≫ 

Da li je karcinom prepreka za trudnoću? Centar za onkofertilitet namenjen teško obolelim trudnicama iz Srbije

U Višegradskoj se zbrinjavaju i one pacijentkinje koje imaju problem sa plodnošću posle malignih bolesti

  • 0
trudna žena, trudnica, trudnoća, tumor, rak, onkološke bolesti

Foto: Shutterstock

Profesorka Katarina Stefanović iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da je od početka godine u našoj zemlji rođeno oko 3.400 beba. Ističe da u Višegradskoj postoji Centar za onkofertilitet za pacijentkinje koje imaju karcinom u trudnoći ili imaju problema sa plodnošću posle malignih bolesti.

Zavod za statistiku saopštio je da su do juna rođena 29.334 deteta, tj. 521 beba više nego u istom periodu prošle godine, što je rast od 1,8 odsto. Najviše rođenih beba, 5.242, imali smo u martu.

Katarina Stefanović, gostujući na RTS, izjavila je da je od početka godine rođeno oko 3.400 beba u Srbiji, dok je tokom proteklog dana 25 – 19 devojčica i šest dečaka.

Na pozitivnije promene u demografskoj politici, međutim, utiče i to što se mnogi sve kasnije odlučuju za roditeljstvo, ali i to što sve mlađe osobe obolevaju od teških bolesti, koje mogu da ugroze njihovo reproduktivno zdravlje.

U GAK Višegradska zato postoji jedinstven Centar za fertilitet i onkofertilitet, u kojem mogu da se leče pacijentkinje iz zemlje i regiona.

Stefanovićeva navodi da su proteklih godina imali iskustva sa velikim brojem pacijentkinja koje su imale karcinom u trudnoći ili su imale problema sa plodnošću posle malignih bolesti.

Prema njenim rečima, reč o jedinstvenom Centru koji sarađuje praktično sa svim klinikama u zemlji i regionu, a koje se bave sličnom problematikom.

Katarina Stefanović iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije

dr Katarina Stefanović / Printskrin: RTS

- Centar za onkofertilitet funkcioniše po principu konzilijuma, ali i mnogobrojnih savetovališta za onkofertilitet, gde dolaze pacijenti koje uputi lekar ili druga ustanova - navodi Stefanovićeva.

Prema njenim rečima, lečenje za svaku pacijentkinju je jedinstveno i prilagođava se njenim godina, tipu i odmaklosti tumora...

Dodaje da na klinici od 2009. godine postoji program zamrzavanja reproduktivnih ćelija, kao i tkiva jajnika, što je ujedno i način očuvanja fertiliteta.

Video: Mala Maša je pravi borac: Bolest joj se vratila, a ona igrala kolo sa stalkom za infuziju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA