≫ 

Ukinite usmene ispite, jer nas profesori tada najviše obaraju: Da li bi ovo zaglupelo Srbe?

Šta kada student položi pismeni, ali usmeni ne ide od ruke?

  • 7
učenici studenti ispit prijemni Foto: Shutterstock

"Ne pišem ovo samo zbog tog jer me kompleksaš obara ne znam ni ja koji put. Usmeni ispit nije dobra objektivna mera ocenjivanja. Zašto ? Zato što ima milion drugih faktora koji utiču na ocenu prilikom njegovog održavanja. Npr. raspoloženje profesora, psihički status profesora (moj slučaj), pristrasnost prilikom ispitivanja...

Pored ovih da se tu pronaći još mnoštvo drugih faktora. Sad ćete vi možda spomenuti da je ovo kao neka kontramera prepisivanju i to poštujem, ali uzevši sve u obzir nije dobra mera. Može se to rešiti i na druge načine.

Na kraju, nije mi jasno kako se ova zaostavština ideje usmenog ispita iz komunističko-socijalističkog režima i dan danas provlači. Samo kod nas u EXYU državama, koje propadaju u svakom smislu", napisao je korisnik Reddita pre 2 meseca, a ovih dana je ovakav stav postao aktuelan na Tviteru, među studentima u Srbiji, jer je jedan korisnik imao sličan problem.

Mnogi koji podržavaju ideju ukidanja usmenih ispita tvrde da većina ispita u Evropi i Americi se polaže upravo pismenim putem, kao i da je usmeno odgovaranje zaostavština minulog vremena.

Međutim, postoje i oni koji se oštro protive ovakvoj ideji, jer, kako kažu, bez usmenog odgovora, kako bi ljudi pokazali koliko poznaju strane jezike, akcente, izgovor...

Da li je rešenje u ukidanju usmenih ispita ili u ograničenju samovolje profesora? Ima li dovoljno kontrole na fakultetima ili su profesori bog i batina? Kakva su vaša iskustva? Pišite nam u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    17. septembar 2022 | 11:46

    Deco, ne laprdajtd nego sedite i učite! Fakultetet treba da se završi znanjem ne provlačenjem. I mi smo morali dobro da zagrejemo stolicu, pa na ispit, a bilo je mnogo teze nego sada! Mi smo učili po bibliotekama a ne u toplim sobama ispred kompjutera!

  • Nebojša Berak

    17. septembar 2022 | 12:11

    Ukidanje usmenih ispita je toliko idiotski predlog koji su samo teski idioti mogli da izgovore ili stave na papir. Doslo je vreme da pametni moraju da cute, kako budalama ne bi ugrozavali integritet i vredjali ih svojim znanjem, kao jos jedan segment ljudsjih prava. Onaj ko ne poznaje terminologiju ne poznaje materiju rekao je svojevremeno profesor FTN STREZOSKI vrhunski profesor i čovek i bio 100% u pravu. Profesori vas obaraju zato sto NE ZNATE TERMINOLOGIJU I NEMATE ZNANJE.

  • Braca

    17. septembar 2022 | 11:59

    Najbolje bi bilo potpuno ukinuti ocenjivanje u školi i ispite na fakultetima. Čemu to? Čisto maltretiranje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA