"Šta će biti sa našim sinom kad nas više ne bude": Roditelji ove dece u grob odlaze sa najtežim bolom

Šta će biti sa mojim detetom kada mene ne bude, briga je svakog roditelja. Ali brige nekih roditelja imaju dodatnu težinu

  • 1
Autizam, dete, buka Foto:Shutterstock

Šta će biti sa mojim 33-godišnjim sinom koji ima autizam kada nas više ne bude - najveća je briga Mirjane Tadić i njenog supruga.

Imaju skoro 65 godina. Spremni su i stan da daju kako bi njihov sin jednog dana živeo kao uz oca i majku.

- Pre podne da budu u dnevnom boravku, poslepodne u stambenim jedinicama, da žive kao kod svoje kuće, da imaju svoj život, da prespavaju i sutra opet u dnevni boravak - kaže Mirjana Tadić iz Beogradskog udruženje za autizam, piše RTS.

Da mogu da budu korisni članovi društva dokaz je i Udruženje "Naša kuća". Ovde se svakodnevno proizvodi i zarađuje. Papir od paklica cigareta, slatkiši, obroci za stare i nemoćne. Ovo je pravo preduzeće.

Više od dve decenije se trude da sistem prepozna osobe sa invaliditetom koje mogu da rade i zaposli ih. Želja im je da osnuju fondaciju koja bi obezbeđivala sredstva za stanovanje uz podršku.

- To je najhumanije i najjeftinije, glomazni centri imaju nepotrebne troškove, veliki borj roditelja bi rado ostavio svoje nekretnine, da deci bude dobro kao kad su oni bili živi - kaže Anica Spasov iz Udruženja "Naša kuća.

Nemali broj majki starijih od 80 godina samo na Novom Beogradu u svojim kućama brine o deci sa invaliditetom koja odavno nisu deca. Imaju oko 60 godina.

- Njihovi starhovi, nedoumice, strepnje, njihova bol je prevelika. Najteže im pada šta će biti sa njihovom decom kada njih ne bude bilo. Njih i sada muče veliki problemi, finansijska oskudica, kako da obezbede sve od pomagala - kaže Nada Satarić iz Udruženje građana "Snaga prijateljstva".

Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju na teritoriji grada ima 16 dnevnih boravaka. U njima boravi 640 korisnika. Gradi se novi objekat u Barajevu.

U Gradu kažu da predviđeni plac "Centra za podršku deci i porodici - Denkova bašta" o kojem se govori već deset godina, nije u njihovoj nadležnosti.

Ali ne odustaju naši sagovornici, jer zajednička briga svih njih je - da im deci budu dobro i kada ih ne bude.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sud

    20. septembar 2022 | 12:43

    Okrećemo glavu na drugu stranu kao da nepostoje i tako je već godinama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA