Džinovska bundeva oborila rekord u Kikindi: Teška je kao 3 vepra, svaki dan zalivali su je sa 600 litara vode

Odgajio ju je Tibor Kokai iz Mađarske

  • 0
bundeva, kikinda Printskrin/RTS

"Dani ludaje" u Kikindi su jedna od najvećih turističko-zabavnih manifestacija u Banatu. Ove godine traju četiri dana. Centralni deo bogatog programa je izbor najteže i najduže bundeve. Najteža ove godine ima 716,5 kilograma i odgajio ju je Tibor Kokai iz Mađarske. To je novi rekord, prenosi RTS. 

Novi rekord kikindskih "Dana ludaje" je bundeva teška 716,5 kilograma, koju je odnegovao Tibor Kokai iz mađarskog grada Tapiosentamartona. Ovo je njegovo treće učešće i druga pobeda na manifestaciji, a kako kaže, presudno je bilo seme do kojeg je vrlo teško došao na jednoj aukciji.

"Drago mi je zbog rekorda, ali nije bilo lako odnegovati ovog džina, jer bila je suša. Zasađena je pre tačno 153 dana, a bilo je potrebno svakodnevno je zalivati sa više od 600 litara vode. Ipak, trud se isplatio i svakako ću učestvovati i naredne godine", kaže Tibor Kokai.

Najduža ludaja ima tri metra i 10 centimetara.

Manifestacija "Dani ludaje" održava se 37. put i poseti je na desetine hiljada gostiju iz Srbije i inostranstva.

Poznata je po bogatom programu, zanimljivostima, koncertima i raskošnoj gastronomskoj ponudi jela i slatkiša od bundeve.

"Mogu pite, rolati, torte, gurabije. Sokovi, džemovi, potaži, razni. Sve ono što može od ostalog voća i povrća, to isto tako može od bundeve", kaže Radojka Vujadinov iz etno-udruženja "Suvača"

Ima čak i kozmetike, piva i sajdera od bundeve.

"I jedno i drugo je poprilično teško napraviti, zato što bundeva prvo treba da se iseče, da se očisti, da se zapeče u rerni. Potom ide u pivo u kuvanju, a u sajderu se takođe meša sa jabukom i onda dobijamo taj sok", ističe Slobodan Suvajdžin iz Kikinde.

Kikindski "Dani ludaje" se završavaju u nedelju, a od ove godine manifestacija je na mapi Svetskih odgajivača bundeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA