≫ 

Za 25 godina donirali 17 tona krvi: Železničari su redovni dobrovoljni davaoci tečnosti koja život znači

Železničari apeluju i pozivaju sve da dobrovoljno daju krv, posebno tokom leta kada su zalihe ove dragocene tečnosti najmanje

  • 2
železničari, dobrovoljno davanje krvi Foto: Aleksa Ristić/Infrastruktura železnice Srbije

Članovi Humanitarnog društva železničara Srbije "Voja Stajić" iz Niša, od 1997. godine kada je to društvo osnovano, pa do sada, u okviru organizovanih akcija, dobrovoljno su dali oko 17 tona krvi.

U železničkom sektoru ovo je samo jedno od udruženja dobrovoljnih davalaca krvi, pa su količine krvi koje se prikupe tokom organizovanih akcija na godišem nivou veoma velike.

Železničari zato apeluju i pozivaju sve da dobrovoljno daju krv, posebno tokom leta kada su zalihe ove dragocene tečnosti najmanje.

Humanost i solidarnost železničara vrline su koje su oduvek krasile zaposlene u ovom velikom kolektivu. Železničari se, tradicionalno, godinama unazad, odazivaju akcijama dobrovoljnog davanja krvi kako bi pomogli svima onima kojima je to potrebno, a uvek su na raspolaganju da pomognu i onda kada je potrebno spasiti nečiji život.

Skretničar stanice Požarevac Zvonimir Prvulović iz Brežana, zaposlen na železnici 37 godina, do sada je 56 puta dao krv. Prvi put se odlučio na ovaj plemenit čin 1996. godine. On, kao i većina dobrovoljnih davalaca krvi, redovno daje krv na svaka tri meseca.

- Dati krv, znači pomagati onima kojima je to potrebno, najveći je motiv koji me vodi svih ovih godina. Nakon svakog davanja krvi i sam se osećam mnogo bolje nego inače, kako fizički, tako i psihički. Sama pomisao da se na taj način spasava nečiji život, mnogo mi znači. Krv sam svega nekoliko puta dao namenski, za određenu osobu. Nikada ne bih pitao za koga je, dao bih krv svakome kome je to potrebno. Preporučio bih svima, koji do sada nisu dali krv, da probaju, jer će tako pomoći kako znaninima i neznanima, tako i sami sebi - rekao je Prvulović.

Saša Mitrović, koji ima 32 godine radnog staža, građevinski kontrolor Organizacione celine za građevinske poslove Požarevac "Infrastrukture železnice Srbije" iz Požarevca, do sada je 30 puta dobrovoljno dao krv.

- Kada dam krv, znam da sam nekome bar malo pomogao, zato se osećam dobro u svakom smislu, a najviše sam zadovoljan u svojoj duši. Uvek imam na umu onu rečenicu, kako je neko već rekao: "Naše malo nekome znači mnogo". Dati krv na akcijama ne samo da nije teško, to je i prilika za zajednička druženja. Teško je jedino onda kada treba dati krv nekome koga znam, ko mi je blizak, posebno kada je neizvesno da će mu to pomoći - objasnio je Mitrović.

Dodao je da preporučuje svim ljudima, da bar jednom godišnje, daju krv.

- To ništa ne košta, a nekome mnogo znači. Na taj način bi se smanjila nestašica ove dragocene tečnosti. Zadovoljan sam što je i moj dvadesetsedmogodišnji sin Aleksa krenuo mojim stopama i postao dobrovoljan davaoc krvi - istakao je.

Predsednik podružnice Požarevac i potpredsednik Humanitarnog društva železničara Srbije "Voja Stajić" - Niš Milanče Janković, železničar u penziji, iz Požarevca, koji je radio na poslovima zamenika šefa deonice za građevinske poslove Mala Krsna u "Infrastrukturi železnice Srbije" dao je krv 84 puta. Ovaj železničar starog kova više ne ispunjava uslove za davanje krvi jer je napunio je 65 godina života. Poslednji put je dao krv u junu ove godine na akciji u Novom Sadu.

- Prvi put sam dao krv kada sam imao 21 godinu. Bilo je to za vreme služenja vojnog roka. Nikada mi nije bilo teško da pomognem nepoznatima, prilikom organizovanih akcija dobrovoljnog davanja krvi. Meni, kao i drugim davaocima, bude najteže kada dajem krv nekome koga poznajem, jer strepim za njegovo zdravlje i život. Imao sam prilike da dam krv direktnom transfuzijom drugarici oboleloj od leukemije, ali nije pomoglo. To mi je zauvek ostavilo tužnu sliku u sećanju. Najvažnije je pomoći deci kada je to potrebno. Zato treba motivisati što više mladih da se opredele da na ovaj human način pomažu drugima -  rekao je Janković.

Trenutno se, kao i mnoga druga udruženja dobrovoljnih davalaca krvi, ne mogu pohvaliti porastom broja članova.

- Stariji gube sposobnost za davanje krvi, a mladi nisu dovoljno motivisani. Akcije se finansiraju iz sopstvenih sredstava, odnosno članarina. Sami finansiramo prevoz autobusima, kao i troškove okrepljenja i osveženja na akcijama. Pozvao bih sve one koji mogu da pomognu, da se nam se pridruže i na taj način doprinesu da se sakupi što više jedinica krvi, apelovao je Janković i dodao da je ponosan na priznanja koje je Podružnica Požarevac dobila - dodao je.

Podružnica Požarevac je 2019. godine dobila Povelju od Grada Požarevca povodom Svete Trojice, praznika Grada Požarevca i krsne slave Požarevca. Ova Podružnica je 2016. godine dobila priznanje i od svog matičnog društva kao jedna od četiri najbolje podružnice.

Humanitarno društvo železničara Srbije "Voja Stajić"- Niš broji 378 članova iz sva četiri preduzeća srpskih železnica. Ove godine održano je pet akcija dobrovoljnog davanja krvi, a u toku prošle godine, u okviru 8 akcija sakupljeno je 274 jedinica krvi.

Humanitarno društvo železničara Srbije "Voja Stajić" - Niš se može pohvaliti i dugogodišnjom saradnjom sa Vojno medicinskom akademijom iz Beograda.

- Saradnja sa železnicom je uspešna i korektna. Na akcijama dobrovoljnog davanja krvi, u organizaciji Humanitarnog društva železničara Srbije "Voja Stajić" - Niš, planirano bude uvek realizovano. Uvek smo lepo dočekani, zadovoljstvo mi je raditi sa železničarima. Zahvaljujući tome, uvek smo na raspolaganju da izađemo u susret, kada je na njihov poziv, to potrebno - rekao je načelnik Odseka za imuno-hematologiju VMA, potpukovnik Milan Živković.

Dodao je da svaka prikupljena jedinica krvi mnogo znači, jer na taj način može da se spasi nečiji život. Prikupljenu krv obrađuju u imuno formulu koju koriste kao komponentnu terapiju. Nikada se ne zna kada će da bude potrebe za eritrocitima, trombocitima ili plazmom.

- Nadam se da ćemo nastaviti našu saradnju i ubuduće. Davanje krvi pozitivno utiče na zdravlje, posebno kod osoba sa povećanom hipertenzijom. Svaki davaoc krvi, pre nego što da krv, bude testiran na virus hepatitisa B, virus hepatitisa C, virus HIV-a i sifilis, što je i jedan vid zdravstvene kontrole - zaključio je.

Video: Smanjene zalihe krvi u Srbiji: Ovo su krvne grupe koje najviše nedostaju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • YU 1 SMB

    20. avgust 2022 | 16:53

    Donirao sam i ja krv 25 puta ali nestankom komunizma izgubio sam motiv,ovi sadašnji hoće baš džabe bez ičega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA