"Kuću dajem, lipu ne dam": Drvo staro 100 godina voli ceo komšiluk, simbol je ulice u Salašu Noćajskom

U dvorištu porodice Radovanović, pri kraju ulice Stanka Savića u Salašu Noćajskom, nalazi se ova velelepna lipa

  • 0

U dvorištu porodice Radovanović pri kraju ulice Stanka Savića u Salašu Noćajskom, popularnom "Кaranovcu", ponosno stoji lipa stara tačno jedan vek.

Prema rečima Dragana Radovanovića nije poznato ko je tačno lipu zasadio, ali je postala simbol ne samo ovog domaćinstva, već i ulice, jer s proleća kada procveta njen miris se oseća u celom komšiluku.

-Podatak o starosti lipe sam dobio zahvaljujući bratovoj ženi koja radi u Šumariji i stručna je za te stvari. Naime, pre dve godine sam izmerio obim stabla na određenoj visini, onako kako me je ona uputila da to uradim. Tada je obim iznosio 3.3 metra i njena procena je bila da je stablo u tom trenutku staro 98 godina - objašnjava Salaščanin za Sremske novine.

Da je računica tačna on potkrepljuje i pričom pokojnog rođenog brata svog oca koji je bio klinac kada je lipa zasađena.

- Tatin brat, moj stric je poslednji put bio u ovoj kući sada već davne 1991. godine i tada mi je pričao da se seća da je lipa bila posađena kada je on bio dete. Inače strc je živeo punih 96 godina, a preminuo je pre 15, tako da nemam ni najmanju sumnju u starost ovog za mene fantastičnog drveta - dodaje Dragan.

 

Iz njegove priče može se zaključiti da je za lipu vrlo vezan, jer ispod njene krošnje čiji je prečnik sada već oko 18 metara, je odrastao, a zatim su to isto učinili i njegovi sinovi.

- Naše dvorište je oduvek bilo mesto na kojem su se okupljala deca iz komšiluka i igrala se, tako da su ispod lipe odigrani brojni turniri u fudbalu i između dve vatre, čak sam i tribine neke pravio. Lepa sećanja me vežu za ovo drvo - dodaje Salaščanin i kroz šalu kaže da bi se pre odrekao kuće nego lipe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA