Turistička sezona se bliži kraju, šta znamo o turistima koji posećuju Srbiju

Iako je tradicionalno kraj letnje turističke sezone vreme za sumiranje rezultata, malo ko se do sada bavio pitanjem ko su strani turisti koji posećuju Srbiju

  • 0
pasoš, putovanje, karta Foto: Pixabay

Zahvaljujući projektu koji je sproveo Republički zavod za statistiku, a finansirala Evropska unija, Srbija po prvi put u poslednjih 15 godina ima precizne podatke ko su strani turisti koji posećuju Srbiju, iz kojih razloga, gde odsedaju, na koje destinacije idu ili koliko novca troše. Podaci do kojih se došlo su polazna osnova za kreiranje budućih strategija razvoja turizma.

Istraživanje je realizovano tokom letnje sezone 2021. godine na 5.000 ispitanika i deo je projekta "Razvijanje efikasnog i održivog statističkog sistema u skladu sa Evropskim statističkim sistemom". Projekat je vredan 1,2 miliona evra i u celosti je finansiran od strane Evropske unije.

Najvažnije je bilo kreirati profil prosečnog turiste koji dolazi u našu zemlju i on izgleda ovako: ima 41 godinu, zaposlen je ili je preduzetnik, putuje sam ili u pratnji partnera, našu zemlju je posetio više od tri puta ili prvi put, prenoćio je ukupno pet noći i potrošio 90 evra dnevno.

Republički zavod za statistiku Foto: Republički zavod za statistiku

Kako pokazuju rezultati, 60% stranih turista koji su posetili Srbiju 2021. godine ima između 25 i 44 godine, čak 64% njih je i ranije bilo u Srbiji dok je 36% onih koji su prvi put bili ovde.

Kao svoju omiljenu aktivnost, turisti su naveli odlazak u restorane, šoping i izlaske u grad. Slede posete velnes i spa centrima i odlasci na koncerte i festival. Rezultati se neznatno razlikuju kod onih koji su tokom boravka posetili unutrašnjost Srbije i koji su u top pet aktivnosti uvrstili i gastronomske ili folklorne događaje.

Najčešća destinacija je Beograd: 71,6% ispitanika je posetilo glavni grad Srbije, sledi Novi Sad (17,5%), na Zlatiboru je bilo 9,7% ispitanika, u Nišu 8,7%, Subotici 6%, zatim slede Vrnjačka Banja, Fruška Gora, Tara, Palić.

Rezultati pokazuju da najviše novca turisti troše u Beogradu - 105,7 evra dnevno a najmanje u regionu južne i istočne Srbije – 63,2 evra po danu. U Šumadiji i Zapadnoj Srbiji strani turisti potroše 78 evra, a u Vojvodini 73,4 evra dnevno.

Ukupni troškovi njihovog puta u Srbiji u proseku su iznosili 690 evra a istraživanje je pokazalo i da tri četvrtine stranih turista dolazi iz Evrope.

-Istraživanje nam daje osnovu za formiranje turističke politike u Republici Srbiji. Ono nam pruža alat za upravljanje razvojem turizma u zemlji. Pruža nam osnovu za kreiranje strateških dokumenata razvoja turizma. Istraživanje nam, s druge strane, daje alat za praćenje turističke aktivnosti u zemlji, i efikasnosti turističke aktivnosti - kaže ključni ekspert na projektu za statistiku turizma Zrinka Marušić.

Pokazalo se da su turusti vrlo visoko ocenili ličnu bezbednost (95%), gostoprimstvo lokalnog stanovništva (94%), atmosferu (92%) i gastronomsku ponudu (91%), odnos cene i kvaliteta (91%), lepote prirode i pejzaža (91%) i smeštajne objekte (90%), kako u pogledu udobnosti tako i kvaliteta usluge. Detaljniji rezultati istraživanja sumirani su kroz publikaciju koju izdaje Republički zavod za statistiku.

Pored poboljšanja statistike turizma, u okviru istog projekta "Razvijanje efikasnog i održivog statističkog sistema u skladu sa Evropskim statističkim sistemom" radilo se i na poboljšanju statistike nacionalnih računa. Zahvaljujući saradnji sa Evropskom unijom, koja se uspešno sprovodi od 2009. godine, statistički sistem Srbije je značajno unapređen i teži ka usaglašenosti sa evropskim.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA