≫ 

Obeleženo 19 godina od ubistva srpskih dečaka Ivan i Pante: Kupali se u reci, u njih ispaljeno je 78 metaka

Pomen je obeležen u crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu

  • 3
Obelezavanje stradanja srpske dece u Gorazdevcu

Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

Pomenom u crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu obeleženo je 19 godina od ubistva srpskih dečaka Ivana Jovovića i Pante Dakića.

Pomenu, kome je prisustvovalao više destina ljudi, služio je vikarni episkop novobrdski Ilarion, koji je tokom besede kazao da tuga zbog stradanja dece ostaje u dubini duše, prenosi Kosovo onlajn.

- Ovaj svet je pun rana. Tajnu bezakonja dela u ovom svetu, ne smemo da zaboravimo. Vaš opstank na vašem mestu strašnom, na stratištu, jeste velika pobeda, i tu treba da ostanete dosledni našem prizivu, dostojni naših predaka, da zaista postojimo na mestu strašnom - poručio je Ilarion.

On je dodao da su se okupili zbog dece koja su u vreme dok je najveće zlo trijumfovalo i nepravda, zbog dece koja su imala snage da se raduju životu, pritisnuta uza zid, u neki ćošak postojanja.

- Ta deca nisu odustala od svoje radosti, igre, od svoje reke, da se na toj reci raduju. To je hrišćanska pobeda, pobeda jevandelja, pobeda vere u jevandelje. I zato neka nam osmeh Pantov, i stamenitost Ivanova budu putokaz, neka njihov primer gori pred nama, kao što gore ove sveće. Nije slučajno da se ovaj običaj odomaćio, da nosimo sveće, uspomenu na ova dva nova mučenika, koja su stradala radi životne radosti, nisu pristali da se zagleđu u zlo, da čame u depresiji, već su se radovali životu - kazao je Ilarion.

Obeležavanju godišnjice prisustvovao je i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić.

- Ovde smo zajedno u znak sećanja na nevinu stradalu decu, žrtve strašnog zločina. Ovde smo u znak saučešća, u bolu žitelja Goraždevca, na čiju su decu teroristi kukavički otvorili vatru. Oni su simbol muceništva i stradalništva srpskog naroda na KiM. Simbol nepojmljive ideologije mržnje, prava na život i integritet - kazao je Tajić.

Otac Pante Dakića, Milosav, kazao je da prošlo 19 godina, i da ne može od ubica da očekuje da pronađu krivce.

- Ali se nadam da ce država Srbija i predsednik da se više zalažu. Naša situacija je nikakva, živimo kao jaganjci među vukovima, život je vrlo težak - kazao je Dakić.

Albanski ekstremisti su rafalom iz automatskog oružja 13. avgusta, 2003. godine pucali na grupu od osamdesetak dece, koja su se kupala na Bistrici i tom prilikom ubili Panteliju Dakića (12) i Ivana Jovovića (19) i teško ranili Marka Bogićevića (12), Draganu Srbljak (13), Bogdana Bukumirića (14) i Ðorđa Ugrenovića (20).

Počinioci zločina nisu pronađeni, a Euleks je i zvanicno prekinuo istragu.

Video: Policija upala u stan i pronašla telo devojčice: Jezivo ubistvo, žrtva nasilno ubijena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    13. avgust 2022 | 15:18

    Cak i KFOR odustao od istrage .... a Srbija tu nista ne moze sto znaci da taj narod tamo moze se uzda SAMO u boga ...!!!

  • Rastko

    13. avgust 2022 | 15:10

    To je sve sto mozemo ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA