Kilometarske kolone i ovog vikenda naljutile građane: Okanović apeluje na jedno rešenje koje bi pomoglo

Podsećamo da su sinoć zabeležena velika zadržavanja i na graničnim prelazima

  • 34
Naplatna stanica auto put autoput, naplatna rampa Niš Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Velike gužve ovih dana zabeležene su na srpskim putevima, naročito na naplatnim rampama, ali i graničnim prelazima.

Direktor komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović povodom gužvi obratio se na Tviteru, apelujući da se smanji cena TAG uređaja ili nađe način koji će da podstakne elektronsku naplatu putarine.

- Krajnje je vreme da JP "Putevi Srbije" spuste cenu TAG uređaja ili na drugi način podstaknu omasovljenje elektronske naplate putarine - naveo je Okanović.

Iz AMSS su saopštili da, na osnovu dobijenih informacija od JP "Putevi Srbije", su u toku radovi na obilaznici oko Beograda, kao i na deonicama auto-puteva između Paraćina, Pojata, Ražnja i Aleksinca i navode da su na tim mestima zbog pojačanog saobraćaja moguće duže kolone.

Podsećamo da su sinoć zabeležena velika zadržavanja i na graničnim prelazima. Na prelazu Horgoš, na izlasku iz zemlje, putnička vozila čekala su četiri sata.Na Kelebiji, na izlazu putnicka vozila su se zadržavala dva sata.

Sinoć, ispred granice na prelazu Tabanovce, putnike iz Grčke sačekala je kolona duga 15 kilometara, zbog čega su na ulazak u Srbiju čekali po nekoliko sati.

Zbog letnjih raspusta i godišnjih odmora veliki je broj putnika koji se vraćaju i idu na more, a dosta je i putnika koji u tranzitu prolaze kroz našu zemlju.

Danas najopterećeniji Horgoš i Preševo

Prema informacijama dobijenim od Uprave granične policije (UGP), od svih graničnih prelaza najopterećeniji je Horgoš sa Mađarskom, pa su zadržavanja na ulazu višesatna, popunjen je i međuprostor, a kolona vozila na izlazu iz Srbije dugačka je par kilometara.

Na ulazu u Severnu Makedoniju na Preševu čeka se oko 150 minuta dok su na ulazu u Srbiju zadržavanja od 15 do 30 minuta. Od 60 do 90 minuta ceka se na prelazu Kelebija, na izlazu iz naše zemlje, saopštio je AMSS.

Dodaju da su na prelazu Batrovci sa Hrvatskom trenutna zadržavanja mnogo kraća u odnosu ne prethodni dan i kreću se oko 60 minuta u oba smera, a toliko se čeka i na prelazu Šid-Tovarnik.

Kažu i da se očekuju zadržavanja od 30 do 60 minuta i na prelazima sa Crnom Gorom, kao i na onim najfrekventnijim sa Bosnom i Hercegovinom.

Iz AMSS savetuju vozače da koriste alternativne granične prelaze koji se otvaraju od 7.00 časova, a na kojima i danas može biti dužih zadržavanja.

Povremeni pljuskovi koji mogu biti praćeni vetrom i danas mogu otežavati vožnju na putevima u zapadnim, centralnim i jugoistočnim krajevima, upozorio je Auto-moto savez Srbije (AMŠ) i apelovao na vozače da ukoliko naiđu na jači pljusak stanu na prvom parkingu ili nekom drugom bezbednom mestu i sačekaju dok se uslovi za putovanje ne poboljšaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lok

    14. avgust 2022 | 15:42

    Pola auto puta, trenutno, i nije autoput. Vozi se jednom trakom a naplacuju punu cenu. Kako nikome ne padne na pamet da koriguje cenu i ne naplacuje uslugu koju nije pruzio?

  • Angry

    14. avgust 2022 | 14:58

    TAG mora da bude besplatan, a nase je da ga dopunjujemo. I zasto se ne pise o radovima na autoputu, to je najveci problem u celoj priči, na granicama se ocekuje guzva, ali ne i kilometarske kolone na sred autoputa, koje stvaraju nove kolone na naplatnim rampama!

  • Hary

    14. avgust 2022 | 15:55

    Najskupla putarina u EVROPI. Nemci je nemaju , Svajcarci za 40 franaka celu godinu , Austrija 9 eura 10 dana , Madjari isto i kod svih drugih je povoljnije nego kod nas. A kod nas od Horgosa do Cacka 12 eura.Pomnoziti sa svaki dan to je 24 eura dnevno puta 21 dan u mesecu jednako je 504 eura za mesec . Za nasa primanja preskupo a i za strance . Pa se pitamo zasto nas zaobilaze . Predlagano je da se uvedu vinjete al drzava nece ovako im bolje. A putevi nikad losiji. Evo i Milos Veliki vec ima mnogo problema .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA