Prosečna starost žene u Srbiji je 42 godine: U kakvoj je vezi abortus sa tom statistikom?

U GAK "Narodni front" obavi se 3-5 takvih procedura na dan

  • 1
Abortus, spontani pobačaj, test na trudnoću, trudnica, maloletnička trudnoća, ginekolog, ginekološki pregled,ultrazvuk

Foto: Shutterstock

Gotovo 15 odsto žena u Srbiji imalo je barem jedan abortus, a posle toga skoro trećina žena nema dece. Prof. dr Ana Mitrović Jovanović, načelnica dnevne bolnice u GAK "Narodni front", kaže da se u toj klinici dnevno obavi tri do pet prekida neželjenih trudnoća, što je veliki napredak u odnosu na period od pre 15 ili 20 godina. Razlog za to, međutim, nije porast svesti, već starenje ženske populacije, ističe doktorka.

Prof. dr Ana Mitrović Jovanović, načelnica dnevne bolnice Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front", kaže da poslednjih godina obavi manje od 1.000 prekida neželjenih trudnoća.

- Kada sam počinjala da radim, imali smo oko 50 ili 60 namernih prekida trudnoće dnevno, danas ih je značajno manje, 3-5 procedura na dan - kaže dr Mitrović Jovanović.

Tu promenu u statistici objašnjava time što smo kao populacija ostarili, a prosečna starost žene u Srbiji je danas 42 godine. Porastao je i broj neplodnih parova.

- Za to nije zaslužno to što bolje radimo u kontekstu promocije kontracepcije, nego je posledica toga što je više neplodnih parova i žene su ostarile - navela je doktorka.

 

Govoreći o rizicima do kojih dovodi abortus, doktorka Mitrović Jovanović navodi da su oni minimalni ako se uradi u prvih 10 nedelja trudnoće na mestu koje je za to sertifikovano.

Međutim, jedan od pet slučajeva se ipak iskomplikuje, a jedna od pet žena kasnije može da ima problema sa sekundarnim sterilitetom i neplodnošću.

- Može i u samom trenutku abortusa da se iskomplikuje, da dođe do krvarenja, infekcije, povrede materice i onda moramo da idemo u operacionu salu i nekad izvadimo matericu da bismo zbrinuli porvedu, tada je ta devojka trajno onemogućena da bez surogat materinstva bude majka - ističe načelnica dnevne bolnice u "Narodnom frontu".

Ističe da je kondom jedini metod kontracepcije koji štiti od polno prenosivih bolesti, ali da bi uz njega trebalo koristiti spiralu ili pilulu.

Takođe, napominje da bi tzv. pilulu za dan posle trebalo popiti što pre jer je najefikasnija kada se uzme u roku od 12-24 sata. Ipak, ako se ponovo ima nezaštićen odnos, nakon što je pilula popijena, može doći do trudnoće.

Video: Šta naši sugrađani misle o donošenju zakona o zabrani abortusa i ko bi trebalo da se za to pita?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    25. avgust 2022 | 09:43

    Zene rade abortuse po privatnim klinikama , frontu je gore nego u kasapnici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA