Đaci se vratili u klupe, a uvedena su nova pravila: Jedan raspust manje, ali to nije sve

Nova školska godina počela je danas, a nastava je organizovana kao pre korone, što znači da su svi đaci u školskim klupama i da ne moraju da nose maske, a ni odeljenja se ne dele. Za razliku od prošle, đake ove godine čeka još jedna novina, jer će imati jedan raspust manje u toku školske godine.

  • 1
Dete, škola, đak Foto:Shutterstock

Prvog dana škole najveće uzbuđenje je među prvacima i njihovim roditelji. U klupama će se ove godine naći oko 65.200 prvaka, što je slično kao prošle godine. Nastava u školi počela je intoniranjem himne "Bože pravde", što je od prošle godine uvedeno kao zakonska obaveza pred početak svake školske godine.

I ove godine učenici prvog i drugog razreda u Beogradu od Grada su dobili besplatne udžbenike. Udžbenici su već dostavljeni školama i uglavnom podeljeni roditeljima. Za one koji nisu stigli da preuzmu udžbenike u zakazanom terminu, knjige će đake sačekati prvog dana škole.

U predstojećoj školskoj godini neće biti previše novina, a đake čeka nekoliko koje se uglavnom odnose na Kalendar obrazovno-vaspitnog rada i protivepidemijske mere.

Tri raspusta, za đake u Vojvodini četiri

Za razliku od prethodne školske godine kada su osnovci i srednjoškolci imali četiri raspusta, ove godine će imati tri. Imaće zimski, prolećni i letnji raspust, dok je izostavljen jesenji raspust koji je prethodnih godina bio u novembru. Učenicima će jedini neradni dan u tom mesecu biti 11. novembar, kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Spojeno sa vikendom imaće pauzu od tri dana.

Školska godina počinje 1. septembra, a prvo polugodište završava se 30. decembra. Đaci će i ove godine imati zimski raspust "u cugu", te će tako spojeno sa praznicima imati pauzu od 23 dana. Drugo polugodište počinje u ponedeljak 23. januara, a završava se 6. juna za osmake, odnosno 20. juna za učenike od prvog do sedmog razreda. Prolećni raspust počinje u ponedeljak 10. aprila i završava se u utorak 18. aprila 2023. godinee, prenosi Blic.

Železnička Tehnička Škola Foto: Nikola Tomić

Za srednjoškolce prvo polugodište počinje u četvrtak, 1. septembra 2022. godine, a završava se u petak, 30. decembra 2022. godine. Drugo polugodište počinje u ponedeljak, 16. januara 2023. godine, a završava se u utorak, 20. juna 2023. godine.

Đaci u Vojvodini imaće četiri raspusta - zimski, sretenjski, prolećni i letnji raspust.

Školska godina bez maski

Epidemija virusa korona neće uticati na početak školske godine. Đaci i nastavnici neće morati da nose maske, a planirana je neposredna nastava.

Nadležni su apelovali na roditelje da u slučaju pojave povišene temperature, malaksalosti, kašlja ne šalju decu u školu. Maske se preporučuju osetljivim osobama, sa povećanim rizikom od težih formi bolesti.

Škole su dobile jasna uputstva da ukoliko se tokom boravka u školi kod učenika pojave simptomi bolesti koji mogu ukazati na COVID - 19, odmah o tome obaveste roditelja (ili drugog zakonskog zastupnika) da bi preuzeo dete i odveo ga kod lekara. Do momenta dolaska roditelja ili staratelja, učenik treba da bude u posebnoj prostoriji pod nadzorom nekog od zaposlenih u školi i pritom učenik i zaposleni treba da nose masku.

Dozvoljene ekskurzije i izleti

Dozvoljeno je da se organizuju izleti, ekskurzije, nastava u prirodi. U Uputstvu prosleđenom školama navedeno je da nije neophodno zahtevati podatke o učestalosti bolesti ni na teritoriji odakle učenici polaze niti u mestu gde će boraviti tokom izvođenja navedenih aktivnosti.

Učenici mogu na ekskurziju ukoliko nemaju, niti su imali prethodnih sedam dana simptome kovida. Važno je i da niko od članova porodice u tom periodu nije imao koronu. Škole su u obavezi da obezbede zdravstveni nadzora od strane lekara tokom putovanja dužeg od jednog dana, radi blagovremenog otkrivanja eventualnih simptoma i znakova infekcije.

Spajanje odeljenja od petog do osmog

Izmenama Zakona o osnovnom obrazovanju stvorena je mogućnost spajanja odeljenja od petog do osmog razreda. U koliko škola će biti spojena odeljenja još se ne zna. U Uputstvu Ministarstva prosvete prosleđenog školama stoji da ukoliko se spajaju dva odeljenja ne mogu imati više od 15 učenika, a ukoliko se spajaju tri ili četiri odeljenja ne mogu imati više od 10 učenika.

Protiv spajanja odeljenja pobunili su se predstavnici sindikata zaposlenih u prosveti koji kažu da će to uticati na kvalitet nastave, da će dovesti do zatvaranja škola u selima, a da će nastavnici ostati bez posla. U Ministarstvu prosvete tvrde da su tu odluku doneli kako bi izašli u susret direktorima malih seoskih škola da mogu lakše da organizuju nastavu.

Ministarstvo prosvete saopštilo je prošle nedelje da u 102 škole neće biti spajanja odeljenja, dok se za ostalih osam još razmatra kao i da nema govora o stotinama zatvorenih škola, te da će se uvek voditi računa pre svega o učenicima.

Menja se kombinovani test

Za narednu generaciju osmaka mala matura izgledaće drugačije ukoliko bude usvojen predlog Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Planirano je da se menja treći test na završnom ispitu, te mali maturanti neće polagati kombinovani već će birati jedan od pet ponuđenih predmeta - istoriju, geografiju, fiziku, hemiju, biologiju.

U predlogu izmene Pravilnika o programu završnog ispita stoji da učenici koji završe osmi razred u školskoj 2022/23 godini, kao i naredne generacije osmog razreda, polažu završni ispit rešavanjem zadataka u okviru tri testa: iz srpskog (maternjeg) jezika, matematike i iz jednog od pet predmet koji učenik izabere sa liste nastavnih predmeta iz prirodnih i društvenih nauka - biologije, geografije, istorije, fizike, hemije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iskreno

    1. septembar 2022 | 11:02

    Hvala Bogu dojadili mi sa dva tasputa da budu kuci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA