≫ 

Kojih lekova nema u apotekama Srbije i zašto: Čega će biti od oktobra, a čega ne uopšte?

Farmaceutske kompanije na pitanja Telegrafa odgovaraju da li je nedostatak privremen, delimičan ili čak prekinut skorašnjim isporukama

  • 12
Apoteka Foto: Shutterstock

Tragom žalbi pacijenta došli smo do podataka o nedostajućim lekovima. Oboleli od epilepsije i povišenog krvnog pritiska, pacijenti sa oboljenjima štitne žlezde, dijarejom ili anksioznošću, na šalterima srpskih apoteka u proteklim nedeljama i mesecima ostaju bez pomoći. Tu su informaciju za Telegraf.rs potvrdili i predstavnici farmaceutskih kompanija - u nekim slučajevima proizvođači, u nekim drugim nosioci dozvole za lek - zaposleni u apotekama, ali i predstavnici apotekara. Sa pitanjima o lekovima koji nedostaju obratili smo se i na adresu Ministarstva zdravlja, ali do objave teksta nismo dobili odgovor.

Lekovi, za koje od pacijenata saznajemo da nedostaju jesu: eftil, trandolapril, eutiroks, loperamid i lorazepam u dozi od 1mg. Obraćajući se na adrese proizvođača i/ili nosilaca dozvole za lek, saznajemo da je prvi sa spiska prošle nedelje isporučen veledrogerijama, a predstavnici farmaceutske kompanije, koja je nosilac dozvole, nadaju se da to znači da su apoteke snabdevene već od petka.

Eftil

- Lek je došao. To nije kontinuirana nestašica. To je zbog nekih regulatornih stvari koje se događaju van granica naše zemlje. Isporuke su bile malo otežane, to je tačno, ali prosto nema nestašice. Prošle nedelje je otišla isporuka veleprodajama i trebalo bi da su veleprodaje već do petka isporučile lek apotekama - kazali su u ponedeljak u razgovoru za Telegraf.rs iz firme Swixx Biopharma AG.

Napominju da snabevenost zavisi i od veleprodaje, ali i od apoteka, tj. od toga sa kojom veleprodajom sarađuju i koliko brzo dobijaju isporuku.

Na izradi ovog teksta radilo se aktivno u periodu od 13. septembra, pa su neke od informacija koje su u međuvremenu pristigle, poput ove iz Swixx Biopharm, potvrdile da je problem sa lekom postojao, ali da je do objave teksta rešen.

Da su neki od pacijenata zaista imali nesreću da ovaj konkretan antiepileptik traže u onim apotekama koje nisu bile snbedevene njime, potvrdili su nam i iz jedne privatne apoteke, smeštene uz sam Klinički centar Srbije.

- Eftil tablete su pomalo puštali. Dobijali smo po kutiju, dve od dobavljača - kažu nam uz napomenu da je taj lek veoma tražen.

Trandolapril

Za lek trandolapril za koji su nam korisnici prijavili da ga nema godinu dana u apotekama, saznajemo da posredi nije nestašica, već da ga na rafovima nema zbog raskida ugovora.

- Kada se radi o leku Trandolapril, razlog što ga nema u apotekama je raskid ugovora naše kompanije sa Ugovornim partnerom - naveli su iz kompanije PharmaS, koja je i proizvođač i nosilac dozvole za lek, kako je navedeno u sažetku karakteristika leka koji se može naći na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Dodaju da su nadležni o tome obavešteni, te da je pacijentima sa povišenim krvnim pritiskom omogućeno da koriste druge lekove iz te grupe.

- O našim namerama smo blagovremeno obavestili Ministarstvo zdravlja, kao i Republički Fond za zdravstveno osiguranje, tako da sa strane stručne javnosti ovo nije novost. Radi se o leku iz grupe takozvanih ACE inhibitora, gde je na tržištu Republike Srbije registrovano više lekova iz te grupe, te je svakako omogućena terapija pacijentima - ističu ne navodeći pojedinosti u vezi sa raskidom spomenutog ugovora.

Kućna apoteka, lekovi Foto: Shutterstock

Lorazepam

Sličan nezvaničan odgovor o tome da na tržištu postoje zamenski lekovi, dobili smo i u vezi s nedostajućom dozom lorazepama od 1mg.

Leka u toj dozi u ovom trenutku nema zbog privremenog zastoja. Dostupan je samo lorazepam od 2,5 mg.

Zbog te okolnosti, korisnici se, saznajemo, opredeljuju i za povećanje doze.

- To je u suštini to. Eftil nam traže zbog blizine Neurološke klinike, loperamid, lorazepame... Sada su svi prešli na onaj od 2,5 mg, pa dele na pola. I Eutiroksi. To je to čega nema. Nema ni trandolaprila, ali nam to ne traže puno. U našu apoteku je ušao tradnolapril od 4 mg. Samo smo taj imali, druge doze ne. Njega sad nemamo na stanju - saznali smo u ranije spomenutoj apoteci.

Eutiroks

Problem sa deljenjem leka ne postoji samo kod lorazepama. U izazovnoj situaciji su i pacijenti sa oboljenjima štitne žlezde. Eutiroks, koji je uvozni lek, pravi se u šest doza - 25 mcg, 50 mcg, 75 mcg, 100 mcg, 125 mcg i 150 mcg. U apotekama u Beogradu farmaceuti otvoreno govore da ga postoji problem, savetujući korisnike da nikad ne budu sa manje od dve kutije. Takođe otvoreno kažu da je ponegde moguće naći lek u dozi od 25mcg.

Do kraja potrage za lekom, još pre nego što je rad na tekstu započet, u jednoj apoteci na Voždovcu u Beogradu bilo je moguće pronaći eutiroks u dozi od 50 mcg. Kao u slučaju eftila, moguće je i da su se okolnosti do objave teksta promenile.

- Od početka godine nije bilo prekida u snabdevanju ni jedne doze eutiroksa - naveli su u prekjuče pristiglom odgovoru na pitanja Telegrafa iz kompanije Merck.

U nedavnoj prošlosti je već zabeležen jedan period nestašice ovoga leka. Nezvanično, posredi je bio "izlazak na kinesko tržište", zbog čega su proizvodni kapaciteti morali biti prošireni. U tom periodu, pacijenti su savetovani da pređu na zamenske lekove, što su lekari nekima već prilikom prvog pepisivanja leka kazali da nije pametna odluka. Neki su, sa druge strane, uspevali da dođu do višestruko skupljih švercovanih primeraka.

Kako smo pisali u februaru 2020, stabilizacija tržišta najavljena je za mart te godine, a Ministarstvo je saopštilo tada da je za problem u snabdevanju odgovoran dobavljač. Inače, problem je postojao od druge polovine 2019. godine.

Porast cena preko granice 

U razgovoru sa predstavnikom udruženja privatnih apotekara SPAS Dragutinom Rajovcem saznali smo da bi problem nestašice pojedinih lekova mogao biti uzrokovan porastom cena izvan Srbije.

- Jedan od glavnih uzroka je porast cena na zapadu, odakle se mi uglavnom snabdevamo. Ima nešto što i mi proizvodimo, ali nije dovoljno imati samo proizvodnju. Za tu proizvodnju morate da imate i sirovinu. Za vreme ovakvih turbulencija u Evropi, ako je ta sirovina poskupela 30 ili 40 odsto u nekoj Nemačkoj ili u nekoj drugoj zemlji... Vidite i sami kako je ulje u Nemačkoj 4,5 evra - kaže navodeći da su cene lekova u Srbiji fiksirane, te da je moguće posebnom odlukom države povećati cene određenih lekova.

Dragutin Rajevac Dragutin Rajevac / Printskrin: YouTube/TV Kopernikus

Prema njegovoj oceni, cene lekova u Srbiji treba da porastu da bi uvoznici mogli da nastave da ih uvoze.

- Ako je cena nečega ovde 200 dinara, a švajcarski franak je otišao na 124 dinara, dok lek donesete, napravite, distribuirate, troškovi su preko cene leka i onda idete u svoj gubitak - objašnjava kompleksnost situacije.

Ipak, lek eutiroks u određenim dozama već je poskupeo - i pre zastoja u snabdevanju potrošača.

Kako dodaju iz kompanije Merck, cene lekova u Republici Srbiji se formiraju na osnovu Uredbe o kriterijumima za formiranje cene lekova za upotrebu u humanoj medicini.

Napominju i da su cene menjane na taj način da je cena doze od 25 mcg snižena, dok su ostale doze poskupele.

- Cena leka Euthyrox 25 mcg je poslednji put promenjena u aprilu 2022, ali naniže, sa 101,30 rsd na 100,80 rsd. Cena ove doze nije prethodno nivelisana kao ostale doze Euthyrox-a (u septembru 2021), već je ista duži niz godina. Cene ostalih doza Euthyrox-a 50, 75, 100, 125 i 150 mcg su nivelisane u septembru 2021. i to u rasponu od 9,10 rsd do 44,50 rsd - navode.

U apotekama razlika u ceni između najmanje doze od 25 mcg i prve veće - od 50 mcg - iznosi oko 100 dinara.

Loperamid

Za lek loperamid iz grupe antidijaroika, od koga umnogome zavise pacijenti sa probavnim problemima i neki onkološki pacijenti, beleži se nestašica još od juna. Kako su nam saopštili iz kompanije Actavis, očekuje se da se snabdevanje lekom normalizuje u oktobru.

- Očekujemo da će se snabdevanje lekom Loperamid normalizovati u oktobru. Nažalost prekinuti lanci globalnog snabdevanja utiču na redovne isporuke svih potrebnih supstanci, pa je do privremene nestašice ovog leka došlo zbog zastoja u isporuci aktivne supstance (ključnog sastojka leka) fabrici Zdravlje u Leskovcu, u kojoj se Loperamid proizvodi.

Kompanija Actavis je, kao nosilac dozvole za stavljanje leka u promet, blagovremeno obavestila zdravstveni sistem i nadležne institucije početkom juna ove godine da će zbog više sile doći do privremenih poremećaja u snabdevanju Loperamidom - stoji u odgovoru te kompanije na pitanja Telegrafa.

Video: Sramna krađa u Nišu: Mladić odneo kutiju sa donacijom za decu obolelu od raka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa

    22. septembar 2022 | 07:12

    Vi niste normalni,lekova mora da ima!!A prodali ste domaci firmu ,pardon upropastili i prodali!

  • Gradjanin

    22. septembar 2022 | 07:42

    Ako pocnu siri sukobi i pogorsanje situacije u svetu kao sto svi vec najavljuju ne samo ovi lekovi vec i vecina ostalih koje uvozimo a uvozimo ogromnu vecinu bice ili drasticno skuplji ili sto he jos gore nece ih ni biti. Sve mocne zemlje ce praviti svoje zalihe i platice a mi mali cemo nagrabusiti. Narocito ce biti u teskoj situaciji oni najtezi bolesnici, onkoloski, srcani, sa imunodefijencijom, plucni, lekovi za protiv zgrusavanja krvi, dijabeticari, razni imolatanti,... Nama sukobi nece ni trebati, ljudi ce tiho umirati bez lekova za odrzavanje njihovih zivota. Strasno vreme nas tek ocekuje. Rat nije samo vatrena borba, sve sa ratom se urusava i vladaju i nestasice svega

  • ja

    22. septembar 2022 | 07:30

    Ово није реална листа јер нема и других лекова као што су капи за очи за људе са оболелом макулом које сам једва нашла за мајку у Чачку,а живим у Крагујевцу...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA