≫ 

Rešena dilema oko produžetka zimskog raspusta: Oglasilo se Ministarstvo prosvete

Velikih potrošača u školama nema, pričaju profesori. To su uglavnom svetla, računari i eventualno projektori

  • 3
Škole škola đaci učenici Francuska Foto: Tanjug/AP

Produženje zimskog raspusta zbog uštede električne energije - sve je manje izvesno. 

Prema rečima ministarke Zorane Mihajlović, škole će, zajedno sa bolnicama i vrtićima, biti izuzete iz mera štednje. Iz Ministarstva prosvete pozdravljaju ovu odluku i najavljuju da će eventualne dopise o merama uštede, školama ubuduće slati isključivo uz konsultovanje sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Prosvetare je ova vest obradovala. Pored toga što đaci neće gubiti časove, oni smatraju i da ne spadaju u velike potrošače. Iz Foruma beogradskih gimnazija ističu da je potrebno da se nađe sistemsko rešenje i da velikih potrošača u školama nema.

- Mi smo odmah reagovali. Naši predlozi su pre svega skraćenje časova na 40 minuta. Izračunali smo da bi to dovelo do 10 posto uštede energije na mesečnom nivou, a od nas se traži minimum 15 i produženje zimskog raspusta, koji je ove godine skraćen, uz eventualno pomeranje raspusta na februar, što nije neophodno - rekla je za Tanjug Ana Dimitrijević, potpredsednica Foruma beogradskih gimnazija i profesorka engleskog jezika Devete gimnazije.

- Odgovor od Ministarstva prosvete nismo dobili, ali svako naše obraćanje javnosti kroz medije je poruka Ministarstvu da, ukoliko smatraju da naš predlog valja razmotriti, stupe sa nama u kontakt i pronađemo zajednička rešenja - rekla je Dimitrijević.

Ona je na kraju dodala da velikih potrošača u školama nema.

- To su svetla, računari i eventualno projektori, koji jesu najveći potrošači, ali oni se ne koriste sve vreme. I sve to da isključimo, mislim da ne bismo došli do uštede energije - kazala je Dimitrijević.

Video: Matijina borba za rampu u školi: Dodelili mu učioniu na spratu, a mališan u kolicima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    21. septembar 2022 | 13:50

    Ukoliko je vec potrebno, najbolje je online od kuce, posto se domacinstva moraju grejati...isto ce biti i za poslodavce, rad od kuce ko moze...ako dodje do vanrednog stanja...zbog krize i u svetu...

  • Tantor

    4. oktobar 2022 | 11:21

    Prosvetare moze da obraduje samo vest da su im plate duplo uvecali. Ubili ste prosvetu gospodo draga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA