≫ 

Alarmantno stanje u selima oko Ljubovije, vode je sve manje: Vojska stigla da pomogne namučenim meštanima

Cisterne postavljene na nekoliko mesta

  • 0
voda, rina Foto: RINA

 Suša i loša hidrološka situacija koje traju duže od dva meseca uzrokovale su alarmantno stanje i na teritoriji opštine Ljubovija. Pripadnici Vojske Srbije su kroz projekte civilno-vojne saradnje od kraja prošlog meseca, na molbu predsednika opštine Ljubovija, angažovani na obezbeđenju pijaće vode za potrebe stanovništva sušom pogođenih sela.

"Planinska sela koja nisu u sistemu gradskog vodovoda, imaju problem sa vodosnabdevanjem usled nedostatka vode za piće. Cisterne su ceo dan na terenu i na taj način uspeli smo da meštanima olakšamo život“, izjavio je predsednik predsednik opštine Ljubovija, Milan Jovanović i dodao da je saradnja sa Vojskom Srbije izuzetna i da je narod sa oduševljenjem, vrlo emotivno prihvatio pomoć, izražavajući zahvalnost.

Zbog smanjenog dotoka vode sa izvorišta, Vojska Srbije težišno je angažovana na dopunjavanju rezervoara i bunara za vodu koji se koriste u domaćinstvima i za napajanje stoke, a vodu dopremaju cisternama ukupnog kapaciteta 10.000 litara. Radna grupa Prve brigade kopnene vojske sigurno snabdevanje vodom obezbedila je u selima Gornja Trešnjica, Gornja Orovica, Grabovica, Gračanica, Drlače, Donja Trešnjica, Donja Orovica, Кošlje, Podnemić i Carapić i na terenu će ostati dokle god postoje potrebe.

"Osim u selima opštine Ljubovija, gde se u bunare i rezervoare, voda prema prioritetu u koordinaciji sa predstavnicima lokalne samouprave, doprema dvema cisternama isporučuje oko 20.000 litara dnevno, pripadnici Vojske Srbije su angažovani i na obezbeđenju pijaće vode u selima na Pešterskoj visoravni i Кruševcu, a do nedavno i u Prijepolju. Pomoć nije izostala ni u preventivnom uređenje rečenih tokova u opštinama Кuršumlija i Blace", izjavio je načelnik Grupe za civilno-vojnu saradnju Prve brigade kopnene vojske, major Nedeljko Nedeljković.

U situaciji kada se zbog suše meštani brojnih sela suočavaju sa nestašicom vode, Vojska Srbije ostaje spremna da angažovanjem svojih snaga i sredstava pomogne stanovništvu kako bi se ublažile posledice. Кroz realizaciju projekata civilno-vojne saradnje, koji za cilj imaju da pomognu građanima i da jačaju međusobno poverenje, Vojska Srbije više puta je pomagala izgradnjom puteva i vodovoda, raščišćavanjem snežnih nanosa, vodosnabdevanjem i pružanjem zdravstvene zaštite meštanima najudaljenijih sela.

(RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA