≫ 

"Individualno čuvanje dece nije delatnost": Roditelji u strahu nakon što je dadilja otela bebu, kontrole nema

Sve je na roditeljima - oni procenjuju da li će baš ta dadilja čuvati njihovo dete

  • 1
Dadilja, čuvanje dece

Foto-ilustracija: Shutterstock

Slučaj dadilje iz Kruševca koja je pokušala da ukrade bebu od 40 dana i bivšem partneru rekla da je to njihovo dete, pokrenuo je raspravu u javnosti, ne samo o tome koliko je bezbedno bilo kome poveriti dete na čuvanje, već i koliko je zakonom regulisano ko može da se bavi tim poslom, koje provere prolazi i ko za njega garantuje.

Nema zakona, procedure i kriterijuma po kojima agencije biraju dadilje.

- Svaka devojka dolazi, učlanjuje se u to udruženje i u obavezi je da ima potvrdu da nije osuđivana, svoju radnu biografiju, preporuke iz neke porodice, i ako nema nekog iskustva, mora da ima preporuke sa fakulteta ili od nekoga zaposlenog gde je prethodno radila, tako da su to neke osnovne stvari, a po potrebi radimo i lekarsko uverenje - kaže za RTS Tijana Pljakić iz agencije "Bejbisiting".

Posle toga, sve je na roditeljima - oni procenjuju da li će baš ta dadilja čuvati njihovo dete.

- Izbor osobe koja će čuvati dete je vrlo kompleksna stvar, kao i svaki izbor, i počiva na međuljudskom kontaktu, ako to u vama budi osećaj stabilnosti i sigurnosti, vrlo verovatno da će to tako biti i sa vašim detetom", navodi psiholog Radmila Vulić Bojović.

I upravo je u tome problem za upućene. Smatraju da ne može sva odgovornost da bude samo na roditeljima.

"Individualno čuvanje dece ne postoji kao delatnost. Vi možete da otvorite privatne jasle ili vrtić i tu onda ulazite u neki sistem, postoje procedure, imate zakone, imate šifru delatnosti, ukoliko se akreditujete kod ministarstva, te osobe prolaze određenu procenu, zna se koji je stepen stručnosti potreban, koje su kvalifikacije itd. Za individualno čuvanje dece to ne postoji - ističe Dragana Soćanin, iz Udruženja "Roditelj".

Roditelji smatraju da to mora da se menja, da bi država trebalo da bude treći roditelj i pomogne im da usklade rad i roditeljstvo. Tu strategije i jednokratne uplate probleme ne rešavaju.

- Imamo puno samohranih roditelja, jednoroditeljskih porodica, roditelja sa više dece, roditelji rade u smenama - prva, druga i treća smena, mi nemamo sada nijednu uslugu koja omogućava da se dete čuva u drugoj ili trećoj smeni - ističe Dragana Soćanin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravnica

    15. avgust 2022 | 09:31

    Kako nije delatnost, ako po ZOR mozete da je prijavite i uplacujete doprinose kao kucno pomocno osoblje? E, to sto se neki ne raspitaju, a hoce i da ustede, to je druga stvar...Dadilje takodje mozete angazovati za rad preko specijalizovanih agencija koje ih dobro proveravaju, a i preko OZ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA