≫ 

"Na sekundu sam ušao u market i ukrali su mi bicikl": Nezaštićen dvotočkaš laka meta za lopove

Bicikl je bezbedniji na javnim mestima gde se kreće više ljudi, gde ima čuvara ili su instalirane nadzorne kamere

  • 2
bicikl, krađa Foto: D. G.

Od kada je gorivo poskupelo mnogi su svoje ljubimce na četiri točka zamenili biciklom. Na dva točka se jeftinije na čas trkne u šoping, do pijace, marketa ili apoteke, a ukoliko se bicikl ne zaključa ili obezbedi na neki drugi može da se dogodi da kući morate - pešice.

Od početka godine policiji u Šapcu su prijavljene 42 krađe od kojih je rasvetljena trećina.

Osim ispred prodajnih objekata, lopovi u Šapcu najčešće "pozajmljuju" bicikle iz hodnika stambenih zgrada u naselju Trkalište, a koje se noću ne zaključavaju.

- Na trenutak sam ostavio bicikl ispred marketa i kada sam izašao shvatio da je ukraden - tako najčešće policiji prijavljuju pokradeni građani, što policajce ne iznenađuje jer im je dobro poznato da je lopovu potrebno svega nekoliko sekundi da ga odgura iza ugla.

Šabački policajci od nedavno edukuju građane kako da sačuvaju svoje dvotočkaše i tako pomognu policiji da se manje bave ovim sitnim kriminalom. Oni apeluju na sugrađane da bicikle zaključavaju kada ih ostavljavljaju na ulici ili u hodnicima zgrada i savetuju da je najsigurnije da ih čuvaju u zaključanim prostorijama.

- Nezaštićen bicikl je laka meta za lopova. Građani treba da znaju da ni jedna brava ne može potpuno da zaustavi kradljivca, ali ako je kvalitetnija to može da uspori ili izvršioca primora da odustane od krađe. Bicikl ne treba da se zaključava samo za točak jer lopov može lako da ga skine ili da na leđima odnese bicikl ako je zaključan "sam za sebe" - savetuju policajci.

bicikl, krađa Foto: D. G.

Bicikl je bezbedniji na javnim mestima gde se kreće više ljudi, gde ima čuvara ili su instalirane nadzorne kamere. Očevici i snimci sigurnosnih kamera pomažu policiji da rasvetle krađe bicikla kada se takvi slučajevi prijave.

- Trećina prijavljenih krađa je rasvetljena i preduzimamo sve mere iz svoje nadležnosti na ravetljavanju ostalih. Problem je što pojedinci ne prijavljuju da im je ukraden bicikl, pa zbog toga u upravi imamo 44 bicikla koje smo pronašli u protekle dve godine, a ne zna se čiji su i da li će se vlasnici nekada javiti - kažu u policiji i dodaju da građani treba da prijave krađu bez obzira na vrednost bicikla, a da je od velike pomoći u istrazi kada imaju sačuvan račun o kupovini, serijski broj i fotografiju svog dvotočkaša.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    15. avgust 2022 | 08:32

    Samo ga odveze... tako sam posudio biciklo od zidara koji je radio kod mene da odem u market ujutro u 9h. I vratio se nazad sa biciklom. Majstor pošao kući u 17h i pita mene gde mu je bicikl...ja dovezao nečiji tuđi bicikl, vratio se ponovo u market gde je stajao jedan bicikl, zamenio i tako prošlo OK...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA