≫ 

Nemački brodovi potopljeni tokom Drugog svetskog rata kod Prahova biće deminirani i uklonjeni

Vrednost radova je oko 30 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke

  • 7
Prahovo, Dunav, brodovi iz Drugog svetskog rata Foto: Slađan Bogdanović

Dvadeset jedan brod nemačke flote potopljen tokom Drugog svetskog rata, nizvodno od HE "Đerdap 2", biće deminiran i uklonjen.

Vrednost radova procenjena je na oko 30 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke i bespovratnih sredstava WBIF fonda.

Projekat uključuje deminiranje i uklanjanje 21-og potopljenog broda, koji se nalaze nizvodno od HE "Đerdap 2", koja obuhvata površinu od sedam kilometara.

Mesto gde su brodovi potopljeni na Dunavu kod Prahova danas su posetili Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Emanuele Žiofre, ambasador Evropske unije u Srbiji i Alesandro Bragonci, direktor regionalne kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan.

- Svi ti projekti su važni ne samo za opštinu Negotin već i za Evropsku uniju i s obzirom na to da plovni, odnosno vodni saobraćaj je sa jedne strane ekonomičan, sa druge strane ekološki, takođe i energetski efikasan. Daću vam primer, da jedan brod može da preveze žitarica ili građevinskog materijala koliko stane u 120 kamiona, što znači sa jednim brodom za prevoz takvog materijala mi imamo 120 kamiona manje na putevima - rekao je Žiofre.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nexxx

    29. avgust 2022 | 18:16

    Racun ispostaviti sojcu i nemcima!!!

  • Rade

    29. avgust 2022 | 18:38

    30 miliona evra za vadjenje olupina? To ako kosta vise od milion ja cu pojesti to gvozdje...

  • Ismail

    30. avgust 2022 | 07:31

    Kakav bre kredit, koga to zadužujete opet? Mora jasno da se objavi ko će da vraća taj kredit. To su nemački brodovi, nije ih potopio moj deda, treba nemačka da izvrši deminiranje tih brodova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA