Otvorena prva banka krvi južno od Beograda: Ime nosi po jevrejskom lekaru koji je Srbiju smatrao domovinom

Obrazlažući odluku da se banka krvi nazove imenom dr Davida Albale, Milić je naglasio da je to akt zahvalnosti zbog donacije ali i čin obeležavanja tridesetogodišnjice ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Izraela

  • 2
Banka krvi, Niš Foto: D.K.

Banka krvi, jedina ustanova takve vrste južno od Beograda, otvorena je danas na Klinici za kardiohirurgiju u Nišu zahvaljujući donaciji ambasade Izraela koja je za najsavremeniju opremu obezbedila 200.000 evra.

Banka krvi dobila je naziv dr David Albala, po čuvenom lekaru koji je učestvovao u oba Balkanska i Prvom svetskom ratu i, mada Jevrejin, Srbiju je smatrao svojom domovinom.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su Jahel Vilan, asadmbaor Izraela u Srbiji, lični izaslanik predsednika Republike Srbije dr Verica Lazić, direktor niškog UKC prof dr Zoran Perišić, rabin Isak Asijel, vladika niški Arsenije ali i kao počasni gost dr Efraim Zurof, direktor Simon Vizental centra u Jerusalimu. Njihov domaćin prof dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju, zahvalio se na vrednoj donaciji i podsetio na tradiconalno prijateljstvo dva naroda koja su u mnogome povezala stradanja koja su trpeli tokom istorije.

- Danas otvaramo banku krvi. To je ogroman iskorak za našu kliniku, Univerzitetski klinički centar i za zdravstvo juga Srbije u celini. Zahvaljujući angažovanju njegove ekselencije ambasadora Jahela Vilana, obezbeđeno je oko 200.000 evra za opremu koju nam je donirala izraelska ambasada. To je najsavremenija oprema koja postoji u ovom trenutku na svetu - istakao je Milić.

Obrazlažući odluku da se banka krvi nazove imenom dr Davida Albale, Milić je naglasio da je to akt zahvalnosti zbog donacije ali i čin obeležavanja tridesetogodišnjice ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Izraela.

- Dr David Albala je rođen u Beogradu, završio je medicinu u Beču i po povratku sa studija se priključio srpskoj vojsci kao oficir. Ranjavan je pet puta, od toga dva puta teško, prošao je albansku golgotu, preležao pegavi tifus i koleru. Njegov značaj u jevrejskoj zajednici je što je baš Albala odneo mismo koje je napisao Milenko Vesnić u ime vlade Kraljevine Srbije kojom je priznato pravo Jevrejima na državu. To je bilo 27. decembra 1917. godine - kazao je Milić i podsetio da je u Prvom svetskom ratu učestvovalo 1.200 Jevreja, od kojih je 800 poginulo.

Ambasador Jahel Vilan je izrazio zadovoljstvo što, kako je rekao, otvaranje banke krvi predstavlja ostvarenje davnašnjeg sna koji je sanjao sa profesorom Milićem.

- Želeli smo da iz našeg velikog prijateljstva proizađe nešto konkretno. Jevrejski i srpski narod su zajedno prolivali krv tokom oba svetska rata i otvaranje ove banke krvi predstavlja simboliku, jer smo ta naša stradanja pretvorili u nešto pozitivno i korisno. Kao diplomata, imao sam brojne aktivnosti, ali smatram da je ovo najznačajnija jer će ostati i kada se moj mandat završi. Posebno mi je drago što će nositi ime po Davidu Albali koji predstavlja personifikaciju prijateljstva između naša dva naroda - kazao je diplomata.

Efraim Zurof je priznao da je najpre bio iznenađen pozivom za ceremoniju.

- Kada bolje razmislim, shvatam da je moje prisustvo opravdano, jer su mnogi zločinci koje sam uhvatio, činili zločine ne samo protiv izraelskog, nego i protiv srpskog naroda. Postoji stara jevrejska izreka da je krv duša, zato je Jevreji ne koriste. Zato smatram da je ova banka krvi veoma važna za sve one koji žive na ovim prostorima - rekao je Zurof.

Gostima se obratila i dr Verica Lazić koja je podsetila da je u zdravstvo u Srbiji uloženo pola milijarde evra, jer je zdravlje ljudi prepoznato kao najvažniji resurs.

- Državno zdravstvo preuzima na svoja pleća gotovo sve i to kada je najteže zbog čega će se nastaviti dalje jačanje tog sektora. Zahvaljujem našim izraelskim prijateljima na donaciji koja će doprineti da građani juga Srbije imaju još bolju zdravstvenu zaštitu - istakla je.

Milan Lazarević, načelnik Banke krvi, ukazao je na to da je ta ustanova temelj kliničke transfuziologije.

- Klinička transfuziologija je grana medicine koja dobija sve veći značaj u svakodnevnoj modernoj kliničkoj praksi, a posebno ako je Banka krvi na Klinici za kardiohirurgiju, gde je hitna i pravovremena terapija krvlju i produktima od krvi neophodna. Najveći značaj banke krvi je što će pacijenti, osim bolničke postelje, imati sve što im je potrebno, tako da ćemo i ovako visok kvalitet lečenja, unaprediti - rekao je Lazarević.

Ceremonija je okončana otkrivanjem biste Davida Albale.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA