Povećan broj dece pozitivnih na korona virus u Kragujevcu: Evo sa kakvim simptomima se javljaju

Infekcija uglavnom postoji u porodici koja se vratila sa odmora iz inostranstva, navode lekari

  • 0
Studija deca, korona, Virus Outbreak Studying COVID Kids

Foto: Tanjug/AP

U Kragujevcu je u poslednje dve nedelje povećan je broj dece sa simptomima korona virusa koja se javljaju pedijatru, prenosi ikragujevac.com

U kragujevačkom Domu zdravlja kažu da su kod dece zaražene Kovidom 19 simptomi mnogo blaži nego u prethodnom talasu i da su hospitalizacije retke.

Broj pacijenata koji se javljaju u Kovid ambulantu Doma zdravlja je iz dana u dan sve veći.

Slična situacija je i među decom, jer je po rečima lekara virus veoma lako prenosiv i infekcija uglavnom postoji u porodici koja se vratila sa odmora iz inostranstva.

Većoj transmisiji virusa doprinela su i masovna okupljanja, poput muzičkih događaja, koje mladi posećuju u letnjem periodu.

Olakšavajuća okolnost u ovom epidemijskom talasu je što su kliničke slike kod dece blage i ne zahtevaju hospitalizaciju.

Najčešći simptomi su blago povišena temperatura, malaksalost, bolovi u stomaku, mučnina i povraćanje, što zahteva nadzor pedijatra kao i roditelja.

Kako bi se sprečilo dalje širenje virusa kod dece koja se u septembru vraćaju u školske klupe pedijatri apeluju na roditelje da budu odgovorni i ne šalju decu u školu ako imaju bilo koji simptom Kovida 19.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA