Oni jedini u Srbiji proizvode papir od praznih paklica cigareta: "Tako zaradimo za prevoz, hranu i sladoled"

Reč je o udruženju osoba s invaliditetom "Naša kuća"

  • 0
Udruženje Naša kuća, osobe sa invaliditetom, papir Printskrin/RTS

Udruženje osoba s invaliditetom "Naša kuća" jedino je u ovom delu sveta koje proizvodi papir od praznih paklica cigareta. Na dobrom su putu da prošire proizvodnju i za početak zaposle tridesetak osoba s invaliditetom. U planu je otvaranje prve fabrike za reciklažu papira koju će finansirati japanska državna agencija za međunarodni razvoj i saradnju - Džajka, koja im je pomogla i da savladaju tehniku te drevne japanske veštine, prenosi RTS.

Oni nisu bili u Japanu, ali su lako savladali veštinu proizvodnje papira koja se tamo neguje vekovima. Prazne paklice cigareta šalju im građani iz cele Srbije, pa mesečno proizvedu 100 kilograma papira.

- To uopšte nije težak posao, jedino što ne znam kako da to nazovem, ali nije težak posao. Platu potrošim na dopunu za Bus-plus kartice da bih mogao samostalno da se krećem po gradu, potrošim na kupovinu neophodnih namirnica za kuću ili sladoled - rekao je Stefan Lazarević.

Milica Radojević kaže da voli da dolazi, jer se oseća korisno.

- Važno mi je da sam u okruženju koje me razume, koje mi prija i koje mi daje podršku, pomoć - kaže Milica.

Prave i gotove štampane proizvode i, što je najvažnije, imaju tržište za plasman.

- Kada su prvi put došli neki umetnici, dizajneri, kada su videli papir, rekli su da je to jako dobra stvar i shvatili smo da nam je tržište otvoreno, da smo jedinstveni. Ideja je da mi ovaj model nekako izmestimo u dvadesetak gradova Srbije - rekla je Anica Spasov iz Udruženja "Naša kuća".

Za sada rade u Zaječaru i Kragujevcu. Iako su uspešni u socijalnom preduzetništvu, "Naša kuća" je formalno pravno udruženje osoba s invaliditetom. Status socijalnog preduzeća doneo bi im i finansijsku podršku države. Nadu polažu u novi Zakon o socijalnom preduzetništvu.

- Najvažnije je da nas država i državne institucije vide kao jedan privredni subjekat, pre svega privredni subjekat koji sem što rešava privredne probleme u zajednici, to može da bude reciklaža ili neka druga proizvodnja, rešava i socijalne probleme u smislu usluga u zajednici koje nedostaju i poboljšanje kvaliteta života svih građana, a naravno osoba koje su najugroženije - dodala je Anica Spasov.

Oni koji su boravili u Japanu, osim što su ispekli zanat, naučili su i da svaka osoba može da pruži maksimum, ako joj se priđe na pravi način.

- Kod njih se ne gleda šta osoba ne može da uradi, već šta bi ona mogla da uradi. Jedan momak koji je sa jako velikim stepenom oštećenja, sedeo je i imao je jedan, da kažem tik, stalno je podizao i spuštao ruku. Na prvi pogled biste rekli da on ne može ništa da uradi, pošto oni recikliraju limenke. Kako limenka priđe njemu, pritisne taster i drobilica se spusti i smrvi limenku, to je, dakle, bio njegov posao - navela je Ana Milutinović, agronom i radni trener u Udruženju "Naša kuća".

Tridesetak osoba s invaliditetom dobilo bi posao u fabrici za reciklažu papira, čija je gradnja planirana dogodine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA