Strah od zaraze ili diskriminacije? Kako su majmunske boginje podelile LGBT zajednicu u Srbiji uoči Evroprajda

"Kada na jedan tas stavite potencijalnu stigmatizaciju, a na drugi tas stavite neophodnost da se istaknu precizne i tačne epidemiološke informacije, mislimo da je drugo apsolutno važnije", ističe predstavnik Lezbejske i gej solidarne mreže u razgovoru za Telegraf.rs

  • 39
Majmunske boginje, LGBT, Gej Gay Prajd, Parada ponosa, zastava Foto: Tanjug/AP, Profimedia/Biod/Alamy

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji je dosad registrovan 31 slučaj majmunskih boginja. Prema njihovim navodima za period do 17. avgusta, reč je o muškarcima, uzrasta od 21 do 44 godine. Oboleli su većinom iz Beograda, čak 27 pacijenata. Par dana pre ove vesti, Lezbejska i gej solidarna mreža objavila je saopštenje, u kome poziva državne institucije da preduzmu konkretne mere. Znajući za tada poznata 23 slučaja, dakle osam manje nego danas, zatražili su vakcine protiv ove bolesti, "pravovremeno i kontinuirano informisanje" o rizicima, pokretanje kampanje koja bi za cilj imala edukovanje gej muškaraca, i da se, kao četvrto, oformi stručno telo koje će pratiti epidemiološku situaciju u zemlji.

Iz ovog neformalnog udruženja istakli su gej muškarce kao rizičnu grupu, pozivajući se na podatke Svetske zdravstvene organizacije koja, ističu, navodi da se virus majmunskih boginja skoro isključivo širi među gej populacijom. U istom saopštenju optužili su državu za nečinjenje - na polju suzbijanja epidemije - i to pod izgovorom navodnog rizika o homofobičnom izveštavanju.

- Posebno smo zabrinuti zbog toga što se mediji, pa i državni organi, poput Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, umesto da pravilno informišu gej muškrace o rizicima od majmunskih boginja, pre svega bave zataškavanjem situacije, ali i cenzurisanjem i osuđivanjem iznošenja podataka o trenutnoj pandemiji i činjenici da ona skoro isključivo pogađa gejeve - kao navodno homofobnim - čime zapravo pravdaju svoje nečinjenje - stoji u saopštenju ovog udruženja od 14. avgusta.

Konkretizovanje ovog problema dovelo je do toga da i sami budu optuženi za diskriminaciju po seksualnoj osnovi. Sa druge strane, saopštenje je objavljeno u periodu od oko mesec dana pre najavljenog Evroprajda, koji bi u Beogradu trebalo da okupi LGBT predstavnike iz cele Evrope.

Parada ponosa London Parada ponosa u Londonu / Foto: Tanjug/AP

Upravo povodom saopštenja u kom su izrazili nezadovoljstvo zbog, kako oni osećaju, manjka informacija o epidemiji majmunskih boginja, pozvali smo ih da nam približe svoj stav. Krećući od početka, Srđan iz Lezbejske i gej solidarne mreže kaže nam da je za predstavnike tog udruženja zdravlje iznad straha od homofobične reakcije društva.

"Nedopustivo izostavljanje informacija o gej seksu"

- Ako se sećate, u maju su prvo krenule informacije o tome da se majmunske boginje šire pre svega među gej muškarcima, a onda je Poverenica izdala upozorenje da je to homofobično i da to ne treba da se radi. Onda su mediji prestali da pišu o tome. Mi smo pre nekih nedelju dana imali vest da je u Srbiji 23 zaraženih. U tom trenutku objavljen je tekst o epidemiji koja je u toku i navedeno je da se zaraza prenosi bliskim kontaktom, može posteljinom i tako dalje. Nedopustivo je da se iz teksta izostave ključne epidemiološke informacije, koje su nekim ljudima potrebne da bi doneli odgovornu odluku o tome kako će se ponašati. Mislim na to da su ti muškarci homoseksualci i da su to dobili seksualnim kontaktom. I o tome govori Svetska zdravstvena organizacija, da se 98 odsto prenošenja trenutno dešava putem gej seksa.

Mi mislimo da je nedopustivo da gej muškarci ne budu obavešteni o tome. Neko će prestati da menja seksualne partnere u ovom periodu. Neko će shvatiti da je ugrožen i sačekaće da dođu vakcine. Kada na jedan tas stavite potencijalnu stigmatizaciju, a na drugi tas stavite neophodnost da se istaknu precizne i tačne epidemiološke informacije, mislimo da je drugo apsolutno važnije - kaže Srđan.

Ocenjuje da je društvo već homofobično, te da bi eventualno izveštavanje o bolesti koja se dominantno prenosi među gej muškarcima, više štete napravilo samo ukoliko izostane.

- To može da izazove negativne reakcije, da ljudi kažu: 'Ovo je pe***ska bolest'. Ali mi prosto imamo homofobno društvo, to je jednostavno tako i protiv toga se borimo drugim sredstvima. Kada je u pitanju prenošenje bolesti, mislimo da je važno da se kaže na koji se ona način prenosi. Virus je ušao u populaciju gej muškaraca, širi se skoro isključivo kroz tu populaciju i prosto ih treba obavestiti da se to dešava. Dakle, ne treba ućutkivati prenošenje nečega što je istina. Novinari to ne izmišljaju. To kažu i epidemiolozi i SZO - ističe.

Majmunske boginje Foto: Shutterstock

U razgovoru dodaje i ono što je u saopštenju istaknuto - majmunske boginje nisu samo i jedino gej bolest.

- Bolest se ne prenosi isključivo gej seksom. Na osnovu razgovora sa pacijentima, SZO je utvrdila da je u 98 odsto slučajeva prenos bio između seksualnih partnera. Nije precizirano koja je vrsta seksualnog kontakta posredi, ali jeste intimni odnos. Rizik svakako postoji. Ja čitam izveštaje, nisam lekar, zabrinjava me što ne dobijamo pravovremene informacije. Činjenica je da je to jedna konkretna populacija koja ima svoje konkretne prakse. Te prakse imaju epidemiološki značaj i virus je ušao u tu populaciju i širi se.

U Britaniji, Nemačkoj, Americi vakcina postoji. Udruženja homoseksualaca su se angažovala, vakcina je učinjena dostupnom. Ja imam prijatelje homoseksualce po svetu koji su primili vakcinu - kaže nadovezujući se na zahteve iz saopštenja.

Navodi i da članstvo jednoglasno podržava saopštenje, te da je broj obolelih - iako dvocifren - zapravo alarmantan.

- Ja mislim da jeste. Ukoliko jedan muškarac ima seks sa deset muškaraca u roku od nekoliko dana, taj broj može da se pomnoži sa deset za nekoliko dana. Ja mislim da je gej seks fenomenalan, da se razumemo, i uopšte ne nameravam da stigmatizujem takve prakse, ali one su epidemiološki relevantne u ovoj situaciji - kaže navodeći da ovu epidemiju treba posmatrati kroz prizmu gej kulture, iznova ističući specifičnost gej seksualnih praksi.

Ilustrujući značenje navedenog, govori o uvođenju terapije koja prevenira zaražavanje HIV-om.

- PrEP je lek koji je terapija za HIV, a piju ga i oni koji nemaju HIV da bi mogli da učestalo menjaju partnere, da ne koriste kondom, a da ipak ne dobiju HIV. To košta oko 5.000 dinara mesečno. Postoji u našoj zdravstvenoj zaštiti. U gej populaciji u Beogradu je praktično prekinuta upotreba kondoma otkako je uveden PrEP i zbog toga imamo porast slučajeva sifilisa i gonoreje - navodi.

Šekler: SZO da iznese stav o Evroprajdu

Nakon saopštenja oglasio se i virusolog Milanko Šekler, ističući da je saglasan sa stavom o nedovoljnoj informisanosti o zarazi. On je naveo da se situacija promenila u odnosu na prošla vremena kada se zaraza prenosila sa životinja na ljude.

- Danas se situacija promenila utoliko što virus prelazi uglavnom seksualnim putem kod muškaraca, preko 98 odsto, makar su to podaci SZO i to stvara određenu vrstu rizika - rekao je Šekler za RTS.

Tom prilikom se osvrnuo i na predstojeći Evroprajd, najavljen za 12-18. septembar, i pozvao direktora Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji da iznese stav o rizicima održavanja takvog skupa, tj. o uslovima pod kojima bi on trebalo da se održi.

- Ta bolest može da se prenese i preko kreveta, čaršava, ćebića i posteljine, što znači da se stvara određeni rizik i za osoblje koje bude radilo po hotelima - rekao je Šekler.

dr Milanko Šekler; foto screeenshot Youtube/RTS dr Milanko Šekler; foto screeenshot Youtube/RTS

Kao dodatni rizik naveo je to da su hotelski vešeraji smešteni u podrumske prostorije.

- Šta ako čitave nedelje, desetinu dana, neko bude menjao tu posteljinu i spuštao u taj vešeraj i šta ako se tamo zaraze domaći pacovi - upitao je: - Ja ne bih voleo da Beograd ostane zapamćen kao grad koji je napravio eskalaciju slučajeva majmunskih boginja i čitavu eksploziju u Evropi.

Azdejković: "Saopštenje Solidarne mreže je protiv Evroprajada"

Tražeći i drugo mišljenje gej aktivista o tome da li su uvređeni eventualnim homofobičnim izveštavanjem ili navodnim nedostajućim informacijama o zarazi majmunskim boginjama, kontaktirali smo i urednika gej časopisa "Optimist" Predraga Azdejkovića.

Reagujući na saopštenje Lezbejske i gej solidarne mreže Azdejković ga komentariše pre svega u svetlu najavljenog Evroprajda.

- Mi smo podneli pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Lezbejske i gej solidarne mreže zbog diskriminacije gej muškaraca. Neki skloni teorijama zavere bi rekli da je saopštenje naručeno kako bi se iskoristilo protiv Evroprajda. Lezbejska i gej solidarna mreža je sklona diskriminaciji trans populacije i zbog toga ostale LGBT organizacije u Srbiji ne žele da imaju bilo kakav kontakt s njima. A LG solidarnu mrežu mahom čine aktivisti "Žena u crnom" i ostali levičari.

Majmunske boginje se koriste kao oružje protiv gej populacije, a kada je Srbija u pitanju protiv Evroprajda. Majmunske boginje nisu gej bolest i ne prenosi se samo seksualnim putem, već i dodirom. Tako smo i osamdesetih godina prošlog veka imali da je HIV gej bolest, ali se i to pokazalo kao netačno. Mnogi heteroseksualci i dan-danas misle da je HIV samo gej bolest i da sa njima nema ništa, te su jedva dočekali i da isto pomisle i za majmunske boginje - navodi za Telegraf.

Predrag Azdejković Predrag Azdejković / Foto: ATA Images

Na pitanje o tome da li ocenjuje da su informacije o zaražavanju dovoljne i dostupne, odgovara potvrdno.

- U domaćim i stranim medijima je bilo dovoljno informacija o majmunskim boginjama. Možemo reći da su skoro svi mediji pisali o tome, o simptomima i kako se leči: - navodi dodajući još jedan stav: - Ono što je opasno u saopštenju LG solidarne mreže jeste da su objavili da su zaraženi u Srbiji gej muškarci, što oni ne znaju, već pretpostavljaju, čime su ugrozili zaražene i doprineli stigmatizaciji gej muškaraca.

Lezbejska i gej solidarna mreža: "Optužbe besmislene"

U vezi sa navodima o pritužbi Poverenici Srđan iz LG solidarne mreže kaže da mu nisu poznati. Optužbe da je "saopštenje naručeno" naziva besmislenim.

Mislimo da su majmunske boginje i Evroprajd odvojena pitanja. Desničari traže zabranju šetnje, tj. zabranu manifestacije u njenom javnom obliku. Kada su u pitanju epidemiološke stvari koje se tiču Evroprajda, šetnja uopšte nije bitna. Prosto, ljudi koji dolaze iz cele Evrope, a ja imam drugove koji su već kupili karte, svakako dolaze, bilo te šetnje ili ne. Svakako će se družiti i upoznavati. Tražiti zabranu Prajda na osnovu majmunskih boginja nije smisleno.

Mislim da je potpuno promašena kritika našeg saopštenja da smo mi tu nečije naručeno saopštenje da se zabrani Evroprajd. Apsolutno ne. Stvar je u tome da svi koji traže zabranu suštinski traže zabranu parade, a ona nije epidemiološki rizik. Rizično je sve ono što ne može da se zabrani. Svi oni koji koriste naše saopštenje da bi u tom smislu napadali Evroprajd mislim da nisu u pravu, nije u tome poenta - kaže reagujući na optužbe uz napomenu da bi prema njegovom mišljenju zabrana održavanja te manifestacije bila kontraproduktivna.

Dalje objašnjava šta je "to što ne može da se zabrani".

Lezbejska i gej solidarna mreža Foto: Arhiva Lezbejske i gej solidarne mreže

- Ne možete da zabranite da gejevi iz cele Evrope dođu u Beograd, da se upoznaju međusobno i sa ljudima iz cele Srbije. Ne možete da zatvorite granice. Ni socijalizaciju ne možete da zabranite. Niti bi bilo ko iz LGSM tražio bilo kakve represivne mere protiv upoznavanja i druženja homoseksualaca, ali ono što možete da uradite jeste da obezbedite vakcine i upoznavanje sa rizicima. Mislimo da je pravo da se bude pravovremeno upoznat sa korektnim epidemiološkim informacijama - ističe.

Dodaje da se Lezbejska i gej solidarna mreža zasniva na zajedničkom delovanju lezbejki, gejeva i biseksualnih osoba.

- Jedine osobe koje mi isključujemo i koje ne mogu da postanu članovi naše organizacije su strejt osobe. Jedini kriterijum da se postane član Solidarne mreže jeste da se bude lezbejka, gej ili biseksualna osoba. I da se prihvate načela, istaknuta na sajtu. To je binarna podela: ili si strejt ili nisi. Sve ostale podele nas ne zanimaju. Neko može da bude član "Žena u crnom" i da bude član naše organizacije ili bilo koje druge organizacije - zaključuje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tmpk

    21. avgust 2022 | 14:30

    Beogradom neće šetati !

  • Bbser

    21. avgust 2022 | 16:57

    Zabraniti proterati u "demokratske" zemlje!!!

  • ne razumem

    21. avgust 2022 | 15:35

    propagandu gej osoba niko im nebrani da budu gej ali zasto to mora da se toliko promovise

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA