≫ 

Hoće li osmaci ubuduće raditi drugačiji test na maloj maturi: Ovo je predlog Ministarstva

Analizu rezultata junskog testiranja priprema Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja

  • 1
učenici, škola, test prijemni ispit TIMSS22 TESTIRANJE Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Pred budućim osmacima bi od naredne školske godine mogao da se nađe drugačiji koncept kombinovanog testa takozvane male mature od sadašnjeg koji sadrži pitanja iz pet predmeta - biologija, istorija, geografija, fizika i hemija.

U Ministarstvu prosvete potvrdili su za Tanjug da se u saradnji sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, sagledava kvalitet završnog ispita i razmatra mogućnosti promene koncepta kombinovanog testa.

Godinama unazad svršeni osmaci u sklopu male mature polagali su, osim maternjeg jezika i matematike, i kombinovani test koji je sadržao pet oblasti, a junsko testiranja sedmaka koji su birali jednu oblast u kombinovanom testu je pokrenulo ideju da taj koncept bude promenjen od naredne školske godine.

To znači da bi umesto pet predmeta na kombinovanom testu, ubuduće birali jedan koji bi polagali pored maternjeg jezika i matematike.

Analizu rezultata junskog testiranja priprema Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, kako kažu u Ministarstvu, nakon što im bude dostavljeno predlog programa završnog ispita, će se obratiti Nacionalnom prosvetnom savetu, koji će u skladu sa svojom nadležnošću dati mišljenje o tom predlogu.

Video: Ðaci uradili 65% testa, mesta u školama dovoljno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Discovery

    12. avgust 2022 | 14:49

    Pametnije bi bilo ukinuti taj test i da se polaže samo matematika i srpski, kad već mora nešto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA