≫ 

Gile je rođen kao 13. prase u Surčinu: Bio je zakržljao i veličine jazavičara, a danas je maza od 100 kila

Kako je bio zakržljao, Gileta su hteli da daju psu, ali ga je Sava spasao

  • 9

U Srbiji se, kada je neko odbačen, narodski kaže da je 13. prase. Simbolično, zbog toga što, ukoliko se rodi 13 prasića, jedno majka neće moći da hrani, te najslabije uglavnom bude izbačeno iz "reda za hranu". Gile je pravo prase i on je bukvalno bio 13. prase u svom domu u Surčinu.

- Gile je rođen u komšiluku bukvalno kao 13. prase. Pomagao sam komšiji oko prašenja. Mislio je da je gotovo i izašao, ostavivši me samog sa njima, čisto da pripazim da ih mama ne zgnječi. Ali, eto njega - priča za Telegraf.rs Sava Lukić.

Kako kaže, dete je iz grada, u tom momentu tek doseljen na selo, i prvi put je prisustvovao tako nečemu.

- Gile se rodio bez znakova života i bukvalno na moje ruke. Zvao sam deku, ali me nije čuo. Aktivista sam za prava životinja, deo sam tima koji ima privatni smeštaj za pse. Imam iskustva sa povređenim psima, pa sam sa njim radio kao što bih sa psom. Gilence je oživeo - dodaje.

Ostao je mali, zakržljao. Kada su klali svinje, Gile je jedva bio veličine jazavičara, do kolena ostalim svinjama.

- Hteli su da ga daju njihovom psu. Nisam mogao to da dozvolim. Tražio sam da mi ga daju. Ni veterinari ni seljaci nisu mu davali šanse da preživi tu zimu pred čiji početak smo ga uzeli. Uz negu, ljubav, adekvatan smeštaj, veliku slobodu kretanja, prirodnu ishranu, Gile je danas momčina od 100 kilograma. Zdrav je, veseo, jako pametan. Velika je maza. Gile je spasen od sigurne smrti. Umesto na tanjiru, završio je u srcu našeg rima, kao voljeno ljubimče i jedna od životinja koju smo uspeli da spasimo - zaključuje Sava.

Video: Odomaćila se na Novom Beogradu - Ugojena svinja se prošetala ulicama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neka

    6. septembar 2022 | 09:41

    Oni njega nikad zaklati nece. Prirodna smrt je za njega namijenjena.Ne znaju pojedinci da se to voli kao rod rodjeni. Ovome COVJEKU samo Bravo za njegov karakter kojeg mnogi nemaju.👍

  • Milos

    6. septembar 2022 | 07:48

    Svaka čast ljudino!

  • Sava MBM

    6. septembar 2022 | 16:32

    Gile je moj. Mi smo tim aktivista za prava životinja, Gile je jedan od štićenika u našem smeštaju. U tekstu piše da sam aktivista, i ako to piše ljudi govore da ce biti zaklan. Ne, nece biti zaklan, umreće od starosti kad priroda to odluči, ne nož. A mi ćemo se potruditi da, shodno našim mogućnostima, on kao i ostali imaju najbolje živote koje od nas mogu dobiti. A koliko je to tesko, koliko traži zalaganja, odricanja, borbe... pa i novca (samo pseće geanule za dva meseca kostaju 56500 dinara a pomoći imamo jako malo) ne bi verovali. Ustajem oko o5 do 06, ležem oko 03 i u objektu sve radim sam oko njih i imanja na takav nacin da i ako u naseljenom delu ni jednu prijavu policiji vec godinama nemamo. Dve žene rade organizaciju, taj "kancelarijski" deo priče, na jedan jako sposoban i odgovoran način i imamo par prjatelja koji pomazu kako mogu. To je ogroman posao svaki dan, a za dzabe svi mi, iz ljubavi i entuzijazma. Cela stvar je non profit. Jako je tesko, jako komplikovano, ginemo svi da stvar pliva, da je cisto, da su siti, zdravi i bezbedni svi. Tako da Gile neće zavrsiti u kobasici, zavrsiće mator pod nasom šljivom u obeleženom grobu, u životu voljen a u smrti pamćen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA