Prednosti studiranja na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu

Izaberite neki od smerova za sigurniju budućnost

  • 0
Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu

Foto: Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu

Tehnološko-metalurški fakultet (TMF) je akreditovana nastavna i naučna visokoškolska ustanova koja je deo Univerziteta u Beogradu i školuje inženjere tehnologije i metalurgije već više od 90 godina. Fakultet ima 5 studijskih programa koji imaju zajedničku inženjersku osnovu, ali daju mogućnosti za rad u više industrijskih grana kroz uža usmerenja i odabir različitih grupa predmeta.

Studentima su u toku studija na raspolaganju različite ekspertize i predavači iz brojnih oblasti, što ih čini sposobnim za dinamična radna okruženja koja zahtevaju multidisciplinarnost. Budući inženjeri u oblasti hemijskog inženjerstva, biohemijskog inženjerstva i biotehnologije, inženjerstva zaštite životne sredine, inženjerstva materijala i metalurškog inženjerstva se školuju da pokriju širok spektar privrednih delatnosti, u korak sa aktuelnim trendovima.

Mogućnosti koje pruža studiranje na TMF-u

Fakultet realizuje veliki broj naučnih i stručnih projekata sa međunarodnim i nacionalnim kompanijama, kao rezultat prepoznate stručnosti profesora i budućih inženjera. Izuzetna organizacija studentskog života realizuje se prevashodno kroz Savez studenata TMF (SSTMF). Savez studenata TMF organizuje veliki broj projekata koji omogućava studentima da steknu potrebna znanja i veštine. Pripreme za ono što ih čeka prilikom zapošljavanja studeti imaju prilike da vide kroz posete kompanijama i projekte koji se realizuju. Zainteresovani studenti se tokom studija mogu uključiti u naučno-istraživački rad pod mentorstvom profesora i istraživača u okviru Centra za naučno-istraživački rad studenata (CNIRS). Studenti kroz SSTMF imaju prilike da prođu edukacije u pisanju projekata, pregovaranju i lobiranju, javnom nastupu i radu u timu. Studenti imaju prilike da učestvuju u razmenama studenata kroz BEST i IESTE organizacije. Takođe, fakultet aktivno učestvuje u programima mobilnosti kroz ERASMUS+ projekte, CIRCLE-U, kao i CEEPUS mrežu, koji omogućavaju međunarodnu razmenu studenata, nastavnika i nenastavnog osoblja.

Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu

Foto: Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu

Međunarodna saradnja

Zahvaljujući ugledu fakulteta u međunarodnim okvirima, nije potrebna nostrifikacija diplome u inostranstvu.

TMF se trudi da prepozna vredne i ambiciozne studente pa se već dugi niz godina najbolji studenti nagrađuju i stipendiraju kroz veliki broj različitih priznanja, ali i stipendije mnogobrojnih fondacija i kompanija. Alumni klub TMF-a čine direktori najvećih kompanija u oblasti hemijske, petrohemijske, prehrambene, farmaceutske, automobilske, metalurške industrije, ali i naučnici na najprestižnijim svetskim fakultetima i institutima kao što su Kolumbija, Kembridž, Berkli i dr.

Veliki broj projekata u okviru najkompetitivnijih međunarodnih programa HORIZON, EUREKA, COST, TWINNING, finansiranih od strane Evropske komisije, ali i privrednih subjekata, kao i nacionalnih programa IDEJA i PROMIS, se realizuje na fakultetu. Takođe, Centar za čistiju proizvodnju Srbije na Tehnološko-metalurškom fakultetu razvio je, u saradnji sa skandinavskim zemljama, više projekata iz oblasti cirkularne ekonomije i zaštite životne sredine, kroz koje se domaćim privrednim subjektima ali i nadležnim Ministarstvima pruža pomoć u ispunjavanju kriterijuma u oblasti zaštite životne sredine, neophodnih za pridruživanje Republike Srbije EU. Kroz projektno finansiranje ali i kroz saradnju zaposlenih, TMF je razgranao mrežu saradnje i dobrih poslovnih odnosa sa velikim brojem zemalja kako u EU tako i zemljama van teritorije Evrope.

Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu

Foto: Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu

Značaj saradnje sa privredom

Tehnološko-metalurški fakultet od svog osnivanja posebnu pažnju posvećuje saradnji sa domaćim i inostranim privrednim subjektima u oblasti hemijskih, petrohemijskih i biohemijskih tehnologija, inženjerstva zaštite životne sredine, inženjerstva materijala, metalurgije i tekstilnog inženjerstva.

Fakultet studentima pruža mogućnost sticanja znanja iz širokog spektra oblasti, ali se za potrebe petrohemijske i naftne industrije izdvajaju pre svega Hemijsko inženjerstvo, kroz izborne oblasti Hemijsko procesno inženjerstvo, Organska hemijska tehnologija, Polimerno inženjerstvo i Kontrola kvaliteta, ali i kroz studijsko područje Inženjertsvo zaštite životne sredine. Znanja stečena kroz ove oblasti u potpunosti osposobljavaju studente za rad, kako u industrijskim postrojenjim, tako i za potrebe projektovanja u oblasti naftne i petrohemijske industrije.

Fakultet je, pored različitih vrsta konsaltinga u oblasti primenjenih istraživanja, tokom više decenija učestvovao u izradama velikog broja projekata, elaborata, studija, akcionih planova i sl, gde se kao posebna može izdvojiti saradnja sa Naftnom industrijom Srbije, koja se već decenijama uspešno realizuje. TMF je učestvovao u projektovanju procesa, opreme, u projektima rekonstrukcije delova postrojenja i u izradi mnogobrojnih studija u Rafineriji nafte Pančevo i za potrebe NIS-a.

Saradnja sa NIS-om je proširena i na uključivanje studenata u programe kompanije namenjene mladima i stručne prakse, kako bi studenti svih nivoa studija stekli praktično iskustvo, ali i brže se uključili u poslove kompanije.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA