≫ 

Toksikolog o slučaju trovanja oca i dece atropinom u Nišu: "Retko, ali opasno"

Tridesetčetvorogodišnji Nišlija i njegovo dvoje dece juče su primljeni u nišku bolnicu zbog trovanja atropinom

  • 0
toksikolog, niš Foto: Privatna arhiva

Slučaj trovanja oca i dvoje maloletne dece u Nišu, ukazao je na potrebu za oprezom prilikom kupovine žitarica koje se reklamiraju kao zdrava hrana, s obzirom na mogućnost da se u njima nađe opasna korovska biljka bunika.

Načelnik odeljenja za toksikološku dijagnostiku u niškom Institutu za sudsku medicinu Biljana Milosavljević, jedine referentne ustanove na području koje pokriva dva miliona stanovnika, objašnjava da su takva trovanja retka ali da mogu da budu masovna.

- Tokom svoje profesionalne karijere duge 25 godina susretala sam se sa trovanjem atropinom u nekoliko navrata i na sreću, nijedan od tih slučajeva nije se završio letalnim ishodom. Atropin se može naći u žitaricama koje se kupuju u prodavnicama zdrave hrane zbog prisustva bunike ali smo imali slučajeva i trovanja rakijama iz domaće radinosti. Dešava se da ljudi, koji vole tzv. "travarice" umesto kleke u flašu ubace atropinsku biljku. Imali smo slučaj sa atropinom i u niškom pivu, pa ženu koja je atropinske kapi stavljala u kafu svojim direktorima, što smo dokazali toksikološkom analizom. Mada su retki, umeju da budu masovni jer proizvode koji sadrže atropin, konzumira veći broj lica pa su u to i opasniji - objašnjava Milosavljević.

Svi uzorci pacijenata koji se smeštaju na Kliniku za toksikologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu šalju se Institutu za sudsku medicinu na analizu, konkretno baš odeljenju kojim rukovodi Biljana Milosavljević.

- Ono što je najvažnije za adekvatno lečenje je blagovremeno prepoznavanje simptomi trovanja atropinom. Prvi su proširene zenice, suvoća usta, tahikardija, nikotinski muskarinski efekat, crvenilo lica... Ako je uneta veća doza otrova može doći i do halucinacija, te simptome lekari vrlo brzo prepoznaju, ali uz adekvatnu terapiju za tri do četiri dana dolazi do potpunog oporavka. Mi ih ovde nismo imali, ali registrovana su i smrtna trovanja atropinom, usled zastoja u disanju. Kakav će ishod trovanja biti zavisi od konstitucije konzumenta, deca su osetljivija ali prevashodno od doze. To su prirodni alkaloidi, u biološkom materijalu nalazimo osim atropina, kao osnovnog oblika, i njegove metabolite atropin hiosciamin i homatropin. Jeste retko da se u žitaricama nađe atropin, jeste malo neverovatno da se na tu količinu ispolji dejstvo stabljike bunike, ali trovanje oca i dece u Nišu dokazuje da to ipak može da se desi - kazala je Milosavljević.

Tridesetčetvorogodišnji Nišlija i njegovo dvoje dece, uzrasta tri i šest godina, juče su primljeni u nišku bolnicu zbog trovanja atropinom, a sumnja se da je usledilo usled konzumacije kačamaka od heljdinog brašna zagađenog bunikom.

Deca su imala slabije simtome jer su najverovatnije konzumirale manju količinu hrane dok je otac imao nešto ozbiljniju kliničku sliku ali je sve troje danas otpušteno na kućno lečenje. Policija i nadležne inspekcijske službe rade na utvrđivanju kako se atropin našao u žitaricama za koje se sumnja da su uzrok trovanja.

Video: Dezinfikovao prodavnicu pa otrovao dvoje ljudi: Žrtve su stradale pošto su pojele lubenicu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA