≫ 

Otkrivene piramide u Srbiji: Za dva brda u blizini Arilja mnogi kažu da su istovetna onima u BiH

Još uvek obavijene velom misterije, ariljske piramide čekaju nekog ko će ih detaljno istražiti i potvrditi sve ove činjenice

  • 6

Do sada smo mogli čuti za egipatske i bosanske piramide, ali ako je verovati dokazima koje je su priložili lokalni poznavaoci ovog fenomena sve su prilike da se i Srbija može pohvaliti njihovim postojanjem. Na putu ka ariljskom selu Visoka, sa leve stane uzdižu se dva piramidalna brda koja svakom prolazniku zapadaju u oko. Smeštena su na istoj geografskoj širini kao bosanske piramide, poziciji prema zvezdama a i ugao koji zahvataju one komšijske istoventan je ovima u Srbiji.

- To su vrhovi mali i veliki Ostreš, mnogi ih nazivaju ariljske piramide ne samo zbog špicastog izgleda, već i po tome što su sličnih i visina i dimenzija kao one u Bosni i Hercegovini. Kao deca mi smo se peli na sami vrh Ostreša i nailazili na brojne misteriozne spomenike koji su sakriveni duboko u šimi, kao i na neke rupe, nalik podzemnim tunelima koje su izgledali jezivo. Ovde su u nekoliko navrata vršena bušenja radi ispitivanja terena, a mnogi veruju i da ova dva piramidalna brda kriju neku energiju - rekao je za RINU Dragan iz sela Dobrače kod Arilja.

Toponimi bi takođe mogli da ukazuju na podudarnosti. U blizini bosanskih piramida je mesto Visoko, a kod ariljskih selo Visoka. Na tom području smestila se i Visočka banja sa mnogo termalnih izvora što takođe može biti još jedan parametar da se u blizini nalaze piramide, koje u svom sastavu imaju dosta šupljina i dosta pećina. Dva piramidalna brda kod Arilja se od okoline izdvajaju oštrim ivicama, a strme strane vode ka reci Veliki Rzav.

- Postoje mnogi putevi koji vode do vrha, ali njima kroče samo alpinisti i planinari. Oni koji su fizički spremni jer su usponi jako veliki i strmi. Najpristupačnija je južna strana. U letnjem periodu ima dosta gmizavaca, pa se ne preporučuje kretati se bez nekog iskusnijeg člana posade. U nekoliko navrata su vićani i medvedi - dodao je Dragan.

Još uvek obavijene velom misterije, ariljske piramide čekaju nekog ko će ih detaljno istražiti i potvrditi sve ove činjenice. Brojni turisti koji se upute na ovaj lokalitet ostaju fascinirani prirodnim lepotama Visočkog kanjona, ali i lekovitošnju banjske vode. To lečilište postoji čitavih osam vekova, a u upravo u Visočkoj banji su mnogi pronašli spas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oldtajmer

    15. avgust 2022 | 16:16

    Kada Hrvati imaju gospu u Međugorju, Bosanci mušku vodu u Kladnju i piramide u Visokom, pa nismo valjda mi Srbi gori od njih pa da od ovolikih planina nemamo bar nekoliko piramida. Doduše mi smo pre svih njihovih čuda prirode imali Rtanj koji vaistinu krije neke tajne.

  • MAJKA PRIRODA

    15. avgust 2022 | 15:20

    Piramide Boga Stvoritelja i majke prirode koje su se oblikovale uticajem uticajem prirode.

  • Ma kako da ne

    15. avgust 2022 | 15:51

    A ispisano cirilicom.. Vidi se

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA