduru gde Bebi servis organizuje teorijsku obuku - rekla je Marina Aćimović iz Bebi servisa Beograd.

Kandidati imaju i praktičnu obuku u predškolskoj ustanovi, a kada počnu da rade, kontrole su stalne.

- Stručni tim bebi servisa kontroliše rad naših saradnica, mi smo konstanto u komunikaciji sa našim roditeljima, dobijamo povratnu informaciju kako su oni zadovoljni uslugom, tj radom bebi sisterki u porodici, po potrebi stručni tim izlazi i na teren. Mi neposredno pratim rad bebi sisterki u porodici i gledamo da to ukolio je potrebno promenimo, poboljšamo, unesemo neke promene - napomenuo je Aćimović.

Savet stručnjaka je da se roditelji obraćaju licenciranim agencijama i da provere da li imaju potrebne dozvole za rad.

Podsetimo, policija u Kruševcu uhapsila je u utorak J. J. (35) zbog sumnje da je otela bebu i odvela je kod dečka u okolno selo i to sve kako bi zadobila njegovu ljubav.

Majka je dozvolila bebisiterki da izvede dete staro 40 dana napolje. Međutim, kada je pokušala da je dobije na telefon ova joj se nije javljala. Odmah je pozvala policiju koja je uhapsila osumnjičenu. Ona se nalazi na slobodi.

J. J. je priznala da je odvela bebu kod bivšeg i da mu je rekla da je to njihovo dete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    12. avgust 2022 | 09:08

    Lično pravio čuvao i očuvao svoju decu BEZ ičije tuđe pomoći po svim navedenim stavkama pa to preporočujem i mladim čavkama

  • Rastko

    12. avgust 2022 | 08:53

    Da su roditelji iole normalni dadilje ne bi ni postojale !

  • Rastko

    12. avgust 2022 | 08:33

    Da se pitam zakonom bi strogo zabranio poveravanje dece drugima !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA