≫ 

"Ostao je samo mali spomenik od tako velikog čoveka": Za ovo se za života borila čuvena Radmila Milentijević

Radmila Milentijević bila je inicijator da kosti čuvenog naučnika i istraživača koji je promenio svet, Mihajla Pupina, prebaci na mesto gde i pripadaju - u njegovu Srbiju, u Idvor

  • 1
Radmila Milentijević, Mihajlo Pupin Foto: RINA

Profesor Radmila Milentijević, pisac, istoričar, bivši ministar u Vladi Savezne Republike Jugoslavije i Vladi Srbije preminula je u Njujorku u 91. godini. Ova Srpkinja ostaće upamćena po hrabrom poduhvatu za celu svoju državu kog se nikada nije odrekla. Bila je inicijator da kosti čuvenog naučnika i istraživača koji je promenio svet, Mihajla Pupina, prebaci na mesto gde i pripadaju - u njegovu Srbiju, u Idvor.

- Od tako velikog čoveka ostao je samo ovaj mali spomenik. Ono što je najbolnije jeste što je Pupinov grob bez krsta, a svi znamo koliki je on bio Srbin i koliko novca je ulagao u manastire, bio je izuzetno pobožan i zato je jako tužno što na njegovoj večnoj kući nema nijedno pravoslavno obeležje. Njegova kćerka svojevremeno je izjavila da je Pupin umro sa željom da se njegovi ostaci prenesu u Srbiju koju je toliko voleo i koja mu je nedostajala, međutim ona je umrla i ta zadnja želja velikog naučnika nije ispunjena - govorila je ranije za RINU, profesorka Radmila Milentijević.

Inicijativu je podržala i Srpska pravoslavna crkva, međutim nisu ispunjeni svi uslovi za eskhumaciju, a čeka se dozvola svih njegovih naslednika.

- Imao je tri sestre, a mi smo pronašli potomke samo jedne, to je njen čukununuk i imamo podatke samo o njemu. Ali nećemo odustati, tražićemo i dalje. Kao veliki poštovalac njegovog lika i dela jednom godišnje obiđem grob, ali mislim da sam jedna od retkih. Veliki Pupin poprilično je zaboravljen - dodala je ona tada u Njujorku, na grobu čuvenog naučnika.

Njena poslednja želja ista je kao i poslednja želja Mihajla Pupina, a to je da posmrtni ostaci velikog naučnika počivaju u njihovoj rodnoj Srbiji.

Sada kada je Radmila napustila ovaj svet pitanje je da li će ona biti ispunjena. Sve je na drugima.

Video: Preobražaj u nekoliko minuta: Kako je Dragan Mićanović postao Mihajlo Pupin

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    22. septembar 2022 | 18:59

    Sve nase greske kroz istoriju,zato i prolazimo ovako

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA