Lazo (71) iz Srema više je prešao biciklom nego autom. I nije jedini: Dvotočkaši protestovali jer nemaju staze

Sremci kažu da u vožnji bicikla uglavnom mogu uživati van naselja. Zbog nedostaka staza, tvrde, u saobraćaju su nebezbedni

  • 2
Lazo Vidačković, Srem, bicikli Printskrin/RTS

Vožnja bicikla u Sremu je navika, ali i tradicija. U odnosu na prethodnih nekoliko decenija, biciklisti su u saobraćaju sve ugroženiji, a dodatni problem je nedostatak biciklističkih staza, poručili su Mitrovčani u zajedničkoj vožnji gradskim ulicama.

Sedamdesetjednogodišnji Lazo Vidačković iz Sremske Mitrovice dvotočkašem je prešao više kilometara nego neko automobilom. Vozi ga svaki dan, bez obzira na vremenske uslove.

- Sa mojim biciklom sam prešao 130.000 kilometara. Na hiljade sati, i nije mi teško. Bicikl je život, nigde bez bicikla. Svaki dan se vozim po desetak kilometara. Idemo u Novi Sad, Šabac, Bogatić - kaže Lazo Vidačković.

Sremci kažu da u vožnji bicikla uglavnom mogu uživati van naselja. Zbog nedostaka staza, tvrde, u saobraćaju su nebezbedni.

Jelena Sekulić Voljanek ističe da bicikl koristi od rođenja.

- Ovo je ravničarski grad, mi ne znamo za drugačiji način života, nego vožnja bicikla. Sad i na posao, ponekad kada je lepo vreme idem biciklom. Ono što me najviše brine kao majku, imam decu koja voze bicikle, srednja su škola i voze prilično živo - navodi Sekulić Voljanekova.

Jelena Perić kaže da ima dete sa invaliditetom koje vozi tricikl i bicikilizam mu je velika ljubav, tako da je iz tog razloga pored njega počela da vozi, piše RTS.

- U gradu nema biciklističkih staza, ne možemo da vozimo. Nego smo to rešili da nedeljom rano ujutru krećemo, šest, sedam sati kad nema toliki saobraćaj - kaže Perićeva.

U zajedničkoj vožnji, Mitrovčani su prešli osam kilometara. Pored škola su ukazali na bezbednost dece u saobraćaju.

- Imamo problem u odnosu na nekad ono doba kad smo pre 30-40 godina mi išli u školu, kada se obavezno išlo biciklom od neke desete do osamnaeste godine u školu, Naša deca to sada više ne mogu. Znači, nije bezbedno doći biciklom u školu. Većina roditelja sada vozi decu u školu, što je, ne samo nezdravije, nego pravi i velike gužve u saobraćaju - kaže Slavenka Mitrović Lazarević.

Osim zdrave navike, vožnja bicikla ima i ekološki značaj. Ljubitelji dvotočkaša, očekuju pomoć nadležih u gradu, i veće razumevanje svih učesnika u saobraćaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isti smo kolega

    12. septembar 2022 | 07:27

    auto upalim jednom u tri nedelje a sa biciklom sam na putu svaki dan, srecno

  • MJ

    11. septembar 2022 | 23:53

    Najmanje 30% saobraćaja bi se odvijalo biciklom, kada bi bilo staza i bezbednosti za bicikliste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA