≫ 

"Srbi su nam izvrsni studenti": Otkrivamo 6 ključnih koraka za upis na 50 prestižnih američkih univerziteta

Predstavnici američkih univerziteta posetili su Srbiju i predstavili programe obrazovanja za srednjoškolce i studente

  • 4
Američki univerziteti predstavili programe za naše studente i srednjoškolce

Foto: Promo

Mnogi studenti i srednjoškolci iz Srbije godinama pokušavaju da, uz vrlo malo informacija, odu u SAD kako bi nastavili, ili započeli školovanje. Upravo su ti, najpopularniji univerziteti, tačnije predstavnici onih 50 najpopularnijih, posetili Beograd i objasnili nam do detalja kakva je procedura upisa i odlaska u Ameriku.

U razgovoru su nam otkrili da je zaista najbitnija volja. E, posle toga na red dolaze finansije koje su, kako kažu, najveći problem. Školarine se kreću i do 10.000 dolara, što je za njih prihvatljiva svota novca, dok za naše podneblje nije baš najsjajnija, ali za studente postoji i mogućnost raznih stipendija.

Kompletan postupak, za Telegraf je objasnila Elizabet Čung iz Međunarodnog akademskog centar - EducationUSA Srbija.

Kako ljudi iz Srbije mogu da upišu fakultete u Americi

- Upis na fakultet se ne razlikuje mnogo za studente iz Srbije nego za druge studente uključujući studente u SAD. Sam obrazac za prijavu je isti ili skoro isti u zavisnosti od fakulteta ili univerziteta. Glavna razlika koju učenici osećaju je samo u tome što su procedure drugačije od onih na koje je neko navikao u svom obrazovnom sistemu. IAC: EducationUSA pomaže učenicima da nauče o opštim procedurama, a zatim radi sa učenicima na razumevanju procedura koje su specifične za škole za koje je učenik zainteresovan. Nudimo besplatne kurseve tokom cele godine gde učenici mogu da uče o ovim procedurama - kaže nam Elizabet Čung iz Medjunarodnog akademskog centar - EducationUSA Srbija.

Koja dokumenta su potrebna - 6 ključnih koraka

- Najosnovniji dokumenti su: prijavni formular koji škole upućuju učeniku da popuni, učenikova ažurna akademska evidencija sa zvaničnim prevodom na engleski, rezultati testa znanja engleskog jezika, a ponekad i drugi akademski testovi, pisanje nekih eseja i pisma po preporuci nastavnika ili profesora. Pošto SAD nemaju centralnu agenciju kao što je Ministarstvo obrazovanja, zahtevi svake škole mogu biti malo drugačiji. Školske veb stranice imaju odeljke za aplikacije koji detaljno objašnjavaju procese, i naravno deo IAC: Rad EducationUSA Serbia je da pomogne učenicima u Srbiji da razumeju proces i odgovore na njihova pitanja o procesu. Nudimo besplatne kurseve tokom cele godine koji vode studente kroz proces i pomažu im da se pripreme za studije u SAD.

Koje su prednosti

Studentski život je idealno vreme u životu osobe – u poređenju sa početkom rada i preuzimanjem porodičnih i drugih obaveza, to je prilično bezbrižno vreme u životu osobe. Naravno, provođenje tog vremena svog života u drugoj zemlji, učenje sa ljudima iz drugih mesta i razmena gledišta je iskustvo jednom u životu. U stvari, i srpski prosvetni radnici to veoma dobro razumeju ako se pogleda https://vvv.studiinsrbia.rs/ Međunarodno visoko obrazovanje je odavno tradicija za studente u Srbiji. U stvari, uživamo u istraživanju ove oblasti i sastavljamo priče 62 studenta iz Srbije i Crne Gore koji su studirali u SAD posle Prvog svetskog rata. U današnjem svetu studiranje u inostranstvu u nekom trenutku studija je gotovo „must have“ za mnoge studente. Takođe želimo da povećamo broj studenata koji pohađaju univerzitete ovde u Srbiji iz svojih matičnih zemalja.

Zašto su studenti iz Srbije izvrsni

- Iskreno, toliko sjajnih škola je nepoznato studentima ovde. Koliko fakulteta se nudi? Bilo je 50 škola i svaki mogući smer je bio dostupan. Koji fakultet je najtraženiji? Za srpske studente trenutno su IT i druge STEM oblasti "vruće", ali i dalje vidimo veliko interesovanje i za druge predmete.

- Studenti iz Srbije su dokazali svoju izvrsnost i ja lično volim da radim sa njima - poručuje naša sagovornica.

Savet za pripremu pre upisa na fakultet

- Većina naših usluga je besplatna, tako da je sjajno da nas konsultujete tokom procesa. Imamo besplatne AMA (pitajte me bilo šta) sesije svakog drugog vikenda tako da studenti i porodice mogu samo da uskoče i postavljaju pitanja. Takođe imamo besplatne kurseve i Discord kanal. Nikada ne škodi da nas pitate. Već dugo smo u ovome i uvek smo spremni da pomognemo.

Video: Nemanja je sa 23 godine završio 2 fakulteta i to u roku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brežnu

    26. septembar 2022 | 08:15

    Vrbovanje za CIA od mladih dana ili od malih nogu.

  • baba smilja iz darosave

    26. septembar 2022 | 07:03

    bitna je matematika i engleski

  • Aleksandar

    26. septembar 2022 | 16:04

    Kada ne mogu studirati u inostranstvu i moram studirati u RS, napraviću za sebe školsku uniformu koja će imati košulju, džemper ili sako sa grbom, hlače sa kaišem, cipele, čarape i eventualno kravatu. Želimo da se od nečega uniformišemo kada je omladina širom svijeta to oblačila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA